Ιστορία|19.04.2021 19:04

Σαν σήμερα: Ακούγεται στο Περιστέρι το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»

Newsroom

Το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» ήταν ένα αυτοσχέδιο σύνθημα μπαλκονιού, προϊόν διαδραστικής επαφής του Ανδρέα Παπανδρέου με το «πράσινο» πλήθος στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στο Περιστέρι, στις 20 Απριλίου του 1989. Το ΠΑΣΟΚ είχε κλείσει μια οχταετία στην κυβέρνηση, αλλά η πορεία της οικονομίας και πολύ περισσότερο το σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν προκαλέσει φθορά που θα αποτυπωνόταν στην εκλογική ήττα, δύο μήνες αργότερα.

Διαβάστε επίσης: «Τσοβόλα δώσ’τα όλα»: Τι εννοούσε ο Παπανδρέου και τι παροχές (δεν) έκανε τελικά ο Τσοβόλας

Το «Τσοβόλα δώσ’τα όλα» ο Ανδρέας το είπε σε ανταπόκριση των επευφημιών του πλήθους για τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ηπειρώτη πολιτικό. Έμεινε στην ιστορία ως «συνώνυμο» αλόγιστης σπατάλης και δημοσιονομικής εκτροπής. Τότε θεωρήθηκε το σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμως ακριβώς έτσι…

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1963 – δημιουργούνται σοβαρά επεισόδια σε βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Αμπατιέλου -σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου - και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της αμερικανίδας ηθοποιού Μάρτιν Στίβενς.

Το 1999 ο Έρικ Χάρρις και ο Ντάϊλαν Κλέμπολντ σκοτώνουν 13 άτομα και τραυματίζουν άλλα 24, πριν αυτοκτονήσουν στο λύκειο Κολουμπάιν στο Κολοράντο. Το μακελειό έμεινε στην Ιστορίας ως «Η σφαγή του Κολουμπάιν». 

Το 2000 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.

Το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού γίνεται για δεύτερη φορά, μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο.

Τέλος, σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα Κινεζικής Γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία καθιερώθηκε το 2010 από την ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμηθεί η κινεζική γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

ΠΑΣΟΚΑνδρέας ΠαπανδρέουΤσοβόλα δώ'στα όλα