Ιστορία|05.04.2021 23:15

Σαν σήμερα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεναγιεννιούνται στην Αθήνα

Newsroom

Το παλιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο έγραφε 25η Μαρτίου μια μέρα σαν και σήμερα, πριν από 1923, χρονιά στην οποία και η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο με το οποίο έχουμε 6 του Απρίλη. Στις 25 Μαρτίου του 1896, λοιπόν – 6 Απριλίου με το τρέχον ημερολόγιο – έγινε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό στάδιο. Οι Αγώνες που κράτησαν δέκα μέρες, αποφασίστηκε να αρχίσουν στις 25 Μαρτίου, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος για τα 75 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς θεατές από το εξωτερικό λόγω κορονοϊού

Σίγουρα, ας μην σκεφτεί κάποιος ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε, ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, όπως είναι σήμερα. Όμως έδωσαν το παρών στην Αθήνα εκτός από την Ελλάδα ακόμη 12 χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία και Χιλή. Ο κόσμος βλέποντας κάτι πρωτόγνωρο κάθε μέρα γέμιζε το Παναθηναϊκό στάδιο και άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι /copyright: AP PHOTOS

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του 1896 στέφεται και ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων. Ήταν ο 27χρονος Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ. Τα... υπόλοιπα τα ανέλαβαν η Ιστορία και η δόξα και τα οδήγησαν λαμπερά και με παγκόσμια αίγλη μέχρι τις μέρες μας.

Σαν σήμερα εισβάλουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα

Μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1941, οι γερμανικές δυνάμεις στρέφουν τα όπλα τους στην Ελλάδα. Η Επιχείρηση Μαρίτα διεξάγεται υπό τις διαταγές του Βίλχελμ φον Λιστ και Μαξιμίλιαν φον Βάιχς μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας. Δύο γερμανικά σώματα στρατού επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων.

*** Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1909 ο Ρόμπερτ Πίρι και ο Μάθιου Χένσον φτάνουν στο Βόρειο Πόλο. Το 1957 Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη και Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ).

Διαβάστε επίσης: Η «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» ΜΕΤΑΞΑ, ΤΟ ’40 ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ «ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ»

Ολυμπιακοί Αγώνες