Ελλάδα|23.03.2020 19:43

Κορονοϊός: Έρημη πόλη το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω απαγόρευσης κυκλοφορορίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την εικόνα μιας έρημης πόλης παρουσιάζει από το πρωί της Δευτέρας το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που κυκλοφορούν πεζοί, με την ηρεμία να διακόπτεται μόνο από το θόρυβο των λίγων αυτοκινήτων που βγήκαν στους δρόμους. Μάλιστα, πολλά από τα οχήματα που κυκλοφορούν είναι αστικά λεωφορεία, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν ελάχιστους επιβάτες.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που παρουσίαζε γύρω στις 4:00 το μεσημέρι η πλατεία της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου, παρά το γεγονός ότι η βροχή είχε σταματήσει, δεν κυκλοφορούσε κανένας πεζός. Αστυνομικοί κυκλοφορούν σε διάφορα σημεία, κάνουν συστάσεις στους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ συνεχείς είναι και οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστώσουν, αν τηρούνται τα μέτρα. 
Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, στη συντριπτική πλειοψηφία τω περιπτώσεων οι αστυνομικοί προχωρούσαν κυρίως σε συστάσεις, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η στάση τους θα γίνει περισσότερο αυστηρή από αύριο Τρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα δεν άνοιξαν και κάποια από τα καταστήματα που συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επιχειρήσεων που έκλεισαν από την Πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Οι επιχειρηματίες προτίμησαν να μη σηκώσουν τα ρολά, αφού ούτως ή άλλως ο τζίρος ήταν ελάχιστος και τις προηγούμενες ημέρες, πριν τεθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Συμμορφώνονται όλοι 

Η πλατεία της Καμάρας αποτελεί ένα από τα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεκάδες άτομα βρίσκονταν στο σημείο και απολάμβαναν τον καφέ τους καθισμένοι στα παγκάκια της πλατείας.

Από το πρωί της Δευτέρας η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς, αφού πολύ σποραδικά περνούν κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Καμάρα, χωρίς να κάνουν στάση στην πλατεία.

απαγόρευση κυκλοφορίαςαστυνομίαμέτραΚορονοϊόςπολίτες