Ιστορία|06.10.2021 21:09

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου, οι φυλακισμένοι του Άουσβιτς εξεγείρονται κατά των Ναζί

Newsroom

Ήταν πια 1944, 7 Οκτωβρίου. Οι φυλακισμένοι ένιωθαν το τέλος να να είναι κοντά. Έπειτα από χρόνια απελπιστικού εγκλεισμού στο σύμπλεγμα Άουσβιτς-Μπίρκεναου, οι φήμες για μία επερχόμενη απελευθέρωση έδωσαν στους κρατούμενους μια ανάσα ελπίδας. Ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών είχε  διεισδύσει βαθιά στην Πολωνία. Ακούγονταν νέα για εξέγερση των κατοίκων της Βαρσοβίας.

Αμερικανικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει τα κοντινά εργοστάσια. Τα νέα αυτά αναζωπύρωναν ένα πνεύμα αντίστασης ανάμεσα στους κρατούμενους. Και μια μέρα σαν σήμερα το 1944 εξεγέρθηκαν αποφασισμένοι να ελευθερωθούν ή να πεθάνουν, τουλάχιστον προσπαθώντας. Ανάμεσα στους εξεγερμένους βρίσκονταν και πολλοί Έλληνες – Εβραίοι. Στο εργοστάσιο πυρομαχικών του Άουσβιτς νεαρές εβραίες φυλακισμένες εργάζονταν για να τροφοδοτούν τη γερμανική πολεμική μηχανή.

Από τα μέσα του 1944 άρχισαν να βγάζουν λαθραία μικρές ποσότητες πυρίτιδας. Έπειτα τις προωθούσαν στις ομάδες φυλακισμένων που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν στα κρεματόρια. Η πρόθεσή τους ήταν, αφού θα είχαν μαζέψει επαρκή πυρίτιδα, να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις γενοκτονίας: τα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων.

Αρχή από το Κρεματόριο Νο4

Ξέμειναν όμως από χρόνο… Στις 7 Οκτωβρίου η ομάδα του Κρεματόριου 4 έμαθε πως επρόκειτο να τους δολοφονήσουν όλους τα SS. Δεν είχαν άλλη επιλογή έπρεπε να ενεργήσουν. Επιδεικνύοντας ξεχωριστή γενναιότητα επιχείρησαν να ανατινάξουν το κρεματόριο και επιτέθηκαν στους φρουρούς με ό,τι βρήκαν πρόχειρο. Βλέποντας τις φλόγες και τη σύγχυση που επικρατούσε οι υπόλοιποι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κι αυτοί.

Πολλοί φρουροί των SS σκοτώθηκαν. Το συρματόπλεγμα της περιμέτρου παραβιάστηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι διέφυγαν, καθώς οι σύντροφοί τους πολεμούσαν τους βαριά οπλισμένους παραστρατιωτικούς του Χίτλερ με πέτρες ρόπαλα και γροθιές. Τα SS τελικά ξαναπήραν τον έλεγχο και κατά το σύνηθες προέβησαν σε άγρια αντίποινα. 

Όλοι σχεδόν οι φυλακισμένοι που είχαν διαφύγει πιάστηκαν και εκτελέστηκαν. Εκατοντάδες από εκείνους που είχαν μείνει πίσω να πολεμήσουν εκτελέστηκαν επίσης. Τρεις μήνες αργότερα κρέμασαν και τις γυναίκες που τροφοδοτούσαν με πυρίτιδα τους εξεγερμένους. Μία από αυτές, η Ρόζα Ρόμποτα  κατάφερε να στείλει ένα τελευταίο μήνυμα στα μέλη της πολωνικής αντίστασης: «Hazak v’ ematz» - Δύναμη και κουράγιο. 

Τα κατάφεραν 300!

Συνολικά περίπου 700 φυλακισμένοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το Άουσβιτς στα χρόνια της λειτουργίας του (1940-1945) και περίπου 300 τα κατάφεραν. Όσοι δραπέτες συλλαμβάνονταν από την SS αφήνονταν, συνήθως, να πεθάνουν από την πείνα. Άλλες φορές τιμωρούνταν συγγενείς ή και άλλοι, επιλεγμένοι στην τύχη, κρατούμενοι στη θέση τους. Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι Σοβιετικοί άνοιξαν τις πύλες του Στρατοπέδου και έμειναν άναυδοι με ό,τι αντίκρισαν! 

Επίσης σαν σήμερα το: 1571 γίνεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ο στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης, της Σικελίας και του Πάπα κατατροπώνει τον οθωμανικό στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), σταματώντας οριστικά την επέκταση των Οθωμανών προς τη Δύση. Του χριστιανικού στόλου ηγείται ο Δον Χουάν ντε Αούστρια και του τουρκικού ο Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας πέφτει νεκρός ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων.
Το 1949 δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Ο Βίλχελμ Πικ γίνεται πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους, ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.
Το 1985 εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Ακίλε Λάουρο», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από  οπλισμένους άραβες τρομοκράτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι τρομοκράτες απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους αμερικανούς επιβάτες εάν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι, που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Τέλος σήμερα είναι η  Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου και η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία.

ΆουσβιτςΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςστρατόπεδα συγκέντρωσηςΝαζί