Ιστορία|28.08.2021 18:33

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου, είναι η ημέρα που οι Άγγλοι θυμούνται για τρεις σημαντικούς λόγους

Newsroom

Σαν σήμερα το 31 Αυγούστου του 1422 ήταν ένας θάνατος και μία άνοδος στο θρόνο, που άλλαξαν τη μοίρα της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ένα μωρό 9 μηνών έγινε «Βασιλιάς της Αγγλίας - κληρονόμος και αντιβασιλέας της Γαλλίας - άρχων της Ιρλανδίας». Ο πατέρας του, Ερρίκος Ε’ είχε βρει φρικτό θάνατο από δυσεντερία. Η σωματική του διάπλασ, η δύναμή του και οι εμπειρίες του στα πεδία των μαχών δεν του πρόσφεραν το παραμικρό για να αντιμετωπίσει την ισχυρή επέλαση των βακτηρίων στο κορμί του. Μια βακτηριακή λοίμωξη από την οποία είχε προσβληθεί τον Μάιο τον βασάνιζε ανηλεώς και τον οδηγούσε στο τέλος του. Έπειτα από τρεις μήνες εμέτων και ματωμένων κενώσεων τελικά παραδόθηκε – δεν θα έλεγε κάποιος αμαχητί – στον ύπουλο και αόρατο εχθρό του. Η κάτισχνη σορός του μεταφέρθηκε στο Λονδίνο για να ταφεί στο αβαείο του Westminster

Διαβάστε επίσης: Τι θα είχε συμβεί στην Ευρώπη αν ο Ριχάρδος ο Β' της Αγγλίας είχε κρατήσει τον θρόνο του;

Η Αγγλία είχε χάσει τον κρατερό βασιλιά της. Πλέον η ασφαλής πρόβλεψη έδειχνε σύγκρουση: Με τους εχθρούς να καραδοκούν στο εξωτερικό και τους συγγενείς του βασιλιά να δολοπλοκούν στο εσωτερικό. Ο λαός φοβόταν ότι τα χειρότερα είναι κοντά και είχε δίκιο. Ο Ερρίκος ΣΤ’ ήταν μόλις εννιά μηνών όταν κλήθηκε να αναλάβει το θρόνο! Ανατράφηκε από ένα συμβούλιο ευγενών και από τη νεαρή μητέρα του Αικατερίνη του Βαλουά. Το βρέφος – βασιλιάς είχε κληρονομήσει το θρόνο της Αγγλίας από τον πατέρα του και από τον παππού του Κάρολο ΣΤ΄ τα δικαιώματά του στο θρόνο της Γαλλίας. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ κληρονόμησε όμως και τον μακροχρόνιο Εκατονταετή Πόλεμο!

Όταν ο χρόνος το επέτρεψε και ο Ερρίκος ΣΤ' έγινε και ουσιαστικά βασιλιάς όλοι κατάλαβαν αυτό που απεύχονταν: Ο Ερρίκος ΣΤ΄, σε αντίθεση με τον σκληρό, αποφασιστικό και επιθετικό πατέρα του, ήταν ανίκανος, δειλός, απρόθυμος στον πόλεμο και τη βία, ενώ πολλοί τον περιγράφουν ως διανοητικά ασταθή, και η ανικανότητά του έφερε απώλεια της εξουσίας στη Γαλλία. Ο Ερρίκος δεν έδειχνε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτε για το στέμμα ούτε για τον  πόλεμο. Ευσεβής, μελετηρός, ευγενής και μοναχικός ο Ερρίκος ΣΤ’, σήμερα είναι κυρίως γνωστός για την τραγική ψυχολογική του κατάρρευση. Ο Ερρίκος βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις λόγω της καταστροφικής του πολιτικής στη Γαλλία και της κατάρρευσης του νόμου και της τάξης στην πατρίδα του. Την πρωτοβουλία των αντιδραστικών κινήσεων ανέλαβε ο δημοφιλής εξάδελφός του Ριχάρδος της Υόρκης από τον αντίπαλο Οίκο της Υόρκης, που ζημιώθηκε σημαντικά από τις απώλειες στη Γαλλία. Οι εντάσεις άρχισαν ανάμεσα στον Ριχάρδο και τη βασίλισσα (σύζυγο του Ερρίκου) Μαργαρίτα του Ανζού σχετικά με το ποιος θα κηδεμονεύσει τον ανίκανο βασιλιά και θα τον διαδεχτεί στο θρόνο. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το 1459 και έμειναν γνωστές ως Πόλεμος των Ρόδων.

