Ελλάδα|10.04.2020 16:10

Απάντηση της επενδυτικής εταιρίας για το ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη

Newsroom

«Προκλητικά αναληθείς» χαρακτηρίζει η εταιρία VASACO ΑΕΚΕ, τις αναφορές που εμπεριέχονταν σε ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σύμφωνα με τις οποίες η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της που αφορά ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη έγινε εν μέσω κορονοϊού.

Σε απαντητική επιστολή της σε σχετικό δημοσίευμα του «ethnos.gr», το οποίο προέκυψε από επίσημη δημόσια ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ, επισημαίνει ότι η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου συμπεριλήφθηκε στις 25 Απριλίου 2019 στον οριστικό πίνακα κατάταξης των εγκεκριμένων επενδύσεων.

Η ένταξη – όπως αναφέρει η εταιρία – έγινε απολύτως σύννομα καθώς η ύπαρξη αδειας δόμησης δεν ήταν προαπαιτούμενο στοιχείο, ενώ η εταιρία βρίσκεται ακόμα σε αναμονή καθώς οι νέοι όροι δόμησης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί ώστε να προσαρμοστούν αντίστοιχα τα κτιρικά μεγέθη και ο προυπολογισμός της επένδυσης.

Διευκρινίζει επίσης ότι η ενίσχυση θα παρασχεθεί με μορφή φοροαπαλλαγής της επένδυσης υπό την προυπόθεση ότι θα έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο, ενώ χαρακτηρίζει ανακριβή και την αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ σημειώνοντας ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση όχι μόνον δεν προσβάλλει τον ιερό χώρο της Ακρόπολης, αλλά, τον σέβεται και τον αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της VASACO ΑΕΚΕ έχει ως εξής:

«Είναι προκλητικά αναληθές ότι η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας μας, που αφορά ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη του Δήμου Αθηναίων έγινε δήθεν εν μέσω κορονοϊού. Το αληθές είναι ότι η υπαγωγή του επενδυτικού μας σχεδίου συμπεριλήφθηκε στις 25 Απριλίου 2019 στον οριστικό πίνακα κατάταξης των εγκεκριμένων επενδύσεων του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, με Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γιάννη Δραγασάκη και Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων τον κ. Λόη Λαμπριανίδη, δηλαδή παραπάνω από έναν χρόνο πριν ξεσπάσει η πανδημία, και τότε σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την υπαγωγή, και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η από 12.10.2018 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της εταιρείας μας για ανέγερση ξενοδοχείου.

Η έγκριση της επένδυσης έγινε απολύτως σύννομα, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16, ούτε κατά την υποβολή αίτησης ένταξης ούτε κατά την έκδοση εγκριτικής απόφασης είναι προαπαιτούμενο στοιχείο η ύπαρξη άδειας δόμησης. Επίσης, από τον Αναπτυξιακό Νόμο παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου κάθε επένδυσης. Δεδομένου ότι οι νέοι όροι δόμησης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, η εταιρεία μας βρίσκεται σε αναμονή ώστε όταν πλέον αυτοί οριστικοποιηθούν με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, να προσαρμοστούν αντίστοιχα και τα κτιριακά μεγέθη όπως και ο προϋπολογισμός της επένδυσης.

Επίσης, η ενίσχυση θα παρασχεθεί με μορφή φοροαπαλλαγής της επένδυσης, υπό, φυσικά, την απαραίτητη  προϋπόθεση να έχει πραγματοποιηθεί πλήρως η επένδυση, δηλαδή να έχει ανεγερθεί το εν λόγω ξενοδοχείο.  Όμως η ανέγερσή του δεν έχει καν ξεκινήσει, άρα το δήθεν «ποσό ενίσχυσης 3.370.000,00 Ευρώ», το οποίο δήθεν  θα επιβαρυνόταν ο Έλληνας φορολογούμενος είναι απλώς ένα λαϊκιστικό ψεύδος, το οποίο, ανελέγκτως, αναδημοσίευσε ο συντάκτης σας. 

Ανακριβής είναι και η αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση αυτή απλά ακύρωσε την προέγκριση οικοδομικής άδειας διότι δεν ήταν πλέον σε ισχύ η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Επομένως, το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί μέχρι σήμερα επί οιουδήποτε άλλου θέματος που μας αφορά».