Ιστορία|10.05.2021 09:44

Σαν σήμερα 11 Μαΐου: Ο Άντολφ Άιχμαν συλλαμβάνεται και ο Κλάους Μπάρμπι οδηγείται σε δίκη

Newsroom

11 Μαΐου. Δυο διαφορετικές περιπτώσεις με απόσταση 27 χρονών η κάθε μία. Δύο διαφορετικές περιπτώσεις με έναν κοινό παρονομαστή: τα εγκλήματα των Ναζί.

Το 1960, στο Μπουένος Άιρες, άνδρες της μυστικής αστυνομίας του Ισραήλ, Μοσάντ απαγάγουν τον διαβόητο συνταγματάρχη των SS και επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο, Άντολφ Άιχμαν. Ο Άιχμαν θεωρείτο από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους. Ο ναζί εγκληματίας είχε καταφέρει, μετά πολλές περιπέτειες και συλλήψεις, να προμηθευτεί ιταλικό διαβατήριο με όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ και να μεταβεί στην Αργεντινή το 1950. Εννιά χρόνια μετά, η Μοσάντ εντοπίζει τα ίχνη του στο Μπουένος Άιρες. Ο Άιχμαν παρακολουθείτε επί ένα χρόνο και τελικά όταν στις 11 Μαΐου, πηγαίνει να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του με τη σύζυγό του -την οποία υποτίθεται ότι είχε νυμφευθεί στην Αργεντινή μόλις πριν μερικά χρόνια - οι Ισραηλινοί τον απαγάγουν και τον οδηγούν στην Ιερουσαλήμ. Ο Άιχμαν δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 1962, ο δήμιος των Ναζί, εκτελείται στις φυλακές της πόλης Ράμλα.  

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Εβραίος που προσεύχεται για την καλή υγεία των Ναζί εγκληματιών

Ο Κλάους Μπάρμπι συνομιλεί με τον δικηγόρο του/ copyright: AP PHOTOS

Ο Χασάπης της Λυών επιτέλους στο εδώλιο

Μετά 27 χρόνια από τη σύλληψη του Άιχμαν, ο Κλάους Μπάρμπι, ο διαβόητος Χασάπης της Λυών, αξιωματούχος των Ναζί και υπεύθυνος εγκλημάτων πολέμου στην κατεχόμενη Γαλλία, οδηγείται στο δικαστήριο. Αμέσως μετά τον πόλεμο, ο Μπάρμπι, συνεργάστηκε με τους Βρετανούς. Το 1947 στρατολογήθηκε απ' τη στρατιωτική μυστική υπηρεσία CIC των Ηνωμένων Πολιτειών και στάλθηκε στη Δυτική Γερμανία για να κατασκοπεύει Γάλλους αξιωματούχους - αν και σύμμαχοι στον Ψυχρό Πόλεμο που μόλις ξεκινούσε, οι Γάλλοι υπό τον Σαρλ ντε Γκωλ θεωρούνταν τότε επίφοβοι για συνεργασία με τους Σοβιετικούς. Όταν οι Γάλλοι αντιλήφθηκαν την ταυτότητά του, το 1949, απαίτησαν από τους Αμερικανούς την παράδοσή του (τον είχαν ήδη καταδικάσει σε θάνατο για τα εγκλήματα της Λυών), οι τελευταίοι όμως κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν στην Αργεντινή. Τις επόμενες δεκαετίες έζησε στη Βολιβία με πλαστό διαβατήριο με όνομα Κλαόυς Άλτμαν. Ανάμεσα σε πολλά, για τα οποία ενέχεται ο Μπάρμπι, είναι ότι συμμετείχε στους σχεδιασμούς για την εξόντωση του Τσε Γκεβάρα το1967. Το 1983, ο νεοεκλεγείς σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, Ερνάν Σίλες Σουάσο, έδωσε εντολή να συλληφθεί ο «Άλτμαν» και να εκδοθεί στη Γαλλία. Ο Κλαόυς Μπάρμπι δικάστηκε για συνολικά 41 κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασισμένες στις καταθέσεις Γάλλων αντιστασιακών και Εβραίων. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε στη φυλακή το 1991 από λευχαιμία.

copyright: AP PHOTOS

Επίσης μια μέρα σαν σημερα: Το 1891, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας, μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β΄, δέχεται επίθεση από ιάπωνα αστυνομικό. Τον σώζει ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.

Το 1926 Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα... Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
Το 1927 Ιδρύεται στο Χόλιγουντ η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, που από το 1929 και μετά απονέμει κάθε χρόνο τα κινηματογραφικά Βραβεία Όσκαρ.
Το 1964 η κατάσταση στην Κύπρο είναι εκρηκτική. Δύο Έλληνες αξιωματικοί και ο γιος του αστυνομικού διευθυντή της Λευκωσίας εκτελούνται εν ψυχρώ στην Αμμόχωστο από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι και τραυματίζουν βαριά και τρίτο αξιωματικό. Οι Έλληνες είχαν μπει κατά λάθος στην τουρκική συνοικία της πόλης. Τούρκοι άτακτοι αποβιβάζονται στην ακτή του τουρκικού χωριού Μανσούρα, ενώ νέα φορτία με όπλα φτάνουν στην Κύπρο.

Τέλος σήμερα είναι η Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

ΝαζίΕβραίοιεγκλήματα πολέμου