Ελλάδα|26.03.2020 16:35

Υπ. Δικαιοσύνης: Εκδώστε αποφάσεις - Τηλεδιασκέψεις κάνουν οι δικαστές του ΣτΕ

Σοφία Φασουλάκη

Την ώρα που τα δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με τις δίκες να συσσωρεύονται προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό για τη διαχείριση μετά τον κορονοϊό ημέρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ζητεί από τους δικαστές να μην εφησυχάζουν. Και αφού στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο σπίτι, τους ζητεί να προχωρούν στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ώστε ένα κομμάτι της απονομής του δικαίου να προχωρεί.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, έβαλε μπροστά τις τηλεδιασκέψεις στο ανώτατο δικαστήριο, για τις υποθέσεις που είχαν συζητηθεί πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας να προχωρούν οι δικαστές στην έκδοση αποφάσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν, η αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι δίκες που θα «στοκαριστούν» θα είναι δεκάδες χιλιάδες, με άγνωστο το μέλλον της εκδίκασης τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανησυχεί, καθώς από τον Ιούλιο ξεκινούν και τα θερινά τμήματα των διακοπών των δικαστών, και η εκδίκαση των υποθέσεων είναι ολοένα και λιγότερες. 

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο με την ισχύουσα υπουργική απόφαση μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, όσο και με αυτήν που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση των αποφάσεων εξαιρείται από την αναστολή.

Τηλεδιασκέψεις ξεκίνησαν στο ΣτΕ

Την ίδια ώρα, ένα βήμα μπροστά προχωρά το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τον πρόεδρο του, Αθανάσιο Ράντο, να προχωρεί σε τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων που έχουν ήδη συζητηθεί σε διάφορα τμήματα του δικαστηρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν μελλοντικές καθυστερήσεις. Ειδικότερα, ήδη έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις στο Β΄ και Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια. Μάλιστα, ο κ. Ράντος συμμετείχε στις δοκιμαστικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν με την υποστήριξη του τεχνικού-ηλεκτρονικού τμήματος του ΣτΕ.

Συμβούλιο της Επικρατείαςτηλεδιάσκεψηυπουργείο Δικαιοσύνης