Ελλάδα|11.04.2020 20:03

Το μήνυμα του Τσιόδρα για το περπάτημα - Είδαν ήλιο και βγήκαν βόλτα οι πολίτες

Newsroom

«Ναι» στη βόλτα, «όχι» στον συνωστισμό. Αυτό είναι το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα προς τους πολίτες, προσπαθώντας να εξηγήσει τι επιτρέπεται, τι δεν επιτρέπεται και πώς ορίζεται το «πάω μία βόλτα». «Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι σημαντικές, αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να μείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει τόσο αλλάξει», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος. «Άκουσα όμως σήμερα πως σε κάποιες περιοχές "πλημμύρισαν" οι δρόμοι. Το μήνυμα ''μένουμε σπίτι'' δεν αλλάζει. Σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, κατ' εμέ, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα σε έναν ανοιχτό χώρο, είναι υγεία.

Φυσικά και μπορούμε να περπατήσουμε τηρώντας τις αποστάσεις, με την οικογένειά μας. Προσοχή, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό. Εμείς οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε το τίμημα των περισσότερων ευκαιριών που απολαμβάνουμε στην πόλη. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Αν βλέπουμε πολύ συνωστισμό, πρέπει να το αποφεύγουμε, σκεφτείτε όπως όταν είστε στο σούπερ μάρκετ και κρατάμε απόσταση. Πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες. Οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν την έκθεση, όσο το δυνατόν περισσότερο», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν τώρα δεν συμπεριφερθούμε σωστά, αν πούμε ‘’τελείωσε’’ και πανηγυρίσουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Με επιστημονικό τρόπο θα βγούμε από αυτόν τον δρόμο με τις στροφές και θα μπούμε στη λεωφόρο της κανονικότητας». Όπως τόνισε ο ίδιος, τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν και αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να αλλάξει. 

Αυτή την άποψη, όμως, δεν την ασπάζονται όλοι, αφού ο καλός καιρός της Παρασκευής φαίνεται ότι έφερε χαλάρωση. Και αυτό διότι τα πρόστιμα που επέβαλε χθες (10/4) η ΕΛ.ΑΣ. για άσκοπες μετακινήσεις ήταν αυξημένα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας. Την Παρασκευή επιβλήθηκαν συνολικά 2.451 πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι βέβαιο ότι εξίσου υψηλά, λόγω της καλοκαιρίας στη χώρα μας, θα είναι και το Σαββατοκύριακο.

Αντίστοιχα, σε μια σοβαρή καταγγελία που, όπως είπε, δείχνει ότι ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κίνδυνος με τον κορονοϊό δεν έχει περάσει, έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πατούλης, «το απόγευμα της Παρασκευής στο πάρκο Τρίτση έσπασαν λουκέτα, πήραν πινακίδες και εκατοντάδες άτομα έκαναν συνάθροιση που διαλύθηκε με ήρεμη παρέμβαση αστυνομικών». Κατά την εκτίμησή του δε, η συνάθροιση οργανώθηκε μέσω των social media ή με άλλο τρόπο, μέσω διαδικτύου.

Κάθε ώρα που περνούσε το Σάββατο (11/4) η εικόνα γινόταν επικίνδυνη και στον Φλοίσβο. Ο κόσμος ξεχύθηκε στην περιοχή, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να επικρατήσει συνωστισμός γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο της περιοχής, αλλά και την αστυνομία να σπεύσουν για συστάσεις και πρόστιμα. Το απόγευμα χαρακτηριστικά είχαν επιβληθεί τουλάχιστον 10 πρόστιμα σε πεζούς πολίτες.

Σωτήρης Τσιόδραςαπαγόρευση κυκλοφορίας