Ελλάδα|14.04.2020 13:41

Οι εθελοντές της κρίσης, που μάχονται τον κορονοϊό

Newsroom

Η κοινωνική αλληλεγγύη και η διάθεση της προσφοράς, έδωσαν τη θέση τους στο αρχικό αίσθημα του τρόμου για τον θανατηφόρο ιό, που σόκαρε τον πλανήτη και πολίτες κάθε ηλικίας σε όλη την Ελλάδα ενώθηκαν στον κοινό αγώνα: να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους.

Στα 90 του χρόνια ο Γιώργος Γώγου, άνοιξε ξανά το παλιό ραφτάδικο στα Κάτω Λεχώνια και μαζί με την κόρη του, Σπυριδούλα έβαλαν μπροστά τις ραπτομηχανές, βοηθώντας τις "Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης". Η ιδέα του εικαστικού από Θεσσαλονίκη, Μάριου Ελευθεριάδη βρήκε απήχηση σε όλη τη χώρα και μοδίστρες κάθε ηλικίας από 37 νομούς έχουν ράψει 40.000 βαμβακερές μάσκες, τις οποίες δωρίζουν σε όσους έχουν ανάγκη, μέσω του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο 90χρονος Γιώργος Γώγου

"Έχω ζήσει πολέμους, ακόμη και εμφύλιο, πείνα και Κατοχή, θυμάμαι την ασιατική γρίπη και στα νεότερα χρόνια την γρίπη των πτηνών, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Κάτι πολύ δυνατό και πρέπει όλοι, ο καθένας όπως μπορεί, να ριχτούμε στη μάχη για να την ξεπεράσουμε.", λέει στο "Έθνος της Κυριακής" ο κ. Γώγου, προσθέτοντας πως "δεν πρέπει κανείς να τα περιμένει όλα από την Πολιτεία".

Ράφτης ονομαστός στον Βόλο, με...ειδίκευση στα ανδρικά κοστούμια, αργότερα μετανάστευσε στη Σουηδία και όταν επέστρεψε συνέχισε την ραπτική. Πριν λίγες μέρες με την προτροπή της κόρης του, Σπυριδούλας άνοιξαν το ραφτάδικο και παρέλαβαν τα πρώτα 100 τεμάχια για να φτιάξουν μάσκες. Μετακινείται καθημερινά με μεγάλη προσοχή, αν και δεν φοβάται ιδιαίτερα.

ο 90χρονος Γιώργος Γώγου και η κόρη του Σπυριδούλα

"Πολέμησα στην Κορέα, έζησα όλη μου τη ζωή δύσκολα. Ξέρω να φυλάγομαι και εντοπίζω τον κίνδυνο πριν αυτός εμφανιστεί μπροστά μου", μας λέει με διαύγεια που μας εντυπωσιάζει.

Ο ταξιτζής Γιώαννης Σεϊτανίδης από τα Κύργια Δράμας

Το ταξί "Ο Πόντιος" και ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Σεϊτανίδης, κάνουν αυτές τις μέρες διαφορετικά δρομολόγια στα Κύργια Δράμας. Ο 50χρονος ταξιτζής μεταφέρει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού. Το τηλέφωνό του χτυπάει συνεχώς κι εκείνος πρόθυμα και με χαρά πηγαίνει στο κρεοπωλείο, στο μανάβικο, στο σούπερ μάρκετ. Ψωνίζει, επικοινωνεί πάλι με τους...πελάτες, που του αφήνουν τα χρήματα της παραγγελίας σε ένα σακουλάκι έξω από την πόρτα, στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου κρεμά τα ψώνια και την απόδειξη. Δύο φορές μέχρι σήμερα έκανε απολύμανση στο ταξί και συνεχίζει.

Απολύμανση στο ταξί του Γιάννη ΣεΙτανίδη

"Εμείς εδώ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ξέρω πως υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μένουν μόνοι τους και φοβούνται να βγουν από το σπίτι. Όλοι έχουν το τηλέφωνό μου και μπορούν να με καλούν ανά πάσα ώρα", μας λέει. Ο Γιάννης Σεϊτανίδης και η σύντροφός του κάνουν όσες...κούρσες χρειαστεί καθημερινά, αδιαμαρτύρητα.

