Ιστορία|20.07.2023 00:00

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου, ο Χίτλερ γλυτώνει από απόπειρα δολοφονίας από τους στρατηγούς του

Newsroom

Στις 20 Ιουλίου του 1944 ο Αδόλφος Χίτλερ πίστεψε πια ότι είναι άτρωτος!

Το 1942 ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και ο υποστράτηγος Χένινγκ φον Τρέσκοβ συνέλαβαν την ιδέα του σχεδίου «Βαλκυρία», ένα σχέδιο για να ανατρέψουν το χιτλερικό καθεστώς και να αναλάβουν την εξουσία. Το πραξικόπημα είχε ως στόχο τη δολοφονία του Χίτλερ, ως προϋπόθεση διαπραγματεύσεων με τους Συμμάχους. Το σχέδιο προέβλεπε, ύστερα από τη δολοφονία του Φύρερ, την κατάληψη των υπουργικών κτιρίων στο Βερολίνο, του αρχηγείου του Χίμλερ στην Ανατολική Πρωσία, των ραδιοφωνικών σταθμών και των τηλεγραφικών γραφείων. Προϋπόθεση για την επιτυχία της επιχείρησης και την κατάληψη της εξουσίας ήταν η τυφλή υπακοή των διοικητών των μονάδων στους συνωμότες.

Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1944, στο καταφύγιο του Χίτλερ, Wolfsschanze (Φωλιά του Λύκου), στην Πολωνία.

Ο Χίτλερ δείχνει στον Μουσολίνι τον χώρο που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του/ opyright: wikipedia.org

Ο ίδιος ο Στάουφενμπεργκ τοποθέτησε την εκρηκτική ύλη, κρυμμένη σε χαρτοφύλακα, κοντά στον Χίτλερ και έφυγε από την αίθουσα. Μόνο τέσσερις από τους 24 παρευρισκόμενους τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ ο Χίτλερ γλύτωσε με ελαφρά τραύματα. Εν τω μεταξύ, ο Στάουφενμπεργκ κατέφθασε αεροπορικώς στο Βερολίνο, προκειμένου να οδηγήσει το πραξικόπημα, νομίζοντας ότι ο Χίτλερ είναι πλέον νεκρός. Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, η Γκεστάπο προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 7.000 αξιωματικών και πολιτών, από τους οποίους οι 4.980 εκτελέστηκαν. Οι Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, Βέρνερ φον Χέφτεν, Φρίντριχ Όλμπριχτ και Άλμπρεχτ φον Κβιρνχάιμ εκτελέστηκαν στο Βερολίνο. Ακόμη και στις παραμονές πτώσης του ναζιστικού καθεστώτος, δηλαδή την άνοιξη του 1945, τα SS δολοφόνησαν συνωμότες όπως τον Βίλχελμ φον Κανάρις και τον Ντίτριχ Μπονχέφερ. Επίσης ο θρυλικός στρατηγός Έρβιν Ρόμελ, η Αλεπού της Ερήμου, συνδέθηκε με τη συνωμοσία. Ο Χίτλερ προτίμησε να απαλλαγεί από αυτόν, χωρίς να τον κατηγορήσει δημόσια, αναγκάζοντάς τον να αυτοκτονήσει.Η αποτυχία ανατροπής του καθεστώτος αποτέλεσε την τελευταία δράση της ενδογερμανικής αντίστασης κατά του Ναζισμού. Ο Χίτλερ, πεπεισμένος ότι σώθηκε από θεία πρόνοια, αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων και έτσι συνεχίστηκε ο πόλεμος!
Πηγή: el.wikipedia.org

Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΑδόλφος Χίτλεραπόπειρα δολοφονίας