Ιστορία|26.05.2021 07:24

Σαν σήμερα 26 Μαιου: Ο κόμης Δράκουλας τρομοκρατεί τον κόσμο

Newsroom

Η Τρανσυλβανία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον χάρτη μια ημέρα σαν σήμερα το 1897, όταν ο ιρλανδός συγγραφέας Bram Stoker, εξέδωσε το επιστολικό μυθιστόρημα του «Dracula», που κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου. Ακόμα και σήμερα το διάσημο μυθιστόρημα του Στόκερ είναι ένα αριστούργημα της βικτοριανής γοτθικής λογοτεχνίας - με μια μυθοπλασία τρόμου – και είναι η ιστορία ενός βαμπίρ που ταξιδεύει από την Τρανσυλβανία στην στο Γιορκσάιρ, για να βρει φρέσκο ​​αίμα και να μεταδώσει την κατάρα των νεκρών.

Το μυθιστόρημα του Στόκερ έχει εμπνεύσει αμέτρητες προσαρμογές του Dracula στον κινηματογράφο με τον Christopher Lee ως Dracula και τον Peter Cushing ως Van Helsing. Εκτιμάται ότι έχουν γυριστεί 217 ταινίες με θέμα τον Δράκουλα!

«Δράκουλας» στη γλώσσα της Βλαχίας σημαίνει Διάβολος. Οι Βλάχοι ήταν συνηθισμένοι να το δώσουν ως προσωνύμιο σε οποιοδήποτε άτομο προέβαινε σε σκληρές πράξεις είτε με θάρρος είτε με πονηριά. Το μυθιστόρημα του Στόκερ βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Βλαντ Ντρακούλ του Γ’, Πρίγκιπα της Βλαχίας, γνωστού και ως «Βλαντ ο Παλουκωτής» λόγω των απάνθρωπων μεθόδων που χρησιμοποιούσε στους αιχμαλώτους του. Ο Βλαντ γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία, μια ορεινή περιοχή στη Ρουμανία. Ο Βλαντ, ως όμηρος των Οθωμανών έγινε θεατής των πρακτικών βασανιστηρίων και εκτελέσεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και είναι πιθανό εκεί να ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πρακτική του «παλουκώματος». Ο Βλαντ μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο. Όταν ηγήθηκε του πριγκιπάτου της Βλαχίας, ο Βλαντ πήρε στα χέρια του μία χώρα υπό κατάρρευση εξαιτίας των συνεχών συγκρούσεων και της εσωτερικής διαμάχης των αντιμαχόμενων βογιάρων . Για να εδραιώσει την εξουσία, ο Βλαντ κάλεσε εκατοντάδες από αυτούς σε ένα συμπόσιο το οποίο κατέληξε με τους Βογιάρους παλουκωμένους στην αυλή. Το παλούκωμα εξελίχθηκε σε αγαπημένη πρακτική για τον Βλαντ. Παράδειγμα, όταν είχε συνάντηση με απεσταλμένους των Οθωμανών το 1459, οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να βγάλουν τα καπέλα τους, αναφέροντας ότι είναι θρησκευτικό έθιμο. Επαινώντας τους για την ευλάβεια τους, ο Βλαντ τους βεβαίωσε ότι τα καπέλα τους θα παραμείνει για πάντα στο κεφάλι τους και τελικά τους παλούκωσε αφήνοντας τα καπέλα καρφωμένα στα κρανία τους. Ο Βλαντ εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 άνθρωποι με διάφορα μέσα. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 20.000 άνθρωποι που παλουκώθηκαν και στήθηκαν έξω από την πόλη της Ταργκοβίστα. Το 1476, ο Βλαντ και μικρή εμπροσθοφυλακή από στρατιώτες, έπεσαν σε ενέδρα και ο πρίγκιπας σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε ενώ το κεφάλι του παραδόθηκε στον Μωάμεθ Β. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο Μπραμ Στόκερ και ο Κρίστοφερ Λι…

Ο τσάρος Νικόλαος ο Β' απονέμει μετάλλια στους στρατηγούς του, στην Αγία Πετρούπολη/ copyright: AP PHOTOS

Επίσης σαν σήμερα: To 1896 ο Νικόλαος Β΄ Ρομανώφ στέφεται τσάρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Κυβέρνησε από το 1894 μέχρι την αναγκαστική παραίτησή του από τον θρόνο το 1917, οπότε και ανετράπη από τους ρώσους επαναστάτες. Εκτελέστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους. Παρά την αντιλαϊκή πολιτική του, τις σφαγές αμάχων επί των ημερών του και την εξαθλίωση του μεγαλύτερου ποσοστού των κατοίκων της Ρωσίας, αγιοκατατάχθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με το όνομα «Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων»…

To 1916 παραδίδεται η Ανατολική Μακεδονία στις γερμανο-βουλγαρικές δυνάμεις, με απόφαση της φιλοβασιλικής κυβέρνησης Σκουλούδη, του αναπληρωτή επιτελάρχη στρατού Ιωάννη Μεταξά, με τη σύμφωνη γνώμη του φιλογερμανού βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και έτσι ακολουθεί η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (1916-1918).

Επίσης σήμερα είναι η Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου ή του Βούδα και η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

βιβλίομυθιστόρημαΔράκουλας