Ιστορία|30.06.2020 19:57

Κώστας Σημίτης: 24 χρόνια από την εκλογή του ως πρόεδρος, στο ιστορικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Κυριακή βράδυ, 30 Ιουνίου 1996. Εκείνο το ζεστό βράδυ του Ιουνίου 5.000 και πλέον σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν γεμίσει ασφυκτικά το Ολυμπιακό Στάδιο όπου και διεξάγονταν το τέταρτο συνέδριο του κόμματος. Επρόκειτο για ένα ιστορικό γεγονός καθώς λίγες μέρες πριν είχε φύγει από τη ζωή ο ιδρυτής του Κινήματος Ανδρέας Παπανδρέου.

Σε αυτό το συνέδριο θα εκλεγόταν ο πρόεδρος του κόμματος. Για τη θέση του προέδρου έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων ο Κώστας Σημίτης - είχε εκλεγεί πρωθυπουργός από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ έξι μήνες πριν και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως και τον Ιανουάριο του 1996 έτσι και στις 30 Ιουνίου κατάφερε να νικήσει για δεύτερη φορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η νίκη του ήταν «Πύρρειος» καθώς εξελέγη πρόεδρος με διαφορά 408 ψήφων. Συγκεκριμένα ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και έλαβαν:

Κώστας Σημίτης: 2.732 (53,77%)
Ακης Τσοχατζόπουλος: 2.324 (46,23%). Βρέθηκαν και 17 άκυρα και 28 λευκά.

Ωστόσο οι προηγούμενες μέρες ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες καθώς η πλευρά Σημίτη διεμήνυε το εξής: «Ή με εκλέγετε ή παραιτούμαι και από πρωθυπουργός». Η απάντηση στο δίλημμα Σημίτη ήρθε από την πλευρά των «Τσοχατζοπουλικών» και αποτελούνταν από έντονες αποδοκιμασίες, αλλά και φτυσίματα...

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ακολουθεί:

Στη μνήμη των παλαιότερων επίσης έμεινε και η θέση που είχε πάρει από το βήμα του συνεδρίου ο Κώστας Λαλιώτης. Συγκεκριμένα ενώ τον Ιανουάριο του 1996 ήταν υπέρ της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του κόμματος πρότεινε την εκλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη θέση του προέδρου για χάρη της ενότητας. «Ελευθερώστε τους» είπε απευθυνόμενος σε Σημίτη - Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο η προτροπή του δεν εισακούστηκε.

Εν τέλει ο Κώστας Σημίτης θα έμενε στο τιμόνι του άλλοτε κραταιού Κινήματος μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου του 2004 όταν και τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Άκης ΤσοχατζόπουλοςΑνδρέας ΠαπανδρέουΚώστας Σημίτηςσυνέδριο ΠΑΣΟΚΠΑΣΟΚ