Ελλάδα|11.12.2018 13:01

Δύο ένοχοι, αθώοι 13 για την καταπάτηση δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή

Σοφία Σπίγγου

Αθώοι κρίνονται από το Εφετείο οι περισσότεροι κατηγορούμενοι στη δίκη για την καταπάτηση δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή, μεταξύ αυτών και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από ακροαματική διαδικασία που κράτησε δύο χρόνια έκρινε ένοχους δύο από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους. Πρόκειται για έναν δικηγόρο και έναν επιχειρηματία για τους οποίους το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν πρωταγωνιστές στην υπόθεση. Πρωτόδικα, ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος είχε καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και επιπλέον 19 χρόνια και οκτώ μήνες, ενώ ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γεωργίου ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη.

Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, είτε λόγω παραγραφής, είτε λόγω αμφιβολιών.

Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στο ότι οι επίδικες εκτάσεις είναι δημόσιες δασικές ενώ υπογραμμίζεται πως δεν απαιτείται να είναι άμεσο το όφελος ή η ζημία του δημοσίου καθώς άνω των 20 στρεμμάτων μπορεί να δοθεί οικοδομική άδεια.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει βαρύτατες ποινές, ισοβίων και πολυετών καθείρξεων. Συνολικά, είχαν καταδικαστεί πέντε δικηγόροι, έξι συμβολαιογράφοι, δυο επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και επτά ιδιώτες. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι με τις ενέργειες τους καταπάτησαν την συγκεκριμένη έκταση η οποία στη συνέχεια φέρεται να  πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα.

Την ερχόμενη Πέμπτη το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές στους δυο καταδικασθέντες οι οποίοι έχουν ζητήσει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Αιξωνή Γλυφάδας