Ιστορία|05.05.2021 07:52

Σαν σήμερα: Πώς πέθανε ο Ναπολέων Βοναπάρτης ακριβώς 200 χρόνια πριν

Newsroom

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μέγας Ναπολέων κατά τον ευφημισμό της Ιστορίας, πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 1821 και οι φήμες για την αιτία του θανάτου του, ακόμα 200 χρόνια μετά δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Η άνοδος του Ναπολέοντα στην εξουσία ήταν εντυπωσιακή: Άρχισε ως ένας νεαρός αξιωματικός του πυροβολικού από την πιο απομακρυσμένη περιφέρεια της Γαλλίας, την Κορσική. Όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση το 1789, αναρριχήθηκε στο προσκήνιο. Έγινε Πρώτος Ύπατος της Γαλλίας, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και στέφθηκε Αυτοκράτορας των Γάλλων το 1804. Ο Ναπολέων ήταν ένας λαμπρός οραματιστής ή απλά ένας  απεχθής τύραννος; Η Ιστορία ακόμη - 200 χρόνια μετά – δεν έχει καταλήξει…

Διαβάστε επίσης: Από τον Κωνσταντίνο στον Ναπολέοντα: Δολοφόνοι που έγιναν «Μεγάλοι» της Ιστορίας

Έξι χρόνια μετά το Βατερλώ, ο Ναπολεών πέθανε στο απομακρυσμένο νησί της Αγίας Ελένης. Πολλοί υποστήριζαν ότι ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση. Μελέτες στα μαλλιά του Ναπολέοντα αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα αρσενικού, όμως αρκετά φάρμακα της εποχής ακόμη και ένα απλό τονωτικό μαλλιών περιείχαν το τοξικό στοιχείο. Κατοπινοί ερευνητές δεν ανακάλυψαν τίποτα ώστε να στηρίξουν μια πιθανότητα δηλητηρίασης.

Αυτό που εντόπισαν όμως, ήταν ισχυρές ενδείξεις καρκίνου του στομάχου: ταχεία απώλεια βάρους, στομάχι γεμάτο με κοκκώδη ουσία ενδεικτική γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ο καρκίνος εικάζεται ότι προκλήθηκε εξ’ αιτίας χρόνιας λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, αλλά και της κακής διατροφής στα χρόνια της εξορίας. Κάποιοι αντιτίθενται στην τελευταία αυτή αιτία, λέγοντας ότι ο Ναπολέων τρεφόταν καλύτερα από ό,τι ο μέσος στρατιώτης της εποχής. Επίσης να σημειωθεί ότι ο Ναπολέων δεν ήταν λαίμαργος (έτρωγε όρθιος μέσα σε 15 λεπτά). Άρα ο καρκίνος λύγισε τον Μέγα Ναπολέοντα! Κι αυτό που φοβόταν πάντα και το έλεγε στους επιτελείς του: «Ο θάνατος δεν είναι τίποτα. Το να ζεις όμως νικημένος και άδοξα είναι σαν να πεθαίνεις κάθε μέρα», αυτό τον συνόδευσε στο τέλος του, στις 5 Μαΐου του 1821.

Επίσης σαν σήμερα: Το 2010 χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν στους δρόμους της Αθήνας κατά του πρώτου Μνημονίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας το υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου γίνεται στόχος εμπρησμού από αγνώστους. Ο τραγικός απολογισμός ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα. Μετά 11 χρόνια η αστυνομία έχει στην κατοχή της κρίσιμο βιντεοληπτικό υλικό αλλά και μαρτυρίες για τις κινήσεις τουλάχιστον τεσσάρων δραστών. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της «Κατεχάκη», οι κινήσεις των δραστών αποτέλεσαν «μια πορεία φωτιάς και θανάτου που τώρα προσδιορίζεται». Μάλιστα τις επόμενες μέρες η Ασφάλεια αναμένεται να ενεργοποιήσει έρευνα έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, που μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις και συλλήψεις.

Τέλος μια μέρα σαν σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης (ΣτΕ), Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών, Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Πολιτισμού, Διεθνής Ημέρα Μαιών.

θάνατοςMarfinΝαπολέων Βοναπάρτης