Ιστορία|16.05.2021 07:26

Σαν σήμερα 16 Μαΐου: Γεννιέται ο θεσμός των βραβείων Όσκαρ

Newsroom

Κι ενώ το κέφι είχε ανάψει στο δείπνου που παρέθετε σπίτι του ο Louis B. Mayer, το 1927, το αφεντικό των στούντιο της MGM, κάποιοι από τους υψηλούς καλεσμένους του μίλησαν για την ανάγκη δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας ώστε να ωφεληθεί η κινηματογραφική βιομηχανία. Μια εβδομάδα αργότερα, 36 προσκεκλημένοι από όλους τους δημιουργικούς κλάδους της κινηματογραφικής βιομηχανίας γευμάτιζαν στο Ambassador Hotel του Λος Άντζελες για να ακούσουν την πρόταση να ιδρύσουν τη Διεθνή Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Σύντομα παρουσιάστηκε το καταστατικό και εκλέχθηκαν τα μέλη με πρόεδρο τον Ντάγκλας Φέρμπανκς. 

Διαβάστε επίσης: Ποιοι ψηφίζουν για τους νικητές - Πώς μπορείς να γίνεις μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Ακαδημίας ήταν τα Βραβεία. Η επταμελής επιτροπή πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο να απονεμηθούν βραβεία σε 12 κατηγορίες. 

Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν απλά ένα δείπνο στις 16 Μαΐου του 1929 στο Blossom Room του Roosevelt Hotel με 270 καλεσμένους. Οι νικητές  είχαν ανακοινωθεί τρεις μήνες νωρίτερα. Από την επόμενη χρονιά η Ακαδημία κράτησε τα αποτελέσματα μυστικά, αλλά έδινε λίστα με τους νικητές στις εφημερίδες για δημοσίευση, ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1940, όταν οι «Los Angeles Times» δημοσίευσαν τους νικητές στην βραδινή έκδοσή τους με την εφημερίδα να είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες που έφθαναν στον χώρο της εκδήλωσης. Αυτό το γεγονός οδήγησε στο σύστημα σφραγισμένου φακέλου που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Από τη δεύτερη χρονιά της απονομής των Βραβείων, ο ενθουσιασμός για ήταν τέτοιος που ραδιοφωνικός σταθμός του Λος Άντζελες μετέδιδε ζωντανά την τελετή. Τα υπόλοιπα «τρέχουν» πια στο Κόκκινο Χαλί, με την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας των Αστέρων και την ετήσια λαμπερή γιορτή, που πέρσι και φέτος θάμπωσε από την Covid-19. 

Για την Ιστορία να πούμε ότι το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας κέρδισε το πολεμικό δράμα «Wings» 

Επίσης σαν σήμερα: Το 1651 Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Ο Σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.
Το 1948 Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος ανακαλύπτει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ: ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ

Ο Τζάνγκο Ράινχαρντ δεν «παίζει» πια εδώ…

Τέλος, σαν σήμερα το 1953 πεθαίνει ο θρυλικός κιθαριστής Τζάνγκο Ράινχαρντ (Django Reinhardt) σε ηλικία 43 χρονών. Ο Ράινχαρντ ήταν πρωτοποριακός βιρτουόζος κιθαρίστας της τζαζ και συνθέτης, που ξεχώρισε για την τεχνική και τη δεξιοτεχνία του, ενώ εφηύρε ένα εντελώς νέο στιλ τεχνικής τζαζ κιθάρας, που πλέον είναι μουσική παράδοση στη γαλλική τσιγγάνικη κουλτούρα. Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες συνθέσεις του οι οποίες θεωρούνται πλέον κλασικά κομμάτια της τζαζ μουσικής, είναι τα «Minor Swing», «Daphne»,«Belleville», «Djangology», «Swing '42», «Nuages». Να σημειώσουμε ότι ο Τζάνγκο Ράινχαρντ σε ηλικία 18 χρονών, τραυματίστηκε από πυρκαγιά στο τροχόσπιτο που διέμενε με την πρώτη του σύζυγο. Ο ίδιος υπέστη εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού σε πολλά μέρη του σώματός του, ενώ το τρίτο και τέταρτο από τα δάχτυλα του αριστερού χεριού του έμειναν μερικώς παράλυτα. (παράμεσος & μικρός). Έτσι, αναγκάστηκε να επανέλθει με έναν εντελώς νέο τρόπο: Έπαιζε όλα τα κιθαριστικά σόλο του με τα δύο δάχτυλα, και χρησιμοποιούσε τα δύο τραυματισμένα μόνο για την απόδοση συγχορδιών!

Τέλος σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης και η Διεθνής Ημέρα Φωτός.

καλύτερες ταινίεςΌσκαρΑμερικανική Ακαδημία ΚινηματογράφουΌσκαρ 2022