Ιστορία|11.04.2021 09:23

Σαν σήμερα: Αμερικανοί στρατιώτες συγκλονίζονται με όσα αντικρίζουν στο Buchenwald

Newsroom

Οι αμερικανοί στρατιώτες και αξιωματικοί του 37ου Τάγματος τεθωρακισμένων της 3ης στρατιάς, απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald και χάνουν τον ύπνο τους με όσα αντικρίζουν. Μετά την φυγή των Ναζί οι τρόφιμοι στο στρατόπεδο καταλαμβάνουν τα φυλάκια και αναλαμβάνουν τη διοίκηση του στρατοπέδου. Έχουν επιζήσει 21.000 κρατούμενοι για να δουν την απελευθέρωσή τους και την άφιξη του αμερικανικού στρατού.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικό: Οι νέοι των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ολοκαύτωμα και Άουσβιτς!

Από τον Ιανουάριο του 1945 μέχρι τις 11 Απριλίου 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο. Μετά την απελευθέρωση, εκατοντάδες ακόμη πεθαίνουν από τις κακουχίες του εγκλεισμού και της κακομεταχείρισης. Υπολογίζεται πως από το 1936 έως το 1945, 56.000 άνθρωποι άφησαν την τελευταία πνοή τους κάτω από τραγικές συνθήκες, στο στρατόπεδο όπου βρισκόταν η περίφημη βελανιδιά του Γκαίτε, που στον ίσκιο της εμπνεόταν ο σπουδαίος Γερμανός ποιητής! Πέντε μέρες μετά την είσοδο των αμερικανών στρατιωτών στον τόπο του μαρτυρίου, με διαταγή του διοικητή της πόλης 1000 πολίτες της Βαϊμάρης οδηγούνται στο Buchenwald για να δουν τα απομεινάρια των φρικαλεοτήτων των Ναζί.

Να σημειώσουμε ότι το Buchenwald συνέχισε τη λειτουργία του και μετά την απελευθέρωση. Απλά άλλαξαν οι δεσμοφύλακες και οι κρατούμενοι· τον πρώτο ρόλο είχαν οι Σοβιετικοί και τον δεύτερο αρχικά Γερμανοί εγκληματίες πολέμου και στη συνέχεια πολιτικοί κρατούμενοι αντίπαλοι του σταλινικού καθεστώτος. Ο θάνατος συνέχισε να… εμπνέει στον ίσκιο της βελανιδιάς του Γκαίτε!

Διαβάστε επίσης: Ολοκαύτωμα: 400 πορτρέτα επιζησάντων «μιλούν» για τη ναζιστική θηριωδία

Επίσης μια μέρα σαν τη σημερινή: Το 1961 αρχίζει η δίκη του Ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Το 1970 εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 13». Το 1979 καθαιρείται ο αιμοσταγής δικτάτορας της Ουγκάντα Ίντι Αμίν.

Τέλος σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον.

στρατόπεδα συγκέντρωσηςΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΓερμανίαΝαζίΟλοκαύτωμα