Ιστορία|20.07.2020 22:30

«Μαύρη επέτειος» του «Αττίλα»: 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Newsroom

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου 1974 πλησίαζε 05:30 το πρωί. Οι δυνάμεις του Αττίλα ξεκινούν την εισβολή τους στην Κύπρο. «Ελληνικαί και κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητος και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τουρκικού σοβινισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων το πολεμικό ανακοινωθέν.

Οι Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και οι Ελληνοκύπριοι αντιστέκονται με όσα μέσα διαθέτουν. Όμως η μάχη είναι άνιση καθώς οι τουρκικές δυνάμεις είναι πολλαπλάσιες. Οι μάχες είναι άγριες. Οι τουρκικές δυνάμεις σκορπίζουν τον θάνατο, στο πέρασμά τους. «Εκεί άφησαν πολλά πτώματα και τραυματίες, τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν εν ψυχρώ» περιγράφει Ελληνοκύπριος στρατιώτης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τούρκοι στρατιώτες με όπλα στα χέρια (Ap Photo)

Είχε προηγηθεί το πραξικόπημα που προκάλεσε η χούντα των συνταγματαρχών στη Μεγαλόνησο με στόχο να απομακρύνουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από την εξουσία. «Έλληνες, επενέβη σήμερα η εθνική φρουρά δια να σταματήσει τον αδελφοκτόνο πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων. Πάσα αντίσταση εις την νήσον έχει εκλείψει. Ο Μακάριος είναι νεκρός», ανέφερε μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν του ραδιοφωνικού σταθμού της Λευκωσίας. Ο Μακάριος όμως έχει διαφύγει από τους πραξικοπηματίες και από έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό καλεί τον κυπριακό λαό σε αντίσταση. «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποιος ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος» τόνιζε στο ραδιοφωνικό του μήνυμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών (Ap Photo)

Η αναταραχή που ακολουθεί δίνει την ευκαιρία στους Τούρκους να προχωρήσουν στα σχέδια τους. Βαπτίζουν την επιχείρηση εισβολής «ανθρωπιστική» προφασιζόμενοι ότι κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι. «Πάμε στο νησί να φέρουμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, θα φέρουμε την ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους» σημείωνε ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέτ Ετζεβίτ.

Η επιχείρηση «Αττίλας» έχει ως αποτέλεσμα το 37% του νησιού να βρίσκεται μέχρι σήμερα υπό τουρκική κατοχή. Οι νεκροί στρατιώτες και άμαχοι ξεπερνούν τις 6.000 από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Περισσότεροι από 3.000 αγνοούνται. Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους.

Η Τουρκία καταλαμβάνει μέχρι και σήμερα το 37% της Κύπρου (Ap Photo)

«Τα μωρά μου ζουν με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε ο πατέρας τους θα γυρίσει» έλεγε σε δηλώσεις της εκείνη την εποχή, σύζυγος αγνοούμενου. Ύστερα από 46 χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν, αμετανόητος προειδοποεί προκλητικά ότι εάν χρειαστεί η Τουρκία θα κάνει ξανά το ίδιο. «Η επιχείρηση "Ειρήνη" είναι το όνομα της αναγέννησης ενός λάου που ήθελαν να διαγραφεί από την ιστορία. Αυτή η επιχείρηση έχει δείξει σε όλο τον κόσμο τί μπορεί να συμβεί όταν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής. Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό. Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται» σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«46 χρόνια μετά, μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα, οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στη «μαύρη επέτειο» για την Μεγαλόνησο αναφέρθηκαν και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους, καταδικάζοντας την τουρκική κατοχή που συνεχίζεται εδώ και 46 χρόνια.

Τουρκίατουρκική εισβολήΚύπροςΑττίλας