Ελλάδα|31.03.2020 19:56

Κορονοϊός: 1.150 σημεία σε Αττική-Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο των ελεγκτών

Σοφία Φασουλάκη

1.150 σημεία σε έξι δήμους έλεγξαν στις 26 και στις 27 Μαρτίου οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι έχουν μπει στο κυνήγι των...παραβατών των νέων μέτρων που έχουν μπει στη ζωή μας, μαζί με την αστυνομία.

Στόχος να συμμορφωθούν οι πολίτες, να ενημερωθούν αλλά και να...πέσουν τα απαραίτητα πρόστιμα, όπου υπάρχει παραβίαση των κανόνων. Ο διήμερος έλεγχος της ΕΑΔ σε έξι δήμους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία: 

Από τους 836 συμπολίτες μας που μετακινήθηκαν, 

α) Το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 55%) ήταν ηλικίας μεταξύ 41-60 ετών με σχεδόν όλους να φέρουν βεβαιώσεις εργοδότη, που σημαίνει ότι ο λόγος μετακίνησης ήταν η εργασία,

β) σημαντικό ποσοστό (περίπου 20%) ήταν ηλικίας 61-70 ετών δηλαδή μεγαλύτεροι σε ηλικία που έφεραν κυρίως χειρόγραφες βεβαιώσεις για να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους και

γ) ποσοστό (περίπου 20%) ήταν άτομα 11-30 ετών, γεγονός που δείχνει το υψηλό ποσοστό εφαρμογής των μέτρων από τους νέους.

Οι περιοχές διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης ήταν οι δήμοι: 

  1. Μοσχάτου - Ταύρου
  2. Κορυδαλλού
  3. Βριλησσίων
  4. Θεσσαλονίκης (3 κλιμάκια)
  5. Γλυφάδας
  6. Χαϊδαρίου
  7. Αθηναίων

Οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν κλειστές παιδικές χαρές, χωρίς πρόσβαση, όπως ορίζει ο νόμος. Στις δημόσιες υπηρεσίες τηρούνταν οι αποστάσεις, όπως και στις τράπεζες εσωτερικά, ωστόσο στους εξωτερικούς ΄χωρους δεν τηρούνταν οι αποστάσεις μεταξύ των συναλλασσομένων και έγιναν συστάσεις.

Οι μικροπαραβάσεις 

Σε κατάστημα φυτών που βρίσκονταν ανοικτό, ο ιδιοκτήτης επικαλέστηκε την ανάγκη ποτίσματος των φυτών και αφού έγινε σύσταση συντόμευσης έκλεισε.

Σε 22 εμπορικές επιχειρήσεις/τράπεζες έγιναν συστάσεις για την τήρηση των αποστάσεων κυρίως στον εξωτερικό χώρο αναμονής των πελατών/συναλλασσόμενων

Σε 2 επιχειρήσεις (1 πρατήριο και 1 take-away) οι εργαζόμενοι κάθονταν σε τραπεζοκαθίσματα χωρίς απόσταση και έγιναν συστάσεις από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της ΕΑΔ

Πολίτες μετακινούμενοι

Σε σύνολο 836 πολιτών από τους οποίους ζητήθηκαν αποδείξεις εξόδου, εντοπίστηκαν 47 εξ αυτών χωρίς βεβαίωση κυκλοφορίας και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές προέβησαν επίσης σε συστάσεις και παροχή οδηγιών, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, για τον τρόπο συμμόρφωσής τους με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Άστεγοι

19 άστεγοι συμπολίτες μας εντοπίστηκαν, στους οποίους παρασχέθηκε ενημέρωση για τη δυνατότητα παροχής βοήθειας από τους οικείους Δήμους, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

έλεγχοιΚορονοϊός