Ελλάδα|17.03.2020 19:52

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: Κάντε κλειστά τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο

Άρης Χατζηγεωργίου

Να μετατραπούν σε κλειστές δομές τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων σε Κω και Λέρο ζήτησε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος επικαλείται τα μέτρα διαχείρισης για τον κορονοϊό και όπως δήλωσε στο ethnos.gr, «δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους δημότες να μένουν στα σπίτια τους και ο κόσμος από τις δομές να κυκλοφορεί κατά το δοκούν».

Στην Κω και την Λέρο λειτουργούν δύο ΚΥΤ που έχουν ξεπεράσει την δυναμικότητά τους κατά 3 ή και 4 φορές. Με βάση την επίσημη καταγραφή στην Κω βρίσκονταν τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, συνολικά 3.674 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Λέρο 2.401. Επίσης, μετά την 1η Μαρτίου όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στο ethnos.gr, έχουν φθάσει 300 άτομα στη Λέρο, 250 στην Κω αλλά και δεκάδες ακόμη σε νησιά που δεν έχουν ΚΥΤ (Καστελόριζο, Κάλυμνο, Σύμη) οι οποίοι, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να επιστραφούν.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει ότι ζητεί να μετατραπούν σε κλειστές οι υπάρχουσες δομές και το υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημά του. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ξεκινήσει τον περασμένο μήνα έργα για την επέκταση-μετεγκατάσταση και μετατροπή των hot spot στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο) σε κλειστές δομές προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την Τρίτη τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία από τον κορονοϊό στα ΚΥΤ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το εξής: «Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού εντός των Κέντρων και Δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των Δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του Κέντρου όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μας ενημέρωσε επίσης ότι στο τέλος της εβδομάδας, έχουν προγραμματιστεί δύο δρομολόγια πλοίων με τα οποία θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 800 άτομα.

ΚωςΛέροςΓιώργος Χατζημάρκοςπρόσφυγεςμετανάστες