Ιστορία|31.07.2023 07:24

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου, η Αθήνα συγκλονίζεται από τη δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη στο Παγκράτι

Newsroom

Ο Τουρκος υπάλληλος της πρεσβείας Γκαλίπ Οσμέν και η 14χρονη κόρη του έπεφταν νεκροί σαν σήμερα 31 Ιουλίου από τις σφαίρες ανδρών αρμενικής οργάνωσης, στο Παγκράτι. Η σύζυγος του Τούρκου διπλωμάτη, Σεβίλ Οσμέν και ο γιος τους Κάαν Οσμέν γλύτωσαν με ελαφρούς τραυματισμούς. Η αρμενική οργάνωση ASALA ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. 

Ο Τούρκος διπλωμάτης με τη σύζυγο και τα 3 παιδιά του είχαν επιστρέψει από βραδινή έξοδο με το αυτοκίνητο τους στην πολυκατοικία όπου διέμεναν στο Παγκράτι. Οι δράστες περίμεναν τον διπλωμάτη έξω από το σπίτι του και όταν είδαν να παρκάρει του επιτέθηκαν. Ο δολοφόνος κρατώντας το όπλο του μέσα σε μια σακούλα τον πυροβόλησε. Ο εκτελεστής αφού πυροβόλησε προς τα θύματα του πυροβόλησε ξανά τον διπλωμάτη. 

Ο Τούρκος διπλωμάτης με την κόρη του που έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικό χτύπημα/copyright: Twitter

Ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας Γκαλίπ Οσμέν είχε δεχτεί δύο σφαίρες, μία στην καρωτίδα και μία στο στήθος. Οι πυροβολισμοί του εκτελεστή τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγο, την κόρη και τον έναν από τους γιούς του διπλωμάτη. Η κόρη όταν έφτασε στο νοσοκομείο θεωρήθηκε κλινικά νεκρή. Έπειτα από 4 ημέρες υπέκυψε στα τραύματα της.
Ο τραυματισμένος γιος, μετά την επίθεση, έτρεξε προς το μέρος του εκτελεστή για να τον καταδιώξει. Κυνήγησε τον άνδρα χωρίς ωστόσο να τον προλάβει.
«Δεν γνώριζα ελληνικά γι' αυτό έλεγα μπαμ μπαμ και έδειχνα αυτόν που ήταν μπροστά μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους...
Λίγες ημέρες μετά μια αρμενική οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη με ηχογραφημένο μήνυμά της που έστειλε στα γραφεία του ειδησεογραφικού Πρακτορείου Assosiated Press στην Αθήνα:
«Εδώ Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας. Αντάρτες του στρατού αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον αγώνα μας ενάντια στο τουρκικό καθεστώς τις αντιδραστικές δυνάμεις της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καθώς και ενάντια των Αρμενίων αντιδραστικών». 

Για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Αρμενικός Μυστικός Στρατός ήταν αρμενική μαχητική οργάνωση που στόχευε «να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη της για τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, να πληρώσει αποζημιώσεις, και να παραχωρήσει έδαφος για μια αρμενική πατρίδα»....
Η δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη στην Αθήνα ήταν συνέχεια άλλων παρόμοιων επιθέσεων Τούρκων πρεσβευτών που είχαν προηγηθεί στη Γαλλία και την Αυστρία....

Ο Τούρκος διπλωμάτης υπηρετούσε στην πρεσβεία τα τελευταία 3 χρόνια μετά ένα διάστημα παραμονής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τον Μάιο του 1980 άγνωστος είχε κολλήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διέμενε, προκήρυξη αρμενικής οργανώσεως γραμμένη στα αρμενικά. Επισήμως ήταν ακόλουθος υπεύθυνος του διοικητικού κλάδου της Πρεσβείας. Εργαζόταν για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους «επικίνδυνους Αρμενίους».

Επίσης σαν σήμερα: Το 1920 παρατηρείται μαζική βία εκ μέρους Bενιζελικών στην Αθήνα, καθώς η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι την προηγούμενη φτάνει αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία. Ο Ίων Δραγούμης, ένας από τους πιο προοδευτικούς αντιβενιζελικούς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους της χώρας δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου.

Το 1944 εξαφανίζεται με το αεροσκάφος που οδηγούσε ο διάσημος συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα» και πιλότος, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, σε ηλικία 44 ετών.

Το 1992 ο Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο.

Το 2012 ο αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ της ρωσίδας γυμνάστριας Λαρίσα Λατίνινα για τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας συνολικά 28 μετάλλια σε 4 διοργανώσεις!

Τούρκοι αξιωματικοίδολοφονίαΑρμένιοι