Η επιχειρηματίας, Ανδρονίκη Κατσιάμπα από τα Τρίκαλα

Ένα πρόσθετο δίκτυο εθελοντών ίδρυσε ο δήμος Τρικκαίων, ενεργοποιώντας 3+1 χωριστές ομάδες και ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι η συμμαχία ευθύνης και αλληλεγγύης που δημιούργησε η αυτοδιοίκηση με τον ιδιωτικό τομέα "αποδεικνύει έμπρακτα πως όταν οι δυνάμεις όλων μας ενώνονται, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών". Το μήνυμα έλαβε η επιχειρηματίας, Ανδρονίκη Κατσιάμπα, η οποία δραστηριοποιείται στην διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων και η εταιρία της ανέστειλε τη λειτουργία της. "Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας ένιωσα την ανάγκη να συστρατευτώ στον κοινό αγώνα. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε πως το ελληνικό φιλότιμο, στέκεται όρθιο μπροστά σε κάθε απειλή", λέει στο "Έθνος της Κυριακής". Η οικογένειά της φοβήθηκε στην αρχή, αλλά βλέποντάς την χαρούμενη, υποχώρησε. Καθημερινά επισκέπτεται ηλικιωμένους και τους βοηθά στα ψώνια, στην πληρωμή λογαριασμών, σε εξωτερικές δουλειές. Βλέπει πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το διαχειριστούν όλο αυτό και κάποιοι έχουν αναπτύξει τις δικές τους άμυνες. Όπως μια κυρία που της ζητάει επίμονα να επικοινωνήσει με τον αδερφό της γιατί θέλει να τον δει, αλλά η κ. Κατσιάμπα έμαθε πως η γυναίκα δεν έχει αδερφό.

Οι βρεφονηπιοκόμοι Ελένη Καραχλέ και Μπριγκίττε Οικονόμου

Οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, επιστρατεύτηκαν από τους δήμους για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη. Μιλώντας στο 'Έθνος της Κυριακής" η πρόεδρος Νηπιαγωγών, Βρεφοκόμων και Βοηθών Βρεφοκόμων του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτα Καρακώστα, ανέφερε ότι 120 εκπαιδευτικοί  προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένους και τους εξυπηρετούν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Η Ελένη Καραχλέ και η Μπριγκίττε Οικονόμου βρεφονηπιοκόμοι στον Παιδικό Σταθμό Υψηλάντου, έχουν μετακινηθεί στο τμήμα των ΚΑΠΗ και καθημερινά κάνουν πολλά δρομολόγια για να ψωνίσουν για ηλικιωμένους. "Υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που ενώ μπορούν να ψωνίσουν μια φορά την εβδομάδα, μας καλούν μέρα παρά μέρα, μόνο και μόνο για να μας δουν. Να μιλήσουν με κάποιον. Σε αυτή την έκτακτη ανάγκη κανείς δεν περισσεύει, όλοι πρέπει να βοηθάμε όπως μπορούμε", μας λέει η Ελένη Καραχλέ. Οι δύο παιδαγωγοί έχουν πολλές συμπάθειες. Ηλικιωμένος απόστρατος στρατιωτικός, επιμένει να τους δίνει...χαρτζιλίκι "να πιείτε ένα καφέ βρε κορίτσια", κάθε φορά που του πηγαίνουν τα ψώνια ή το φαγητό του από την Λέσχη Αξιωματικών. Μάλιστα σκαρφίζεται διάφορα τεχνάσματα για να βάλει τα κέρματα κρυφά στις τσέπες τους. Μετά από αλλεπάλληλες "κατσάδες" συμβιβάστηκε με την πρόταση που του έκαναν, όταν λήξει η καραντίνα να τον επισκεφτούν ξανά και να τις προσφέρει μια...μεγάλη αγκαλιά. Ό,τι έχει λείψει αυτές τις μέρες από όλους!!!

εθελοντέςΚορονοϊός