Ελλάδα|31.03.2020 13:54

ΣτΕ: Μερικώς δεκτή η έκδοση προσωρινής διαταγής για δύο Αφγανές

Σοφία Φασουλάκη

Μερικώς δεκτή έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής των τριών Αφγανών γυναικών, οι οποίες ζητούσαν το «πάγωμα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία από τις 2 Μαρτίου δεν μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να καταθέσουν στη χώρα μας αίτηση ασύλου.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από τις τρεις γυναίκες απο το Αφγανιστάν, με 8 παιδιά, όλα τους ανήλικα και σε ηλικίες από ολίγων μηνών μέχρι 15 ετών, ενώ μία εξ αυτών είναι έγκυος. Όλες ζητούν την αναστολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ορίζεται επιπλέον ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στην χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους. Ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα αναστολής της ΠΝΠ για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκανε ωστόσο δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για δύο από τις τρεις Αφγανές (μαζί με τα παιδιά τους), ενώ απέρριψε το αίτημα ως προς την τρίτη. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, απέρριψε το αίτημα των Αφγανών γυναικών κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο ζητούσαν «να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου». Και αυτό: 1)  γιατί η σχετική βλάβη την οποία επικαλούνται οι προσφεύγουσες στο ΣτΕ, απορρέει ευθέως από το νόμο  και 2) γιατί η άρνηση παραλαβής, «ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως» . Με την ίδια απόφαση, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός έκρινε ότι η διοίκηση προς το παρόν πρέπει να απέχει από την αναγκαστική επιστροφή της εγκυμονούσας Αφγανής και της δεύτερης η οποία βρίσκεται σε κατάσταση λοχείας, μαζί με τα παιδιά τους, καθώς οι δύο αυτές  γυναίκες «αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων».

Οι τρείς  Αφγανές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου που επιβλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, παραβιάζει τόσο τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, όσο και το Σύνταγμα, που προστατεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες και ειδικότερα, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής των προσφύγων-μεταναστών.

Η προσωρινή διαταγή

Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:

«Δέχεται εν μέρει.

Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.

Α. Ράντος».                                                      

ΑφγανέςΣυμβούλιο της Επικρατείαςάσυλο