Ελλάδα|10.12.2018 17:48

Υπόθεση μικρού Νέστορα: Οταν η Δικαιοσύνη άνοιξε την αγκαλιά της

Βασίλης Παπαναστασούλης

Με το πνεύμα και όχι με το γράμμα του νόμου λειτούργησε η Δικαιοσύνη στην περίπτωση νηπίου, του μικρού Νέστορα από τη Θεσσαλονίκη, που αντιμετώπιζε σοβαρότατο καρδιακό πρόβλημα και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω του Facebook, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ για να υποβληθεί στην απαραίτητη χειρουργική επέμβαση και να παραμείνει στη ζωή. Μετά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί αν οι γονείς του παιδιού τέλεσαν παράνομο έρανο η δικογραφία αρχειοθετήθηκε.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ζητώντας την έγκριση από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, καθώς έκρινε ότι από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε η τυπική τέλεση του αδικήματος αλλά η κατάσταση ανάγκης που αντιμετώπιζε το νήπιο απέκλεισε τον άδικο χαρακτήρα της αξιόποινης πράξης.”Και τούτο εν όψει της σοβαρότητας τους απειληθέντος εννόμου αγαθού, ήτοι της ζωής του τέκνου των υπαιτίων. Συνεπώς δεν συντρέχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης” αναφέρει ο εισαγγελέας στη σχετική διάταξη.

Η έρευνα της Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε μετά την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος, από την ΔΔΗΕ ,σχετικά με τη πιθανή διενέργεια παράνομου εράνου με τη χρήση του Facebook για τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού σε υποδεικνυόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους γονείς του αγοριού ηλικίας 3,5 ετών, τον Ιούλιο 2017. Τα χρήματα ήταν αναγκαία για την πραγματοποίηση σοβαρής καρδιολογικής χειρουργικής επέμβασης στο εξωτερικό .

Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί αν τελέστηκε παράνομος έρανος, με δράστες τους γονείς. Προέκυψε ότι: Το παιδάκι από ηλικία 4 μηνών έπασχε από σοβαρότατη καρδιολογική πάθηση (ακροκυάνωση) η οποία επέφερε απώλεια κορεσμού οξυγόνου και εγκυμονούσε κινδύνους για τη ζωή του. Η κατάσταση του δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί επεμβατικά στην Ελλάδα, παρά μόνο η σχετική εγχείριση μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ΗΠΑ ενώ υπήρξε και σχετική σύσταση από τον διευθυντή καρδιοθωρακοχειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου “Παπανικολάου”Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς του νηπίου ανάρτησαν στο Facebook έκκληση προς το κοινό για τη συλλογή χρημάτων με σκοπό τη μετάβαση στις ΗΠΑ για την υποβολή στην αναγκαία επέμβαση, χωρίς όμως την προηγούμενη έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας που θα καθιστούσε το σχετικό έρανο νόμιμο. Με τη συνδρομή του κοινού το αναγκαίο ποσό συγκεντρώθηκε και οι γονείς του νηπίου το ανακοίνωσαν δημόσια, μέσω νεότερης ανάρτησης στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την 5 Ιουλίου 2017, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους σε όσους συνεισέφεραν.

Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με κρατικό αεροσκάφος στη Βοστώνη και χειρουργήθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του ίδιου έτους και επέστρεψε υγιής στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, είχε ήδη κριθεί ως πάσχων με αναπηρία σε ποσοστό 80%, λόγω της παραπάνω ασθένειας ενώ εκδόθηκε και σχετική πιστοποίηση ΕΦΚΑ.

δικαστηριαμικρός Νέστορας