Ιστορία|05.09.2021 09:23

Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτεται το μεγαλείο του Δαυίδ στη Φλωρεντία - Γιατί η βασίλισσα Βικτώρια ζήτησε να τον ντύσουν

Newsroom

Το άγαλμα του Δαβίδ, του Μικελάντζελο, που αποκαλύφθηκε στο κοινό σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου του 1504, απεικονίζει την τελειότητα. Είναι το πιο διάσημου γλυπτό στη Φλωρεντία και, ίσως, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα αγάλματα αποτελούν πάντα εν δυνάμει πολιτική πράξη. Οι κάτοικοι της Φλωρεντίας συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την αποκάλυψη του πρόσφατου αριστουργήματος του Μικελάντζελο στην είσοδο του Δημαρχείου, την έδρα της πολιτικής εξουσίας στην καρδιά της δημοκρατίας στο Παλάτσο ντε λα Σινιόρια (σήμερα Παλάτσο Βέκιο).

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 24 Αυγούστου μια πόλη ολόκληρη εξαφανίζεται μέσα σε 15 λεπτά: Η Πομπηία χάνεται στην Ιστορία

Ο Δαβίδ, ο ήρωας του περιούσιου λαού των Ισραηλιτών, τώρα υψωνόταν δίπλα στην πύλη του Παλάτσο με τα μάτια του στραμμένα προς τη Ρώμη. Ο βιβλικός ήρωας, που είχε σκοτώσει τον πανίσχυρο Γολιάθ, είχε γίνει το σύμβολο της αποφασιστικότητας της Φλωρεντίας να παραμείνει ελεύθερη, σε πείσμα των εχθρών της.
Σε ηλικία μόλις 26 χρονών, ο Μικελάντζελο, ανέλαβε να λαξεύσει το τεράστιο κομμάτι μαρμάρου και δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε το αποτέλεσμα: μία γιγάντια φιγούρα ύψους πάνω από πέντε μέτρα και βάρος κοντά στους πέντε τόνους. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε ένα επαναστατικό επίτευγμα της γλυπτικής τέχνης. Όχι πως δεν θεωρείται κάτι τέτοιο σήμερα.
Ο Μιχαήλ Άγγελος επέλεξε να απεικονίσει τον Δαυίδ ως άντρα και όχι ως το νεαρό αγόρι, πριν αντιμετωπίσει τον Γολιάθ. Η σφεντόνα του, είναι ακουμπισμένη στον ώμο του και στο άλλο του χέρι κρατάει την πέτρα. Οι μπούκλες οι μύες και οι φλέβες αυτού του εκπληκτικού αριστουργήματος έχουν χαραχτεί τόσο ρεαλιστικά ώστε ο κόσμος έλεγε τότε πως, του Μικελάντζελο του είχε ζητηθεί να λαξεύσει απλά το Δαβίδ όχι να τον ξαναφέρει στη ζωή

Και κάποια «μυστικά» του διάσημου γλυπτού

Ο Δαβίδ έχει ύψος 5,18 μέτρα και ζυγίζει 5,4 τόνους και έχει δουλευτεί σε έναν συμπαγή κύβο λευκού μαρμάρου.
Το κομμάτι του μαρμάρου που λάξεψε ο Μικελάντζελο, είχε αρχικά δουλευτεί από τον Ντονατέλο, 50 χρόνια πριν. Σταμάτησε γιατί όπως λέγεται ότι είχε ένα ελάττωμα το μάρμαρο.
Διαδηλωτές πέταξαν μια καρέκλα που έσπασε το αριστερό χέρι του αγάλματος σε τρία σημεία κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης το 1527.
Το 1857, η βασίλισσα Βικτώρια ξαφνιάστηκε τόσο πολύ από τον γυμνό Δαυίδ, που διέταξε να τοποθετήσουν ένα γύψινο φύλλο συκής για να καλύψουν τα γεννητικά του όργανα πριν εμφανιστεί στο Μουσείο Βικτώριας και Άλβέρτου, στο Λονδίνο.
Ότι τα μάτια του Δαβίδ είναι ελαττωματικά δεν έγιναν αντιληπτά για αιώνες, ίσως λόγω του εξαιρετικού ύψους του. Ωστόσο, το ψηφιακό Πρόγραμμα «Μικελάντζελο» του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ απέδωσε πλήρεις και κοντινές εικόνες του αγάλματος, οι οποίες αποκάλυψαν ότι το αριστερό μάτι του Δαυίδ κοιτάζει προς τα εμπρός ενώ το δεξί είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση.
Η μετακίνηση του αγάλματος από το στούντιο του Μικελάντζελο στο Παλάτσο Βέκιο απασχόλησε σαράντα άνδρες και κράτησε τέσσερις ημέρες, παρόλο που η απόσταση ήταν μικρότερη από χιλιόμετρο.

Επίσης σαν σήμερα: Το 1636 Ιδρύεται το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το πρώτο κολέγιο στην αμερικανική ήπειρο.

Το 1822 διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών: Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον οθωμανικό και εμποδίζεται έτσι ο ανεφοδιασμός του Ναυπλίου που πολιορκούσαν οι έλληνες επαναστάτες.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 29 Αυγούστου, ο Ανδρέας Μιαούλης νικάει τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη ναυμαχία του Γέροντα

Το 1905 γίνεται έκλειψη ηλίου, ορατή σε ολόκληρη τη Γη. Την ίδια μέρα στην Ιταλία, περίπου 5.000 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό που πλήττει την περιοχή της Καλαβρίας. Εξαφανίζονται από το χάρτη 25 χωριά.

Το 2003 πεθαίνει σε ηλικία 101 ετών η διάσημη γερμανίδα σκηνοθέτης Λένι Ριφερνσταλ. Ένθερμη οπαδός του Χίτλερ, η Ριφενσταλ γύρισε την ταινία «Olympia» με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, στην οποία χρησιμοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή κινηματογραφικές τεχνικές, όπως η κινούμενη κάμερα.

Φλωρεντίαάγαλμα