Ελλάδα|11.12.2018 15:26

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο «δρόμος» για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο μεγάλο και εμβληματικό κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, αφού εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 2.926.402 ευρώ για εκπόνηση μελετών και έργα αποκατάστασης του κτιρίου.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημειώνοντας ότι με την έγκριση ξεπεράστηκε το βασικό εμπόδιο και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να αποκτήσει το πρώην στρατόπεδο τη μορφή τεράστιου μητροπολιτικού πάρκου. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι στο κτίριο, εκτός από τα δύο μουσεία, θα στεγαστούν και διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά.

Από το σύνολο των χρημάτων τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ απορροφήθηκαν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 426.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Κατά τον κ. Δεμουρτζίδη, το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Παύλου Μελά κτλ.) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης. Αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, οπότε οι όποιες εργασίες δε θα ξεκινήσουν πριν από το 2020.

Σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής

Το επίμηκες κτίριο που θα στεγαστούν τα δύο μουσεία, είναι εμβαδού 3.353,14 τετραγωνικών μέτρων και έχει «πρόσωπο» στην οδό Λαγκαδά, μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της δυτικής Θεσσαλονίκης.  

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου και αποτελεί, σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, «εκσυγχρονιστικής», Οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο  ισομοιράζεται σε δύο επίπεδα, αποτελεί μέρος ενός κτιριακού συνόλου που σχηματίζουν δύο πανομοιότυπα κτίρια στρατωνισμού, τέσσερις στάβλοι και ένα τέμενος.

Στον ισόγειο χώρο του κτιρίου προβλέπονται πολυλειτουργικοί χώροι ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, οι οποίοι θα είναι αφιερωμένοι στην Εθνική Αντίσταση και τον προσφυγικό ελληνισμό, αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων (περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών – θεατρικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών συμβάντων), μικρό αμφιθέατρο και κυλικείο. Στον όροφο θα φιλοξενούνται οι διοικητικοί χώροι.

δήμος Παύλου Μελά