Ιστορία|06.06.2021 22:26

Σαν σήμερα 9 Ιουνίου: Το πιο διάσημο παπί του κόσμου, ο Ντόναλντ Ντακ, κάνει το ντεμπούτο του

Newsroom

Είναι τεμπέλης, γκαφατζής, άτυχος, γκρινιάρης, φαφλατάς, έξυπνος, πονηρός, οξύθυμος, καλόκαρδος, μονίμως άφραγκος, αλλά αξιαγάπητος. Είναι ο Ντόναλντ Ντακ, ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων της «Walt Disney». Ο Ντόναλντ  είναι σχεδιασμένος σαν λευκή πάπια με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, φωνή που θυμίζει το κρώξιμο της πάπιας και ναυτικά ρούχα.

Ξεπήδησε από το δίδυμο των σχεδιαστών του «Walt Disney» Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ το 1934 κι έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, στην ταινία «The Wise Little Hen» (Η μικρή σοφή πουλάδα). Μέχρι το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, to 1985, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο. Ο Ντόναλντ ζει στη Λιμνούπολη με τα τρία του ανίψια, τους Χιούι, Λιούι, Ντιούι, των οποίων έχει την κηδεμονία. Κατοικεί σε μια μονοκατοικία η οποία ανήκει στον τσιγκούνη θείο του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Στην ίδια πόλη κατοικούν και ο Σκρουτζ, ο γκαφατζής ξάδερφος Φέθρυ, ο τυχερός και ο μεγάλος του έρωτας, η Νταίζι Ντακ. Έξω από την πόλη, μένει στο αγρόκτημα της η Γιαγιά Ντακ μαζί με τον τεμπέλης βοηθός της Πασχάλη. Ο διάσημος ζωγράφος και κριτικός τέχνης Άντι Γουόρχολ είχε πει κάποτε ότι: «Η ιδιοφυής ιδέα του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη». Σωστός!
Ο Ντόναλντ μαζί με τον Μίκυ βρίσκονται στη λίστα του «TV Guide» με τους 50 πιο σπουδαίους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, επίσης έχει δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Επίσης ο Ντόναλντ, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ταινίες από οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα της Disney και είναι ο πιο πολυδιαβασμένος χαρακτήρας κόμικ στον κόσμο εξαιρουμένων των υπερηρώων.

 Επίσης μια μέρα σαν σήμερα

Το 68 ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας. 

Το 1822 οι Τούρκοι του φρουρίου της Ακρόπολης παραδίδονται στους πολιορκητές τους.

Το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το Ισραήλ καταλαμβάνει τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία.

*** Τέλος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (World Archives Day), κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία.
Η 9η Ιουνίου έχει οριστεί επίσης ως Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης (World Accreditation Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF) και της Διεθνούς Συνεργασίας για τη Διαπίστευση Εργαστηρίων (ILAC) από κοινού, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαπίστευσης.

Walt Disneyκινηματογράφοςκινούμενα σχέδια