Η καταλυτική ασθένεια του βασιλιά

Όμως από το 1453 Ο Ερρίκος ΣΤ’ είχε προσβληθεί από μία ασθένεια που τον έριξε σε κατάσταση αδράνειας. Η κλινική του εικόνα και η διάθεσή του δεν μεταβλήθηκαν ούτε όταν έλαβε τα νέα της γέννησης του γιου του. Οι βασιλικοί γιατροί δοκίμασαν να του ξυρίσουν το κεφάλι, του έδιναν καθαρτικά και εμετικά.  Για το υπόλοιπο της ζωής του ποτέ συνερχόταν και πότε επανέρχονται σε αυτή την κατάσταση. Το κενό στην κυβέρνηση οδήγησε σε εμφύλιο
Ο Ερρίκος ΣΤ΄ εκθρονίστηκε έπειτα από συντριβή στη μάχη του Τάουτον από τον γιο του Ριχάρδου, Εδουάρδο, που ανέβηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας. Η Μαργαρίτα εξακολουθούσε να αντιστέκεται στον Εδουάρδο, αλλά ο Ερρίκος ΣΤ΄ συνελήφθη και φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ επανήλθε στο θρόνο πέντε χρόνια μετά, αλλά την επόμενη χρονιά ηττήθηκε ξανά από τον Ερρίκο Δ΄ και φυλακίστηκε ξανά στον Πύργο του Λονδίνου. Κι επειδή καμιά φορά ο Θεός καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις του… τη λύση δίνουν οι άνθρωποι: Ο Ερρίκος ΣΤ΄ δολοφονήθηκε στον Πύργο του Λονδίνου, από έμπιστους του Εδουάρδου και όλα πια κύλησαν ομαλά για την Αγγλία… Όπως στα παραμύθια!

Ο τραγικός θάνατος της Νταϊάνα μια μέρα σαν σήμερα

Το μοιραίο αυτοκίνητο στο τούνελ του Παρισιού/ copyright: AP PHOTOS

Κι επειδή είπαμε πριν ότι ένα τρίτο γεγονός έχει σημαδέψει τις καρδιές των Άγγλων (και όχι μόνο), γεγονός που συνέβη σαν σήμερα 31 Αυγούστου, να γυρίσουμε τη χρονομηχανή 575 έτη μπροστά από το 1422 και να μπούμε σε ένα τούνελ στο Παρίσι. Εκεί σε κάποια στροφή ένα αυτοκίνητο είναι σχεδόν διαλυμένο και δυο άνθρωποι νεκροί, ενώ ακόμα δυο χαροπαλεύουν. Ένας από τους δυο ανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου στα τοιχώματα του τούνελ, είναι η πριγκίπισσα Νταϊάνα!
Η αγαπημένη «έκπτωτη» πλέον πριγκίπισσα της Αγγλίας θα αφήσει την τελευταία πνοή της λίγες ώρες μετά στο νοσοκομείο. Η Νταϊάνα με τον τότε σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ, με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον σωματοφύλακα του Αλ Φαγιένγτ, Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μπήκαν σε μια Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι τους καταδίωκαν για μια αποκλειστική φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης: Μόνο αυτός ξέρει την αλήθεια: Τι απέγινε ο μοναδικός επιζήσας από το τρομακτικό δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ο οδηγός στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το κυνηγητό των παπαράτσι μπήκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο τούνελ «Pont de l Alma», έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε στα τοιχώματα της σήραγγας. Αποτέλεσμα; Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακαριαία.  Η Νταϊάνα πέθανε λίγες ώρες μετά και ο μοναδικός επιζών του τροχαίου δυστυχήματος ήταν ο σωματοφύλακας. 
Πώς λοιπόν να μην θυμάται η Αγγλία μια τέτοια μέρα, όχι κατ’ ανάγκη για το θάνατο του Ερρίκου του Ε’ και την ενθρόνιση ενός βρέφους, σίγουρα όμως για τον άδικο χαμό μιας αγαπητής στον κόσμο πριγκίπισσας.  

Αγγλίαπριγκίπισσα Νταϊάναβασιλιάς