Ιστορία|07.09.2021 18:23

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, ο Σιμόν Μπολιβάρ, ο απελευθερωτής της Νότιας Αμερικής εξουσιοδοτείται να συνεχίσει την επανάσταση

Newsroom

Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου του 1824, η επαναστατική εθνοσυνέλευση χορήγησε στον Σιμόν Μπολιβάρ την απόλυτη εξουσία να δώσει αποφασιστικό τέλος στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Με τη χαρακτηριστική πολιτική του επιδεξιότητα,  δέχτηκε την ανάθεση αλλά αρνήθηκε το μισθό των 50.000 πέσος!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 10 Αυγούστου, ο θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος αρχίζει το ταξίδι για τον περίπλου της Γης

Ήταν γνωστός απλά ως El Libertador, ο Απελευθερωτής.  Ο Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios, ευρύτερα γνωστός ο Σιμόν Μπολιβάρ, είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στην Ιστορία που έχουν δώσει το όνομά του σε μια χώρα.  Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Μπολιβάρ ανέλαβε να σπάσει τους δεσμούς μεταξύ της Ισπανίας και των κτήσεων της, στη Νότιο Αμερική, δίνοντας μία σειρά από μάχες που έβαλαν τέλος στην ισπανική κυριαρχία και οδήγησαν στην ίδρυση των χωρών της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού και του Περού.

Η τεράστια αμερικανική αυτοκρατορία της Ισπανίας είχε αρχίσει να σαπίζει από το κεφάλι.  Από την αρχή του αιώνα, η Ισπανία βρισκόταν διαρκώς από τη μία κρίση στην άλλη. Ο Ναπολέων είχε εισβάλει και είχε τοποθετήσει στον θρόνο τον αδερφό του. Ακολούθησε ο διαρκής, άγριος πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου στον οποίο ο Ισπανός πολεμούσε με Ισπανό και όλοι μαζί κόντρα στους Γάλλους εισβολείς.

Η απελευθέρωση οδήγησε σε νέα αστάθεια: οι φιλελεύθεροι συγκρούστηκαν με τους αντιδραστικούς, καθώς η Ισπανία αναζητούσε κάποια οδό ανανέωσης. Κυβερνήσεις και συντάγματα έρχονταν και έφευγαν, με τη χώρα να ταλαντεύεται ακατάσχετα μεταξύ των πολιτικών άκρων. Στη Λατινική Αμερική, το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ένα ακανόνιστο εύρος αντιδράσεων,  από την υπέρ - αφοσίωση μέχρι την επιθυμία για πλήρη απόσχιση, και οτιδήποτε άλλο ενδιαμέσως. Καθώς εναλλάσσονταν οι κυβερνήσεις στη Μαδρίτη, έτσι άλλαζαν πλευρές και οι υπέρμαχοι τους σε αντάρτες και τούμπαλιν. Μέχρι το 1824, ο Μπολιβάρ είχε απελευθερώσει τεράστιες εκτάσεις της ηπείρου.

Μετά τη σχετική ανάθεση από την εθνοσυνέλευση, ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να εξαλείψει και τα τελευταία απομεινάρια ισπανικής ισχύος. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, ο στρατός του οδηγήθηκε σε μία μεγάλη μάχη με τον ισπανικό στράτο, στο Αχιακούτσο του Περού. Οι Ισπανοί τράπηκαν σε φυγή. Ο αντιβασιλέας Χοσέ φε λα Σέρνα, «Ο κόμης των Άνδεων», τραυματίστηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος. Ήταν το τέλος αιώνων κυριαρχίας των Ισπανών στη Νότιο Αμερική. Ο Μπολιβάρ έλαβε τίτλους και επαίνους, όμως απογοητεύτηκε βαθιά όταν είδε τις απελευθερωμένες χώρες να τσακώνονται, να διαχωρίζονται και τελικά να πολεμούν αναμεταξύ τους. Το όνειρο του για τις Ηνωμένες Πολιτείες του Νότου δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ αποκαλύπτει άγαλμα του Μπολιβάρ στην Ουάσιγκτον/ copyright: AP PHOTOS

Ο Μπολιβάρ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1783, στο Καράκας της Βενεζουέλας. Πατέρας του ήταν ο Συνταγματάρχης Δον Χουάν Βισέντε Μπολίβαρ υ Πόντε και μητέρα του η Δόνα Μαρία ντε λα Κονσεψιόν υ Μπλάνκο. Ο Μπολιβάρ ήταν ηγέτης διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας σε όλη τη Νότια Αμερική. Ένας θαυμάσιος στρατηγός και ένας χαρισματικός πολιτικός, που όχι μόνο εκτόπισε τους Ισπανούς από τη βόρεια Νότια Αμερική, αλλά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα διαμορφωτικά χρόνια των δημοκρατιών που ξεπήδησαν. Ως ηγέτης στον αγώνα για ανεξαρτησία θεωρείται σημαντικός ήρωας σε ολόκληρη την ισπανόφωνη Αμερική. Ο Μπολίβαρ διέσχισε 123 χιλιάδες χιλιόμετρα, περισσότερα απ' ό,τι ο Χριστόφορος Κολόμβος και ο Βάσκο ντα Γκάμα μαζί. Ήταν πρόεδρος έξι εθνών: Βολιβίας, Κολομβίας, Ισημερινού, Παναμά, Περού και Βενεζουέλας. 
Πέθανε από φυματίωση, στις 17 Δεκεμβρίου 1830 στη Σάντα Μάρτα στην Κολομβία.                                                           Πηγή: Dan Snow - On this day in History - el.wikipedia.org

Επίσης σαν σήμερα: Το 1925 υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας - αβασιλεύτου - που τίθεται αμέσως σε ισχύ. 

Το 1943 στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

Το 1960 ο θρυλικός αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος!

Το 1981 μετά 40 χρόνια η Γκερνίκα, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, επιστρέφει στην Ισπανία. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη «Guernica» το 1937, ως αντίδραση στη γερμανική βομβιστική επίθεση κατά της ομώνυμης πόλης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

απελευθέρωσηΛατινική Αμερικήεπανάσταση