Ιστορία|04.07.2021 23:19

Σαν σήμερα 5 Ιουλίου: Η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην Ιστορία εξελίσσεται στις πεδιάδες του Κουρσκ

Newsroom

Καλοκαίρι του 1943 και οι γρήγορες σοβιετικές προελάσεις στον απόηχο του Στάλινγκραντ είχαν σχηματίσει γύρω από το Κουρσκ μία μεγάλη σοβιετική σφήνα που εισχωρούσε στη γερμανοκρατούμενη περιοχή. Οι επιθετικές επιχειρήσεις των Γερμανών κατά τη θερινή περίοδο του 1943, υπό τη συνθηματική ονομασία  «CITADELLE» (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ), στο Ανατολικό Μέτωπο, αποτέλεσαν την τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη σταθερής υπεροχής τους στην Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Οι εμβληματικές ήττες της Ιστορίας: Από το Βατερλώ στο Μαρακανά κι από τον Βενιζέλο στον Τσώρτσιλ

Γερμανοί συγκέντρωναν τα 2/3 του συνόλου των τεθωρακισμένων δυνάμεων τους και των αεροπλάνων του ανατολικού μετώπου, με σκοπό να καταστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονταν μέσα στη σφήνα. Στο βορρά η επίθεση θα γινόταν από την 9η στρατιά του Βάλτερ Μόντελ ενώ τη διοίκηση στο Νότο είχε ο Έριχ φον Μάνσταϊν. Ο στρατάρχης Ζούκοφ προετοίμασε εκτεταμένη άμυνα.

 

Μίλησαν οι αιχμάλωτοι

Οι Σοβιετικοί πληροφορήθηκαν από γερμανούς αιχμαλώτους για τον χρόνο της επίθεσης και έτσι άνοιξαν τη μάχη νωρίς στις 5 Ιουλίου. Με βομβαρδισμούς η σοβιετική αεροπορία εξαπέλυσε προληπτικό πλήγμα. Ακολούθησαν αερομαχίες με εμπλοκή χιλιάδων αεροπλάνων. Το βόρειο σκέλος του γερμανικού στρατού καθηλώθηκε από αντιαρματικά και αεροπλάνα ανατίναξης αρμάτων. Μέσα σε μία εβδομάδα αυτός ο βραχίονας της επίθεσης είχε εξουδετερωθεί. Στα νότια η 4η στρατιά αρμάτων του Χοτ είχε καλύτερα αποτελέσματα, ανοίγοντας με τα πυρά της έναν διάδρομο προς την Προχόροφκα σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Τότε έσπευσε προς τα μπρος την Πέμπτη Φρουρά Στρατιάς Αρμάτων των Σοβιετικών. Η σύγκρουση έγινε στις 12 Ιουλίου. Περίπου 800 σοβιετικά Τ-34 ξεχύθηκαν μπροστά προσεγγίζοντας τα βαρύτερα τανκς Tiger και Puncher των Γερμανών, καθώς και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα που προσπάθησαν να χτυπήσουν τα σοβιετικά τανκς από μεγάλη απόσταση.

Είχαν απώλειες οι Σοβιετικοί, αλλά...

Μέχρι το βράδυ οι Σοβιετικοί είχαν χάσει γύρω στα 300 άρματα και Γερμανοί λιγότερα από 100 αλλά οι Σοβιετικοί άντεχαν περισσότερο στις απώλειες. Ο Χίτλερ έδωσε διαταγή να σταματήσει η επίθεση και στις 15 Ιουλίου οι Σοβιετικοί προχωρούσαν μαχόμενοι προς το Χάρκοβο, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης σπαρμένα καμένα άρματα και απανθρακωμένα πτώματα.
Η σαρωτική ήττα στο Κουρσκ υποχρέωσε τη φασιστική διοίκηση να μεταφέρνει συνέχεια από τη Δύση στην Ανατολή (στο σοβιετικο-γερμανικό μέτωπο) μεγάλες πεζοπόρες και αεροπορικές δυνάμεις, πράγμα που διευκόλυνε την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ιταλία. Μετά το Κουρσκ ήταν πια σε όλους πασιφανές ότι η ΕΣΣΔ ήταν σε θέση από μόνη της να κερδίσει τον πόλεμο!

Επίσης σαν σήμερα: Το 2015 γίενται Δημοψήφισμα στην Ελλάδα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.

ΝαζίΕΣΣΔΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος