Ιστορία|19.05.2021 17:19

Σαν σήμερα 21 Μαΐου, το ποδόσφαιρο αποκτά «βασιλιά»: Ιδρύεται η FIFA!

Newsroom

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε το 1863, όταν ιδρύθηκε η «English Football Association», αλλά οι ρίζες του παιχνιδιού έχουν βάθος αιώνων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι κλωτσούσαν μια στοιχειώδη μπάλα πριν από 2.000 χρόνια και βάλε στην Κίνα. Κι άλλες χώρες υποστηρίζουν μα επιχειρήματα ότι έχουν παίξει πρώτες ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

Διαβάστε επίσης: H FIFA γιορτάζει το Μουντιάλ του '70 δίνοντας vintage look στους σημερινούς σούπερ σταρ

Η Fédération Internationale de Football Association (FIFA) ιδρύθηκε στην οδό Rue Saint Honoré 229 στο Παρίσι, στις 21 Μαΐου του 1904. Εκτός από τη Γαλλία, το πρώτο καταστατικό υπέγραψαν οι Ενώσεις του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδία και της Ελβετίας. Στο πρώτο καταστατικό της FIFA καθορίστηκαν τα ακόλουθα σημεία: Η αμοιβαία και αποκλειστική αναγνώριση των Εθνικών Ενώσεων που εκπροσωπήθηκαν και παρευρέθηκαν · απαγορεύονταν σε κλαμπ και παίκτες να παίζουν ταυτόχρονα για διαφορετικές Εθνικές Ενώσεις.

Αποφασίστηκε ότι οι κανονισμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του  1904. Επιπλέον, το πρώτο καταστατικό της FIFA είχε προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να απλοποιηθεί η είσοδος νέων μελών. Την ημέρα της ίδρυσης, της FIFA η Γερμανική Ένωση έστειλε ένα τηλεγράφημα επιβεβαιώνοντας ότι θα τηρούσε κατ’ αρχήν το καταστατικό. Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA το 1927.

Η FIFA μετά μακρά διαμάχη με την Αγγλική Ομοσπονδία πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της το 1924, με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών Ολυμπιακών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ζιλ Ριμέ να εισηγηθεί τη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη. Τα υπόλοιπα είναι πάσα στην Ιστορία και γκολ στο διηνεκές!

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1871 - Τα γαλλικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Παρισινή Κομμούνα και οι κάτοικοι της πόλης εμπλέκονται σε οδομαχίες. Μέχρι το τέλος της «Ματωμένης Εβδομάδας» σκοτώνονται χιλιάδες Κομμουνάροι.

Το 1930, ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

Το 2005, η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «My number One» με την Έλενα Παπαρίζου.

Τέλος σήμερα είναι η  Διεθνής Ημέρα Τσαγιού, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Νατούρα 2000, και η  Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη

FIFAΠαγκόσμιο κύπελλοποδόσφαιρο