Ιστορία|25.06.2021 23:12

Σαν σήμερα 25 Μαΐου: Ένας χρόνος από το θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομική βία

Newsroom

Ο Geroge Floyd Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη έπειτα από κατηγορία ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε mini market στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του, όμως κάμερα ασφαλείας δεν έδειξε αντίσταση από μέρους του Φλόιντ. Πολλοί ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραψαν το γεγονός στα κινητά τους τηλέφωνα, και ένα βίντεο που έδειχνε τον Φλόιντ να επαναλαμβάνει «I can't breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) και «Μαμά» και «Μην με σκοτώσετε», κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός απολύθηκαν την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε επίσης: George Floyd: Στις 16 Ιουνίου η ανακοίνωση της ποινής του Ντέρεκ Σόβιν

Μετά τον θάνατο του Φλόιντ, ξέσπασαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη, οι οποίες, αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά αργότερα την ίδια μέρα έγιναν πιο βίαιες, καθώς έσπασαν παράθυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις διασήμων καλλιτεχνών, αλλά και απλού κόσμου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, το οποίο είχε γεννηθεί το 2013 μετά έναν θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς.

Ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ, δίχασε με τις απόψεις του την κοινή γνώμη, δημιουργώντας κύμα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ένωση που εκπροσωπεί την Αστυνομία της Μινεάπολη δήλωσε «πλήρη υποστήριξη στους αστυνομικούς που εμπλέκονται.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που σκότωσε τον Φλόιντ, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού. Ο Σόβιν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών, αλλά η ποινή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν ο δικαστής καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία. Η ποινή του Σόβιν θα του ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου. Ενδεικτικό της σημασίας της δίκης, είναι ότι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησε την ετυμηγορία από την προεδρική κατοικία αλλάζοντας τον προγραμματισμό του για την ημέρα. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές δίκες τόσο της νεότερης αμερικανικής Ιστορίας, όσο και για το κίνημα του Black Lives Matter.

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1834 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας. Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο βασιλιάς Όθων, τον Μάιο του 1835.

copyright: AP PHOTOS

Το 1935 Ο θρυλικός αθλητής Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα! Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13μ.

Ο Νίκος Παππάς, δεξιά, συνομιλεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο/ copyright: Eurokinissi

*** Το 1973 το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ» αγκυροβολεί έξω από το λιμάνι του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς που εγκατέλειψε νατοϊκή άσκηση με το Α/Τ Βέλος στο Τυρρηνικό Πέλαγος και το οδήγησε στην Ιταλία ζητώντας πολιτικό άσυλο το οποίο και δόθηκε τελικά από την κυβέρνηση της χώρας στον ίδιο και στο πλήρωμα. Μαζί του έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε επίσης: «Βέλος»: Το πλοίο που έσωσε την τιμή των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια της χούντας

Το ζήτημα έγινε πρωτοσέλιδο στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σχετικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν ακόμα και σε ιαπωνικές εφημερίδες. Το πλήρωμα εξέφρασε την επιθυμία του να αντιμετωπισθούν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το καθεστώς της Αθήνας και η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, τα χάνουν. Ο Νίκος Παππάς γίνεται σύμβολο αντιδικτατορικού αγώνα. Επιστολές συμπαράστασης φτάνουν από όλο τον κόσμο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η χούντα απαίτησε πίσω το αντιτορπιλικό και υποχρεώθηκε να αποστείλει στην Ιταλία νέο πλήρωμα για να το φέρει στην Ελλάδα. Παρά την αποτυχία του Κινήματος του Ναυτικού, η κίνηση αυτή του ναυάρχου Παππά, έδωσε μια νέα πνοή στην ελληνική αντίσταση κατά της χούντας και είχε τεράστια απήχηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

*** Το 2017, βομβιστική έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που έγινε στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

*** Τέλος σήμερα είναι: Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, η Ένδοξη 25η Μαΐου (Γνωστή και ως «Wear the Lilac Day». Ετήσια γιορτή από τους λάτρεις της λογοτεχνικής σειράς του Τέρι Πράτσετ «Δισκόκοσμος», η Ημέρα της Αφρικής, η Ημέρα της Πετσέτας, η Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων και η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς.

George FloydδολοφονίαBlack Lives Matter