Ιστορία|20.08.2021 09:56

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου, ο Χίτλερ γλυτώνει από τροχαίο, λίγους μήνες μετά και ο Τσόρτσιλ θα χτυπηθεί από αυτοκίνητο

Newsroom

Δυο τροχαία ατυχήματα με θύματα τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την πορεία της Ιστορίας. Αν… Δεν την άλλαξαν όμως.

Διαβάστε επίσης: Οι εμβληματικές ήττες της Ιστορίας: Από το Βατερλώ στο Μαρακανά κι από τον Βενιζέλο στον Τσώρτσιλ

Ένας νεαρός άγγλος φοιτητής, ο Τζον Σκοτ Έλις, κατοικούσε στο Μόναχο το 1931. Ο Έλις ήταν 19 χρονών και μόλις είχε αγοράσει ένα κόκκινο Fiat 522 και δοκίμαζε τις επιδόσεις του στους δρόμους του Μονάχου.

Ένα Fiat 522 χτύπησε τον Χίτλερ στο Μόναχο

Ο απόφοιτος του Ίτον, ίσως να είχε παρασυρθεί λιγάκι καθώς έτρεχε με το φινετσάτο ιταλικό αυτοκίνητό του. Σε μία δεξιά στροφή πετάχτηκε μπροστά του ένας πεζός. Το κατακκόκινο Fiat δεν πρόλαβε να σταματήσει και ο Έλις βγήκε έντρομος να δει αν το θύμα του ήταν καλά. Ο βραχύσωμος άντρας σηκώθηκε, ξεσκονίστε και δέχτηκε την ειλικρινή συγγνώμη του Έλις. Γύρισε τον κοίταξε και απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Καθώς χανόταν στο δρόμο, ο άνδρας που είχε βρεθεί στις ρόδες του νεαρού Βρετανού, ο συνεπιβάτης του τον ρώτησε: «Τον γνωρίζεις αυτόν;»
«Όχι» απάντησε με φυσικότητα ο Έλις. «Μόλις χτύπησες με το αυτοκίνητό σου τον Αδόλφο Χίτλερ», του είπε ο φίλος του, μισοταραγμένος. 

Ο Θεός φύλαξε τον Χίτλερ από το τροχαίο, όχι όμως τον κόσμο από τον Χίτλερ...copyright: AP PHOTOS

Οι Ναζί δεν είχαν ακόμη γίνει το ισχυρότερο κόμμα στο Ράιχσταγκ, αλλά ο Χίτλερ ήταν ήδη διάσημος. Τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Σκοτ Έλις επέστρεψε στο Μόναχο για να παντρευτεί, οι γονείς της γυναίκας του τον πήγαν στην όπερα, όπου συνάντησε στο φουαγιέ τον καγκελάριο πια Αδόλφο Χίτλερ περιτριγυρισμένο από άνδρες της ασφάλειάς του. Ο Βρετανός πλησίασε τον Χίτλερ και τον ρώτησε αν θυμόταν το περιστατικό. Ο Χίτλερ τον κοίταξε με το διαπεραστικό του βλέμμα και τον διαβεβαίωσε ότι θυμόταν την παραμικρή λεπτομέρεια. «Ήσασταν ευγενικός και τρομαγμένος, τότε» είπε στον Έλις. Λίγα χρόνια μετά ο Σκοτ Έλις θα πει: «Είχα στα χέρια μου όλη την παγκόσμια Ιστορία, αλλά…». Κι επειδή η Ιστορία δεν έχει «αν» παρά μόνο γεγονότα που πολλές φορές εκπλήσσουν διαβάστε κι αυτό.

Η μοίρα περίμενε τον Τσόρτσιλ στην 5η Λεωφόρο

Στη Νέα Υόρκη, τον Δεκέμβριο του 1931, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ που είχε ταξιδέψει από το Λονδίνο για μια διάλεξη, με θέμα την Οικονομία μετά το Κραχ του ’29, προσπαθούσε να διασχίσει την 5η Λεωφόρο. Ψιλόβρεχε και οι δρόμοι ήταν γλιστεροί. Στη βιασύνη του (αλλά και κοιτάζοντας και σε λάθος κατεύθυνση, αφού οι Βρετανοί οδηγούν αντίθετα από τους Αμερικανούς) να περάσει το δρόμο, ο βρετανός πολιτικός χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και παραλίγο να χάσει τη ζωή του! Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ σχεδόν 32.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Αμερική το 1931· ο Τσόρτσιλ ήταν ένας από τους παθόντες, αλλά όχι νεκρός. 
Από τη σύγκρουση, ο Τσόρτσιλ, έσπασε τη μύτη του και τα πλευρά του, ενώ διαπιστώθηκε πως είχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο ότι το αυτοκίνητο που χτύπησε τον βρετανό πολιτικό έτρεχε με 60 χιλιόμετρα την ώρα, που σημαίνει ότι ένας ευτραφής άνδρας 57 ετών, θα μπορούσε να μην είχε επιβιώσει από το χτύπημα.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου έγραψε έναν άρθρο με τίτλο «My Misadventure New York» (Η κακοτυχία μου στη Νέα Υόρκη). Όταν πήρε εξιτήριο ο Τσόρτσιλ, έφυγε στις Μπαχάμες για να ηρεμήσει… Άλλωστε οι καταιγίδες ήταν μπροστά του, τι να του πει το… ψιλόβροχο της Νέας Υόρκης;

Αυτή είναι η μοίρα κι αυτή η Ιστορία: Με δυο τροχαία ατυχήματα θα μπορούσε η διαδρομή του κόσμου να ήταν εντελώς διαφορετική, αν… Όμως. Όπως έχει γραφτεί ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας ζήτησε την παράδοσή της Σπάρτης με το εξής μήνυμα: «Αν εισβάλω στη Λακωνία, θα ισοπεδώσω τη Σπάρτη». Ο Φίλιππος έλαβε την εξής απάντηση: «Αν». Τα «αν» της Ιστορίας που δεν αποκρυπτογραφούνται ποτέ…

Επίσης σαν σήμερα: Το 1926 ο Γεώργιος Κονδύλης κάνει στρατιωτικό πραξικόπημα. Στις 03.00 ρίχτηκαν δύο κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό που ήταν το σύνθημα της εκδήλωσης των μυημένων οι οποίοι στις επόμενες τρεις ώρες κατέλαβαν όλα τα επίκαιρα κτίρια, στρατόπεδα γύρω από την Αθήνα καθώς και τα αεροδρόμια Φαλήρου και Τατοΐου. Τις πρωινές ώρες το κίνημα πλέον είχε επικρατήσει αναίμακτα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά από περιπετειώδη καταδίωξη συνελήφθη ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Το 1962 αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ.

Το 1975 αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.

Το 2004 άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους τον εμβληματικό πίνακα «Κραυγή».

τροχαίο ατύχημαΑδόλφος ΧίτλερΟυίνστον Τσώρτσιλ