Ιστορία|26.01.2021 17:56

Ο Κολοκοτρώνης και η συμβολή της Ρωσίας το 1821 κυριαρχούν στο θυμικό των Ελλήνων

Newsroom

Η προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κυριαρχεί στο θυμικό των Ελλήνων όταν σκέφτονται την Επανάσταση του 1821 σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΦίΜ (Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης). Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο διευθυντής ερευνών του Κέντρου και καθηγητής Διλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ - μέλος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" κ. Αριστείδης Χατζής ο οποίος τόνισε επίσης πως οι Έλληνες όταν αναφέρονται στη συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων στον Αγώνα για την ελευθερία, η πρώτη που επιλέγουν στο σχετικό ερώτημα είναι η Ρωσία.  

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  1. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ένα κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει τους Έλληνες. Ενιαία είναι σε μεγάλο βαθμό η εικόνα που έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες για την Επανάσταση του 1821. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία), το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η ιδεολογία, η πολιτική ταυτότητα και η ψήφος στις εκλογές ασκούν μικρή επιρροή στις απόψεις τους.
  2. Κυρίαρχη προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%). Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%). Εντύπωση προκαλεί ότι μια γυναίκα, η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους 10 πρωταγωνιστές της Επανάστασης βρίσκεται άλλη μια γυναίκα, η Μαντώ Μαυρογένους, στην 10η θέση. 
  3. Για τους σημερινούς Έλληνες, το 1821 δεν ήταν μόνο μια εθνική επανάσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η Επανάσταση ήταν κυρίως Εθνικήενώ περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η Επανάσταση είχε και Κοινωνικά, Φιλελεύθερα και Θρησκευτικά χαρακτηριστικά
  4. Η Ρωσία αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
  5. Ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τις οργανώσεις και τους θεσμούς που ενεπλάκησαν στην Επανάσταση, αρκετά υποτιμημένος κρίνεται ο ρόλος των Εμπόρων. Αντίθετα, αναγνωρίζεται σχεδόν ομόφωνα ο θετικός ρόλος της Φιλικής Εταιρείας, των Φιλελλήνων και των νησιωτών πλοιοκτητών, των στρατιωτικών και της Εκκλησίας. 
  6.  Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες από το πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης. Μόλις 1 στους 10 πιστεύει ότι ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλά την ιστορία της Επανάστασης. 
  7. 3 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει τίποτα σχετικά με τις 3 Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματά τους. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα τρία Συντάγματα έχουν κυρίως Δημοκρατικά και Φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.
  8. 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος. Διχασμένη η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου στη Μονή της Αγίας Λαύρας. 
  9. Το σχολείο αποτελεί την κυριότερη πηγή μάθησης για την Επανάσταση για τους περισσότερους Έλληνες. 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας της Επανάστασης στο σχολείο και 9 στους 10 ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία της.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

Ρωσία1821Επανάσταση 1821Θεόδωρος Κολοκοτρώνης