Ελλάδα|08.04.2020 20:21

Κορονοϊός: Λανθασμένος και αδύνατος ο μαζικός έλεγχος πολιτών

Newsroom

Στη μαζική εξέταση του πληθυσμού με ειδικά τεστ για τον κορονοϊό αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Σχετικά με τα εργαστηριακά τεστ που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως για την «επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί». 

«Τα πολλά τεστ αφορούν και νεαρούς και αυτό διαστρεβλώνει τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου» είπε ακόμη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. Ακόμη συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της επώασης της νόσου, όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά. 

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων. Επίσης εξήγησε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον, αλλά και με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα σκοπός είναι «να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Παράλληλα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε ότι στη χώρα μας παραμένουμε στη φάση του μετριασμού μετάδοσης του κορονοϊού. «Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κορονοϊόςδιαγνωστικά τεστμέτρα κορονοϊός