Ελλάδα|12.12.2018 21:15

«Ο αδελφός μου»: Στο OPEN η εμπνεύστρια του βίντεο που σαρώνει (vid)

Newsroom

Το τετράλεπτο φιλμ «ο αδερφός μου» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral στο διαδίκτυο καθώς αναδεικνύει το πόσο αφιλόξενες είναι οι ελληνικές πόλεις για τα άτομα με αναπηρία. Ποιο είναι όμως το πρόσωπο που εμπνεύστηκε αυτό το φιλμ; Το OPEN TV συνομίλησε με την Ελληνομερικανίδα Αλεξάνδρα Μανουσάκη η οποία εξηγεί πώς ένα προσωπικό της βίωμα την έκανε να αναλάβει δράση, φτιάχνοντας ίσως το βίντεο της χρονιάς.

«Με ένα βίντεο δεν θα αλλάξουν όλα αυτά. Το θέμα είναι να ανοίξει μία συζήτηση και να αρχίσουμε να συζητάμε» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία εξηγεί αρχικά η Αλεξάνδρα Μανουσάκη. Όπως λέει η ίδια «γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική και πάντα όταν ερχόμουν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, έβλεπα μία διαφορά στο πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό το σκεφτόμουν επειδή έχω μία αδερφή με ειδικές ανάγκες».

Η Αλεξάνδρα μετακόμισε μόνιμα στα Χανιά από τη Νέα Υόρκη και θέλησε να δείξει στην αδερφή της, τις ομορφιές της πόλης. Όμως κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο επειδή δεν μπορούσε κανείς να διασχίσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια των Χανίων με αμαξίδιο. «Κάπως έτσι ξεκίνησε το σκεπτικό» εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας πως «έπρεπε να γίνει ένα βίντεο για να δείξει ότι δεν μπορεί κάποιος να διασχίσει τον δρόμο». Η ταινία γυρίστηκε με τη βοήθεια 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων. Ωστόσο το συγκλονιστικό μήνυμα παραμένει: «Τα άτομα με αναπηρία δεν χρειάζονται λύπηση αλλά τον σεβασμό μας».

Δείτε το βίντεο του OPEN TV

viralάτομα με αναπηρίαΑλεξάνδρα Μανουσάκη