Ελλάδα|02.04.2020 16:55

Κορονοϊός: Σε σταθερή κατάσταση οι 4 μοναχοί του Αγίου Όρους - Η απάντηση της Ιεράς Επιστασίας στο ethnos.gr

Μαρία Ριτζαλέου

Σε σταθερή κατάσταση και χωρίς κανένα πρόβλημα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης οι τέσσερις μοναχοί της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι μοναχοί βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθησε και η πορεία της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν ταξιδέψει ως απεσταλμένοι της Μονής από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου σε Σκωτία και Αγγλία όπου προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, μετέφεραν για προσκύνημα απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου. Επέστρεψαν στην Ελλάδα και στις 19 Μαρτίου μπήκαν με το πλοίο της γραμμής από την Ουρανούπολη στο Άγιον Όρος, όπου και τέθηκαν σε καραντίνα σε κονάκι, έξω από την Μονή Ξενοφώντος.

Όταν λίγες μέρες αργότερα, ο ένας από τους 4, αισθάνθηκε αδιαθεσία, ένας άλλος τον μετέφερε οδικώς με όχημα του μοναστηριού μέχρι το χερσαίο σύνορο της Ουρανούπολης και από εκεί με άλλο όχημα στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι γιατροί έκριναν ότι εφόσον η κατάστασή του δεν βελτιωνόταν να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό και βρέθηκε θετικός. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή οδικώς και με όχημα της Μονής βγήκαν στις αρχές της εβδομάδας και οι άλλοι δύο μοναχοί και στα όρια με την Ουρανούπολη επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα, με το οποίο μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους διαμαρτυρήθηκε στο ethnos.gr, καθώς, όπως υποστηρίζει από τις δημοσιεύεις στις 30 και 31 Μαρτίου "αφήνετε να εννοηθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις εξόδου των μοναχών, η μετάβαση συντελέστηκε χωρίς την ακολουθητέα διαδικασία, υπό ένα καθεστώς σχεδόν ελεύθερης διακίνησης μέσω των χερσαίων συνόρων. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μοναχοί και στις δύο περιπτώσεις, ζήτησαν και έλαβαν από την Ιερά Επιστασία, μέσω της Ιεράς Μονής, την προβλεπομένη άδεια. Τα οχήματα με τα οποία μεταφέρθηκαν στα σύνορα δεν εξήλθαν εκτός Αγίου Όρους, και οι μοναχοί μετεπιβιβάσθηκαν σε έτερο όχημα, τηρώντας τη διαδικασία στα πλαίσια της θεσμοθετημένης εξαιρέσεως".

Το ethnos.gr και η συντάκτρια των δημοσιευμάτων ουδέποτε υπονόησαν ότι η έξοδος των μοναχών έγινε με παράνομο τρόπο. Εκείνο ωστόσο που τονίστηκε και στις δύο δημοσιεύσεις, είναι πως δεδομένου ότι επρόκειτο για ασθενούντες μοναχούς, για τους οποίους υπήρχε η υποψία προσβολής από κορονοϊό -όπως στη συνέχεια αποδείχτηκε ιατρικά- θα έπρεπε να τηρηθούν άλλες διαδικασίες εξόδου, πιθανόν δια θαλάσσης, με την συνδρομή του ΕΟΔΥ και των άλλων αρμόδιων για το θέμα αρχών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι πως οι 4 μοναχοί νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και ότι, όπως μας διαβεβαίωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας στις Καρυές, Κωνσταντίνος Δοκουσλής, "δεν υπάρχει κανένα άλλο κρούσμα, ούτε ασθενής μοναχός που θα μας θέτει σε συναγερμό σε όλο το Άγιον Όρος".

ΚορονοϊόςΆγιο Όρος