Ελλάδα|22.03.2020 14:00

Πρωτοχρονιά του Νεβρόζ: Ο Ελληνας πρόξενος του Ερμπίλ μιλάει για την γιορτή που πολέμησε ο ISIS

Κώστας Ασημακόπουλος

Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές γιορτές της ανθρωπότητας με ρίζες στη δυναστεία των Αχαιμενιδών το 648 π.Χ. και γιορτάζεται κάθε μέρα στις 21 Μαρτίου όταν ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό και η ημέρα και η νύχτα εξισώνονται.

Το Νεβρόζ σημαίνει «νέα μέρα» και είναι η Πρωτοχρονιά των Κούρδων και των Ιρανών. Είναι η ιερή ημέρα για τους Ζωροαστρικούς και η πιο γνωστή ως Περσικό νέο έτος.

Και στην Αλβανία

Το 2010 η UNESCO αναγνώρισε το Νορούζ σαν παγκόσμια γιορτή. Έχει ιρανική προέλευση από τη θρησκεία του Ζωροαστρισμού  Γιορτάζεται για πάνω από 3.000 χρόνια σε Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιζστάν, Ιράκ, Τουρκία, Ινδία, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην Αλβανία.

Κοσμική γιορτή διαφορετικών θρησκειών

Σήμερα για τους περισσότερους είναι μία κοσμική γιορτή η οποία γιορτάζεται σε χαρούμενο κλίμα, (παρόμοιο με το πρωτοχρονιάτικο κλίμα του δυτικού πολιτισμού) από ανθρώπους πολλών διαφορετικών θρησκειών. Σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα (Φαρβαρντίν) στο ιρανικό ημερολόγιο.

Την πολέμησαν Τούρκοι και φανατικοί ισλαμιστές

Κυνηγήθηκε ανελέητα και αποκλείστηκε από τους φανατικούς ισλαμιστές αλλά και τους αραβόφωνους. Στην Τουρκία είναι μία παράνομη γιορτή, στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν δεν αναφέρονταν πουθενά και απαγορεύονταν  και στο Αφγανιστάν γιορτάστηκε πέρυσι μετά από 80 χρόνια.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ερμπίλ του ιρακινού κουρδιστάν Ευθύμιο Κωστόπουλο. Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε τα μέγιστα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι 13 οδηγοί των ελληνικών φορτηγών που είχαν αποκλειστεί στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία.

«Με δάδες ανεβαίνουν στο βουνό»

«Το προξενείο μας λειτουργεί εδώ και 1,5 χρόνο και το 2019 που δεν υπήρχαν μέτρα αποκλεισμού κατά του κορονοϊού είχα την τύχη να ζήσω τη μοναδική εμπειρία των εορτασμών του Νεβρόζ. Όλος ο κόσμος με δάδες στα χέρια ανεβαίνει στο πιο ψηλό σημείο του βουνού και γιορτάζει την Πρωτοχρονιά με πυροτεχνήματα, τραγούδια και εντυπωσιακούς χορούς. Είναι μία μοναδική εμπειρία που δυστυχώς εφέτος δεν θα την ζήσουμε λόγω των μέτρων αποκλεισμού για τον κορονοϊό», μας είπε ο Ευθύμιος Κωστόπουλος και μας παραχώρησε βίντεο από τις περσινές εκδηλώσεις στο Ερμπίλ όπου το θέαμα είναι εντυπωσιακό...

Η γιορτή που πολέμησε ο ISΙS

Γνώστης του κουρδικού πολιτισμού αλλά και των ισορροπιών εντός της ιρακινής και τουρκικής επικράτειας μας είπε: «Το Νεβρόζ είναι η μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς, αλλά επειδή επί Σαντάμ Χουσεϊν σε εποχές έντονου αραβικού εθνικισμού ήταν μία γιορτή υποβαθμισμένη που συνήθως εμφανιζόταν ως γιορτή της Άνοιξης. Επί Σαντάμ Χουσεϊν το Νεβρόζ δεν αναγνωρίζονταν καν. Αλλά και από το 2014 που επικράτησαν οι ακραίοι ισλαμιστές δεν τολμούσε κανείς να μιλήσει για το θέμα αυτό στις περιοχές που είχαν υπό την κατοχή τους. Από το 2018 που εκδιώχθηκε ο IS ειδικά μετά τη μεγάλη μάχη της Μοσούλης που κρίθηκε από σπίτι σε σπίτι τα πράγματα πηγαίνουν συνεχώς προς το καλύτερο, η ζωή έχει βελτιωθεί και οι Κούρδοι γιορτάζουν πάλι το Νοεβρόζ».

Το μήνυμα του Έλληνα προξένου στο Ερμπίλ για το Νεβρόζ

Χθες ο Ευθύμιος Κωστόπουλος στον εορταστικό χαιρετισμό του με την ευκαιρία του Ναβρόζ απηύθυνε μήνυμα για ενότητα, υγεία και ευημερία στον κουρδικό και ιρακινό λαό τόσο στα αγγλικά όσο και στα κουρδικά...

Η ελληνική κοινότητα του Ερμπίλ

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρόξενο στο Ερμπίλ τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινότητα έχει αυξηθεί, ενώ το 2019 οι χριστιανοί γιόρτασαν μαζικά το Πάσχα.

Η πόλη βρίσκεται εντός της ιρακινής επικράτειας και στα σύνορα με την Τουρκία. Η ελληνική κοινότητα μετράει περίπου 50 μέλη κυρίως εργαζόμενοι σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ενώ και οι χριστιανοί, ορθόδοξοι και καθολικοί είναι ελεύθεροι πλέον να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

«Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν μερικά χρόνια. Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα επεισόδια αλλά γενικά όλα τα πράγματα βελτιώνονται. Το σημαντικό είναι πως οι Κούρδοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, φιλόξενοι, ευγενικοί και εκτιμούν απεριόριστα τους Έλληνες».

«Οι Κούρδοι βοήθησαν για την επιστροφή των φορτηγατζήδων»

Σχετικά με την περιπέτεια των 13 Ελλήνων οδηγών που επέστρεψαν τελικά αεροπορικώς για την Ελλάδα είπε: «Άφησαν τα φορτηγά τους εδώ και έφυγαν αεροπορικώς με ειδική πτήση που ναύλωσε η ελληνική κυβέρνηση. Να ξέρετε πως οι Κούρδοι εδώ μας βοήθησαν πάρα πολύ και για την επιστροφή των οδηγών φορτηγών. Αν και το αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει λόγω του κορονοϊού το άνοιξαν για να γίνει η ειδική πτήση που ναύλωσε το υπουργείο Μεταφορών κι έτσι οι άνθρωποι γύρισαν σώοι σπίτια τους».

ΙράκΕυθύμιος ΚωστόπουλοςΝεβρόζΙρακινό Κουρδιστάν