Ιστορία|29.05.2021 19:31

Σαν σήμερα 31 Μαΐου: Ο... τζόγος σκοτώνει τον πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη

Newsroom

Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης έχει βγει από την άμαξά του, φτιάχνει το ημίπαλτό του και φοράει το καπέλο του. Ο σωματοφύλακάς πλάι του, κάτι ψιθυρίζει με τους φρουρούς της Βουλής, παρακολουθώντας τον πολιτικό από τη Γορτυνία να πλησιάζει στα σκαλοπάτια στην οδό Σταδίου. Είναι απόγευμα και μέσα στην αίθουσα, σε λίγη ώρα θα αρχίσει ακόμα μια συνεδρίαση.  Ένας περίεργος ψηλός άνδρας, κοντά στα 40, που λίγα δευτερόλεπτα πριν έχει ανοίξει την πόρτα της άμαξας του πρωθυπουργού, πλησιάζει τον Δηλιγιάννη προφασιζόμενος ότι κάτι θέλει να του δώσει. Ο πρωθυπουργός τον κοιτάζει στα μάτια με περιέργεια και ο άνδρας με μια βιαστική κίνηση βγάζει ένα μικρό μαχαίρι και το βυθίζει στην κοιλιά του έκπληκτου πολιτικού

Διαβάστε επίσης: Πτώχευση 1893: Η άγνωστη ιστορία του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Η φρουρά της Βουλής αιφνιδιάζεται, όπως και ο σωματοφύλακάς του, και μόνο κάποιοι περαστικοί που παρακολούθησαν έντρομοι τη σκηνή της επίθεσης κινούνται εναντίον του δολοφόνου, χτυπώντας τον με τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον σώζει ένας λοχίας της Φρουράς, που τον οδηγεί βαριά χτυπημένο στο υπόγειο της Βουλής. Εκεί, γίνεται γνωστό το όνομα και η ιδιότητά του: Αντώνιος Κωσταγερακάρης, λεσχειάρχης - χαρτοπαίκτης.

Διαβάστε επίσης: Ιωάννης Καποδίστριας: Η σφαίρα που σκότωσε τον κυβερνήτη, πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα

«Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα», κατάφερε να ψιθυρίσει και να αφήσει την τελευταία του ανάσα. Λίγες ώρες μετά μένει χωρίς πνοή πάνω στο χειρουργικό τραπέζι και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης· η δολοφονία του ήταν η δεύτερη πρωθυπουργού στη νεότερη ελληνική Ιστορία, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

copyright: AP PHOTOS

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1859 Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν (προσωνύμιο του Great Bell, του εντυπωσιακού ρολογιού που δεσπόζει στο βόρειο άκρο του Westminster), σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: 160 χρόνια Big Ben αλλά το ρολόι είναι... χαλασμένο

*** Το 1951 στην Αθήνα, τις πρωινές ώρες εκδηλώνεται το κίνημα του ΙΔΕΑ το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.

*** Το 1962, ο Άντολφ Άιχμαν εκτελείται δι' απαγχονισμού στην Ιερουσαλήμ.

*** Το 1975, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

ΒουλήδολοφονίαΈλληνας πρωθυπουργός