Ελλάδα|05.04.2020 18:41

Η κακοκαιρία «σάρωσε» την χώρα: Πλημμύρες, κατολισθήσεις κι εγκλωβισμοί

Newsroom

Καταστροφικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας από την χώρα με μεγάλες ζημιές να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Εύβοια, την Χαλκιδική, την Σκιάθο αλλά και το Πήλιο, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού έπεσαν στο Μέτσοβο και τις Σέρρες.

Στη Χαλκιδική δρόμοι πλημμύρισαν ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Τορώνης όπου υπερχείλισε ρέμα. Χθες το βράδυ,στην περιοχή της Μικροκώμης Θεσσαλονίκης κλιμάκιο της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά με δύο οχήματα επενέβη για τον απεγκλωβισμό δύο γυναικών σε χείμαρρο της περιοχής.

Οι δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) εγκλωβίστηκαν από τα νερά της βροχής καθώς επιχείρησαν να τον διασχίσουν με ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο καθηλώθηκε από την ορμή των νερών κάλεσαν σε βοήθεια και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Κατολισθήσεις στη Σιθωνία

Μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή του δρόμου λόγω της βροχής και ο δρόμος έκλεισε προσωρινά από Πλατανίτσι προς Σάρτη. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Στην Κασσάνδρα σταμάτησε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Κρυοπηγής γιατί έπεσε δέντρο στη μέση του δρόμου. Κατολισθήσεις έγιναν και στο ύψος του ξενοδοχείου Γεράνιο, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία. 

Αποκλείστηκαν κτηνοτρόφοι

Έξι κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν  στα ποιμνιοστάσιά τους στα ορεινά της Συκιάς, καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν λόγω της έντονης βροχόπτωσης. «Τα μέτωπα είναι πολλά και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Κάνουμε προσπάθειες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Εθελοντική Ομάδα “Δραγουντέλι” να συνδράμουμε στους κτηνοτρόφους που είναι αποκλεισμένοι, ενώ άλλοι δεν μπορούν να πάνε στα μαντριά τους και να δουν τα ζώα τους» ανέφερε στο halkidikinews.gr o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος.

Καταστροφές στην Εύβοια

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα προξένησε η κακοκαιρία που από το βράδυ του Σαββάτου εντάθηκε και έπληξε με μανία την Εύβοια και την Σκιάθο. Τα εντονότερα φαινόμενα σημειώθηκαν κεντρικά στην περιοχή της Κύμης,

ενώ πλημμύρες υπήρξαν και στον οικισμό Μουρτερης στην Οκτωνιά όπου εγκλωβίστηκε κόσμος στα σπίτια του.

 

Τα έντονα προβλήματα επεκτάθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Εύβοιας και συγκεκριμένα στο τμήμα  τμήμα μεταξύ Ροβιές και Ήλια, λίγο μετά τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας.

Δύσκολη νύχτα στην Σκιάθο

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το βράδυ του Σαββάτου πλήττοντας κυρίως την πόλη της Σκιάθου ενώ πλημμύρισε η περιοχή «Δέλτα» που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο «Αλεξανδρος Παπαδιαμάντης» όπου το νερό έφθασε περίπου στα 40 εκατοστά.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  πως «καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δίναμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, διότι το νερό που έπεφτε στη Σκιάθο ήταν τόσο πολύ που σήμανε συναγερμός. Μέχρι τις 3.30 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, αλλά και κάτοικοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σώσουμε ανθρώπους αν απαιτείτο. Τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες. Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τι γίνεται και στην ύπαιθρο του νησιού και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές στον άξονα Σκιάθου -Κουκουναριών».

καιρόςκακοκαιρίαπλημμύρεςΣκιάθοςΕύβοιαΧαλκιδική