Ελλάδα|13.04.2020 19:02

Γιώργος Τσούκαλης: Έκλεισε 30 χρόνια δράσης στο κυνήγι αρχαιοκάπηλων

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Μέχρι σήμερα έχει διασώσει και έχει μεριμνήσει προσωπικά για την επιστροφή 16.201 αρχαιοτήτων στο ελληνικό Δημόσιο. Τον έχουν αποκαλέσει Έλληνα «Σέρλοκ Χολμς», αν και ο ίδιος συνηθίζει να κατεβάζει το κεφάλι όταν οι άλλοι τον επαινούν.

Ο λόγος για τον Γιώργο Τσούκαλη, τον Έλληνα ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης στο κυνήγι της αρχαιοκαπηλίας και της επιστροφής πολιτιστικών θησαυρών στα μουσεία της χώρας. «Πρόκειται για τρεις δεκαετίες έντασης αγωνίας και κινδύνων, με κοινό παρονομαστή πάντα την αδρεναλίνη», λέει στο ethnos.gr ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα την εύρεση και επιστροφή 16.201 αρχαιοτήτων στην Πολιτεία.

«Ξεκίνησα τις έρευνες το 1990 και η πρώτη σύλληψη στα Μέγαρα έγινε τον Απρίλιο του 1991», εξηγεί ο κ. Τσούκαλης, ενώ σε ερώτηση για τη στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ αναφέρεται στην υπόθεση των αρχαίων της Κορίνθου, αλλά και τα 1.750 ευρήματα στον Άλιμο -υπόθεση που έγινε ρεπορτάζ και στο BBC.

«Στην αρχή θυμάμαι ότι σχεδόν κανείς δεν έδινε σημασία στην αγωνία μας για την προστασία του εθνικού μας πλούτου από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων. Θεού θέλοντος και παρά τους συνεχείς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε διαρκώς και παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην πορεία εμείς συνεχίζουμε αυτό τον ιερό αγώνα μας σταθερά και με αποφασιστικότητα γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων και η προστασία της αποτελεί βασική υποχρέωση όλων μας απέναντι στην πατρίδα μας. Περιττό να τονίσω ότι μιλάμε για έναν αμύθητο θησαυρό ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα μας. Συνεπώς δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή», δηλώνει ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέχει τη θέση του συμβούλου Πολιτισμού στον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων.

«Πολέμιος της αρχαιοκαπηλίας, φόβος και τρόμος κάθε αρχαιοκάπηλου. Προστάτης του ελληνικού πολιτισμού.  Ονειροπόλος εθελοντής σε κάθε κοινωνική δράση, μα πρώτα και πάνω απ όλα ένας αυθεντικός άνθρωπος έχει δηλώσει γι’ αυτόν ο πρόεδρος του Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης.

αρχαιοκαπηλίαΓιώργος Τσούκαλης