Ελλάδα|10.04.2020 11:01

Πράσινο φως σε δομές καραντίνας για μετανάστες σε Λέσβο και Χίο

Newsroom

Αναγεννιέται από τις στάχτες του και μετατρέπεται σε δομή καραντίνας για νεοεισερχόμενους μετανάστες στη Δυτική Λέσβο το πολύπαθο Stage 2 στη Σκάλα Συκαμνιάς. Σε μαραθώνια συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης, το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την προσωρινή επαναλειτουργία της δομής, η οποία έγινε παρανάλωμα του πυρός κάτω από περίεργες συνθήκες στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια ώρα και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χίου έλεγε «ναι» στην δημιουργία χώρου απομόνωσης για τους πρόσφυγες στο νησί, πετώντας ωστόσο το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση για την εξεύρεσή του.

Η πρώην δομή φιλοξενίας Stage 2 στη Σκάλα Συκαμνιάς λειτουργούσε επί χρόνια με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκεί διέμεναν για λίγες μέρες όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν στις ακτές της βόρειας και δυτικής Λέσβου, μέχρι τη μεταφορά τους στη Μόρια για καταγραφή και ταυτοποίηση. Μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και τον χωρισμό του νησιού σε δύο Δήμους, ο η δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου αποφάσισε το κλείσιμο της δομής στις 31 Ιανουαρίου. Ένα μήνα μετά, και ενόψει της ασφυκτικής πίεσης που δημιουργούσε το άνοιγμα της «στρόφιγγας» από τον Ερντογάν σε Έβρο και νησιά, το Stage 2 επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί εκτάκτως, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, υπό συνθήκες που δείχνουν εμπρησμό.

Έκτοτε, και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, οι νεοεισερχόμενοι υποχρεώνονται να διαμένουν επί εβδομάδες στην ύπαιθρο, σε παραλίες, πλαγιές βουνών ή και σε προαύλια εκκλησιών, καθώς δεν μεταφέρεται κανένας στη Μόρια, για λόγους αποφυγής μετάδοσης του COVID-19

Στην έκκληση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, προς τους δημάρχους των νησιών να υποδείξουν χώρους –δομές ή ξενοδοχεία- για την αναγκαία απομόνωσή τους επί 14 μέρες μέχρι τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου απάντησε αρνητικά, αντιπροτείνοντας τη μίσθωση πλοίου καραντίνας.

Δυο εβδομάδες μετά η δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου άλλαξε στάση και σε συνεδρίασή της το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε να δεχτεί την προσωρινή επαναλειτουργία του Stage2, υπό τους όρους ότι αυτό θα γίνει μέχρι τη λήξη της κρίσης δημόσιας υγείας και ότι δεν θα έχει η Ύπατη Αρμοστεία την ευθύνη της λειτουργίας, της αλλά η Αστυνομία και το Λιμενικό.

Στον Δήμο Μυτιλήνης λειτουργεί ήδη χώρος για την 14ήμερη καραντίνα νεοεισερχόμενων. Βρίσκεται στην περιοχή του Καρά Τεπέ και χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τους «Γιατρούς του Κόσμου».

Στη Χίο, το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε επίσης το βράδυ της Πέμπτης, άναψε το «πράσινο φως» για την λειτουργία δομής απομόνωσης, υπό την προϋπόθεση να έχει αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα και να μην αποτελέσει ως de facto δεύτερη δομή.

Ο Δήμος δεν πρότεινε κάποιον χώρο και ζήτησε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να τον επιλέξει, με διαφανείς διαδικασίες και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του.

ΚορονοϊόςκαραντίναμετανάστεςΛέσβοςΧίος