Ελλάδα|16.03.2020 17:58

Κορονοϊός: Οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τους δημόσιους υπαλλήλους

Άρης Χατζηγεωργίου

Σε χρονικό βάθος έως και έξι μηνών φθάνει η εφαρμογή των επιπρόσθετων επειγόντων μέτρων λόγω κορονοϊού στον δημόσιο τομέα, τα οποία εξειδικεύει με σημερινή (16/4) του εγκύκλιο ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Η εγκύκλιος ερμηνεύει την πρόσφατη (14/3) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορά, μεταξύ άλλων:

  1. Πώς θα γίνεται η εκ περιτροπής εργασία, η εργασία εξ αποστάσεως (τηλεεργασία)  και πώς θα επιλέγεται το προσωπικό ασφαλείας.
  2. Ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού- Εκ του σύνεγγυς μόνο κατεπείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από ραντεβού.
  3. Η δυνατότητα απ’ ευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης  και απολυμάνσεων.
  4. Παροχή υποχρεωτικής άδειας σε ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους).
  5. Προσωρινή απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού εκτός επικράτειας.
  6. Σύσταση για συνεχείς ελέγχους σε όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού.

Εως και για έξι μήνες θα ισχύει η δυνατότητα της διοίκησης να προμηθεύεται «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων», δηλαδή χωρίς διαγωνισμό, υλικά που είναι απαραίτητα για την εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων και την καθαριότητα-φύλαξη των κτιρίων. Αναλυτικότερα:

Προσωπικό σε βάρδιες

Προκειμένου να αποφεύγεται «ο συγχνωτισμός, συγχρωτισμός και συνωστισμός των υπαλλήλων στην υπηρεσία, αλλά και για την προστασία αυτών στο πλαίσιο του κινδύνου που αναδύεται λόγω των μετακινήσεων του προσωπικού», θα μπορεί να καθορίζεται η «εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων, είτε, εφόσον απαιτείται, η παροχή εργασίας σε δυο διακριτές βάρδιες αποκλειστικά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εν λόγω έκτακτης κρίσης και ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας του φορέα».

Σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, εξυπακούεται ότι θα αξιοποιηθεί και προσωπικό από άλλες οργανικές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες για τη λειτουργία του φορέα τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή ή οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας, και σε κάθε περίπτωση εφόσον το προσωπικό αυτό έχει την εμπειρία ή τις γνώσεις για την άσκηση των καθηκόντων που εκτάκτως θα κληθεί να ασκήσει.

Τηλε-εργασία

Οπως αναφέρεται, «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έναρξη ισχύος της από 14/3/2020 ΠΝΠ, οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνει στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, υπηρεσιών, λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής για την επίτευξη της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων των υπαλλήλων της και την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων».

Καθαριότητα

«Οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνει στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης των κτηρίων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της, η χρονική διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες».

Προσωπικό ασφαλείας

Το προσωπικό ασφαλείας θα οριστεί σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης του φορέα θα πρέπει να έχει ορίσει εκ των προτέρων και να έχει προβλέψει το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων. Κατά τον ορισμό του προσωπικού ασφαλείας θα πρέπει να προβλέπεται ο ελάχιστος αριθμός των υπαλλήλων και οι κλάδοι ειδικότητες που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Εξυπακούεται ότι δεν είναι δυνατός ο εκ των προτέρων καθορισμός των συγκεκριμένων προσώπων που θα οριστούν ως προσωπικό ασφαλείας και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να έχουν στη διάθεσή τους επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας του προσωπικού που υπάγεται στην αρμοδιότητά τους. Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό ασφαλείας δύναται να είναι αριθμητικά λιγότερο από το προσωπικό που ορίζεται για εκ περιτροπής εργασία

Ωραριο «ακορντεόν»

Είναι δυνατός ο περιορισμός ή και η διεύρυνση των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50% για συγκεκριμένο διάστημα αναλόγως των αναγκών και της διαθεσιμότητας προσωπικού.

Απαγόρευση μετακινήσεων

Συνιστάται «η καθολική αναστολή μετακινήσεων εκτός έδρας για υπηρεσιακούς σκοπούς καθώς επίσης και «οι υπάλληλοι, οι οποίοι τελούν σε οποιαδήποτε άδεια, να αναστείλουν οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός της έδρας τους ή σε περίπτωση επιτακτικής ανάγκης πραγματοποίησης της μετακίνησης αυτής, να ενημερώνουν αμελλητί την Υπηρεσία τους, αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την παροχή σχετικών οδηγιών».

Επανέλεγχος αδειών ειδικού σκοπού

Οι Διευθύνσεις Προσωπικού καλούνται να επανελέγξουν τις άδειες ειδικού σκοπού (φύλαξη παιδιών μετά το κλείσιμο σχολείων) που έχουν χορηγήσει σε υπαλλήλους τους μετά την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικού εμπορίου αφού διερευνήσουν την δυνατότητα φροντίδας των τέκνων τους από τον άλλον γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα.

υπουργείο ΕσωτερικώνΚορονοϊόςΤάκης Θεοδωρικάκοςδημόσιοι υπάλληλοι