Ιστορία|19.04.2021 07:30

Σαν σήμερα: Ξεσηκώνονται οι Εβραίοι κατά των Ναζί στο Γκέτο της Βαρσοβίας

Newsroom

Η εξέγερση στη Βαρσοβία, ήταν πράξη αντίστασης των Εβραίων στην πρόθεση των Γερμανών ναζί να οδηγήσουν όσους κατοίκους του γκέτο είχαν απομείνει, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τρεμπλίνκα.

Δυο αντιστασιακές οργανώσεις κατέλαβαν τον έλεγχο του γκέτο και κατασκεύασαν δεκάδες θέσεις μάχης, ενώ εκτέλεσαν συνεργάτες των Γερμανών, ανάμεσα τους και Εβραίους αστυνομικούς του γκέτο, μέλη της υποστηριζόμενης από τους Γερμανούς οργάνωσης Ζagiew και πράκτορες της Γκεστάπο.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο τελευταίος επιζών της εξέγερσης στο γκέτο της Βαρσοβίας

Οι μαχητές του γκέτο, που αριθμούσαν 400 έως 1.000 άτομα στις 19 Απριλίου, ήταν ανεπαρκώς οπλισμένοι - όσοι από αυτούς διέθεταν όπλα - με πιστόλια και περίστροφα. Η βοήθεια που προερχόταν έξω από το γκέτο ήταν περιορισμένη, αλλά μονάδες της πολωνικής Αντίστασης από την πολωνική Εθνοφυλακή και την  Λαϊκή Πολιτοφυλακή επιτέθηκαν εναντίον γερμανικών μονάδων, κοντά στα τείχη του γκέτο και προσπάθησαν να εισάγουν λαθραία όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες στο γκέτο. Η αντίσταση συντρίφτηκε από τα γερμανικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Γιούργκεν Στρόοπ.

Οι προσπάθειες της εβραϊκής αντίστασης κατέρρευσαν μπροστά στη δύναμη των γερμανικών δυνάμεων. Περίπου 13.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν στο γκέτο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης (6.000 από τους οποίους κάηκαν ή πέθαναν από την εισπνοή καπνού). Από τους εναπομείναντες 50.000 κατοίκους του γκέτο, οι περισσότεροι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης, κυρίως στην Τρεμπλίνκα. Ήταν η μεγαλύτερη εξέγερση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1770 ο βρετανός πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ φθάνει στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Το 1956, η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ' του Μονακό. Το 1965 αποφασίζεται από την τουρκική κυβέρνηση η απέλαση 6000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα. 

ΕβραίοιΝαζίΒαρσοβία