Ελλάδα|12.12.2018 14:15

Ελιές ηλικίας… 600 ετών σε Μάτι και Μουσείο Ολοκαυτώματος (pics)

Τίμος Φακαλής

Έφτασαν- μετά από οχτώ ώρες ταξίδι- το πρωί της Τετάρτης (12/12) οι πρώτες 35 –από τις συνολικά 200-υπεραιωνόβιες ελιές ηλικίας… 600 ετών οι οποίες θα μεταφυτευτούν περιμετρικά του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά θα μεταφυτευτούν 200 ελιές στο πάρκο Μνήμης το οποίο θα περιβάλλει το Μουσείο Ολοκαυτώματος ενώ αντίστοιχα πολλές αιωνόβιες ελιές η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη φυτέψει σε καμένες περιοχές όπως στο Μάτι, σε κεντρικά σημεία της Λεωφόρου Μαραθώνος αλλά και μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας όπως στην Ομόνοια και στο Χίλτον.   
Πρόκειται για υπεραιωνόβιες ελιές τις οποίες μεταφέρει η ΓΑΙΟΣΕ από έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο  και την νέα σιδηροδρομική γραμμή  που κατασκευάζει στη γραμμή Πάτρας-Αιγίου και η οποία περνά μέσα από ελαιώνες. όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 

Δύο μεγάλα φορτηγά μετά από οχτώ ώρες ταξίδι έφτασαν στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης κουβαλώντας 35 ελαιόδεντρα την Τετάρτη το πρωί. Ήδη συνεργεία της ΓΑΙΟΣΕ έχουν ανοίξει λακκούβες για να μεταφυτευτούν τα υπεραιωνόβια δέντρα.

Αυτά θα μπουν στο πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί περιμετρικά του Μουσείου Ολοκαυτώματος σε μία έκταση 25-30 στρεμμάτων. Την κατασκευή του πάρκου έχει αναλάβει η ΓΑΙΟΣΕ ενώ το προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται οι μελέτες του έργου. 

«Οι υπεραιωνόβιες ελιές ήρθαν σήμερα και θα μεταφυτευτούν άμεσα στο χώρο γιατί αλλιώς θα ξεραθούν. Σταδιακά θα έρθουν και άλλες ελιές δίνοντας ζωή και χρώμα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι υπεραιωνόβιες ελιές συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο να ζουν, προσφέροντας το οξυγόνο τους στους πολίτες» είπε στο ethnos.gr ο μηχανικός της ΓΑΙΟΣΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βασίλης Διαμαντάκης. 

Το προηγούμενο διάστημα έφτασε στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ένα παλιό τρένο με βαγόνια το οποίο μετέφερε Εβραίους στα κέντρα εξόντωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου.

Μουσείο ΟλοκαυτώματοςελιέςΘεσσαλονίκη