Ελλάδα|16.03.2020 17:13

Τουρκικό πλοίο προσάραξε στη Τζιά με 193 μετανάστες: Πώς έφτασε ως εδώ

Newsroom

Φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας λόγω της κακοκαιρίας προσάραξε στο μώλο του λιμανιού της Τζιάς και από τα αμπάρια του βγήκαν 193 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιβαινόντων το σκάφος κατευθυνόταν προς την Ιταλία αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών προσάραξε στη Τζιά. Οι κάτοικοι του νησιού είναι σε απόγνωση καθώς εν μέσω καραντίνας για τον κορονοϊό πρέπει να περιθάλψουν 193 ψυχές μεταξύ των οποίων και μερικές γυναίκες. Μάλιστα μία από αυτές κυοφορεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων είναι και οι τρεις διακινητές.

Προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση

Οι περιορισμένες αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι 193 πρόσφυγες και μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Φιλοξενούνται προσωρινά σε εγκαταλειμμένος ξενοδοχείο και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές με ανέμους εντάσεως 9 μποφόρ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λεονταρίτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Έπαρχο Γιάννη Ευαγγέλου, τη Δήμαρχο του νησιού Ρένα Βελισσαροπούλου, την οικεία Λιμενική Αρχή, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του προβλήματος.

«Πως έφτασε έως εδώ το πλοίο;»

Σε δηλώσεις του στο ethnos.gr ο Γιώργος Λεονταρίτης που βρίσκεται στη Σύρο είπε: «Ενημερώθηκα για την κατάσταση στις 3 τα ξημερώματα για την προσάραξη του φορτηγού πλοίου.

Σε επικοινωνία που είχα με τον κύριο Μηταράκη μου είπε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης και μεταφοράς τους σε κάποια δομή. Έχει ζητήσει να γίνει ταυτοποίηση και να τους κρατήσουμε στη Τζιά. Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν. Τι θα φάνε 193 άνθρωποι; Τι θα γίνει με την ασφάλεια; Επίσης αναρωτιόμαστε όλοι πως είναι δυνατόν ένα ολόκληρο πλοίο να ταξιδεύει όλο το Αιγαίο και να φτάνει λίγα μίλια από τα λιμάνια της Αττικής χωρίς να υπάρχει έλεγχος;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Λεονταρίτης και ζήτησε και δημόσια την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να δοθεί λύση καθώς στο νησί υπάρχουν πέντε αστυνομικοι και ισάριθμοι λιμενικοί και σίγουρα θα χρειαστούν ενισχύσεις.

Γιώργος ΛεονταρίτηςΤζιάμετανάστεςναυάγιο