Ιστορία|09.10.2021 08:39

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου ένας βούλγαρος τρομοκράτης δολοφονεί τον βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας στη Μασσαλία

Newsroom

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1934. Η Μασσαλία γιόρταζε την άφιξη του βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρου Α’. Όμως κάποιος δεν είχε την ίδια γιορτινή διάθεση με τους Μαρσεγιέζους…

Οι Ευρωπαίοι τον ανακήρυξαν – μετά θάνατον – ως τον πιο επικίνδυνο τρομοκράτη της ηπείρου. Ο Βλάντο Τσερνοζέμσκι όμως ήταν ήδη νεκρός. Δεν μπορούσε πια να τρομοκρατήσει κανέναν! Πριν αναληφθεί στους ουρανούς η… αγνή ψυχή του, ο Βούλγαρος που στην πιάτσα τον γνώριζαν με το προσωνύμιο «Βλάντο ο σοφέρ» είχε σκοτώσει εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη τον βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας  Αλέξανδρο Α’ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λουί Μπαρτού. Και πριν από αυτούς το ποινικό του μητρώο ήταν «λερωμένο» με ακόμα δύο δολοφονίες.


Ο Βλάντο Τσερνοζέμσκι σήμερα θεωρείται ήρωας στη Βουλγαρία και στην εποχή του ήταν ήρωας για τους Κροάτες  και για τη Βουλγαρομακεδονική διασπορά. Ήταν ένας από τους καλύτερους σκοπευτές της οργάνωσης, γνωστός για το θάρρος και την πειθαρχία του. Ο Τσερνοζέμσκι άρχισε την τρομοκρατική - επαναστατικής του δραστηριότητα το 1922, όταν εντάχθηκε στην Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Σύντομα, έγινε ο εκτελεστής της Οργάνωσης. Σκότωσε δύο σημαίνοντες βούλγαρους πολιτικούς, τον κομμουνιστή Ντίμο Χατζιντίμοφ, και το μέλος της ΕΜΕΟ Ναούμ Τομαλέφσκι. Καταδικάστηκε σε θάνατο, την πρώτη φορά, αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή ενώ τη δεύτερη απελευθερώθηκε. Εκπαίδευσε μια ομάδα για να δολοφονήσουν τον βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ της Γιουγκοσλαβίας, τελικά όμως σκότωσε ο ίδιος τον Αλέξανδρο Α΄ στις 9 Οκτωβρίου 1934 στη Μασσαλία.

Το πήρε πάνω του ο δολοφόνος

Ο Τσερνοζέμσκι ήταν ο εκπαιδευτής της ομάδας που προετοιμαζόταν να δολοφονήσει τον βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρο Α’. Είδε όμως ότι τα μέλη της ομάδας του ήταν ανέτοιμα και αποφάσισε να να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Στις 9 Οκτωβρίου του 1934, καθώς η αυτοκινητοπομπή του βασιλιά Αλέξανδρου κινούνταν με λίγα χιλιόμετρα την ώρα σε έναν δρόμο της Μασσαλίας και ενώ πλήθος κόσμου τον επευφημούσε, ο Τσερνοζέμσκι πλησίασε το αυτοκίνητο, πήδηξε μέσα και άδειασε ένα πιστόλι Walther PP, φωνάζοντας «Vive le roi» (Ζήτω ο βασιλιάς). Πυροβόλησε τον βασιλιά, χτυπώντας τον στην κοιλιά και στην καρδιά. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Ο οδηγός, ο οποίος προσπάθησε να πετάξει έξω από το αυτοκίνητο τον Τσερνοζέμσκι και ο συνεπιβαίνων στο αυτοκίνητο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μπαρτού, πυροβολήθηκαν επίσης. Ο οδηγός πέθανε σχεδόν αμέσως. Ο Μπαρτού άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια των γιατρών...

Ο βούλγαρος δολοφόνος αφού πυροβόλησε έναν αστυνομικό που προσπάθησε να τον συλλάβει και σκότωσε και δυο πολίτες, επιχείρησε να διαφύγει, όμως χτυπήθηκε από το σπαθί ενός από τους αστυνομικούς του ιππικού. Στη συνέχεια δέχθηκε ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι από πολίτη και τελικά έπεσε στα χέρια του εξοργισμένου πλήθους. Ο Τσερνοζέμσκι οδηγήθηκε για ανάκριση, όμως ό,τι είχε να πει, το είπε στον δημιουργό του…  Υπέκυψε στα τραύματά του το ίδιο εκείνο βράδυ.

δολοφονίαΜασσαλίαβασιλιάς