Ιστορία|10.10.2021 20:03

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου, το μίσος των Ιρλανδών για τους Άγγλους αποκτάει σημείο αναφοράς: Η σφαγή του Ουέξφορντ

Newsroom

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Οκτωβρίου του 1649. Στη μακρά και βάρβαρη ιστορία των αγγλικών θηριωδιών που έχουν διαπραχθεί στην Ιρλανδία, καμία δεν έχει μείνει τόσο ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη όσο αυτή που έγινε σαν σήμερα το 1649 όταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ, Άρχών - Προστάτης της Αγγλίας κατέσφαξε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους στο Ουέξφορντ.

Το λιμάνι του Ουέξφορντ στα νοτιοανατολικά της Ιρλανδίας αποτελούσε καταφύγιο μιας ομάδας κουρσάρων στην υπηρεσία της Συνομοσπονδίακης κυβέρνησης της Ιρλανδίας, οι οποίοι έκαναν επιθέσεις σε βρετανικά πλοία, που ταξίδευαν την Ιρλανδική θάλασσα ή έπλεαν βόρεια κατά μήκος της ουαλικής ακτής. Η πόλη βρισκόταν επίσης υπό τον έλεγχο των Καθολικών οι οποίοι είχαν απελάσει 80 Προτεστάντες, φορτώνοντας τους σε ένα πλοίο το οποίο κατά περίεργο τρόπο, βυθίστηκε αμέσως μόλις βγήκε από το λιμάνι.

Η νίκη του Κρόμγουελ στον αγγλικό εμφύλιο σήμαινε πως τώρα μπορούσε να στρέψει πλήρως την προσοχή του στην Ιρλανδία, όπου οι σκληροπυρηνικοί βασιλικοί είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους καθολικούς επαναστάτες.
Τα κανόνα του Κρόμγουελ άνοιξαν τρύπες στην οχύρωση της πόλης και οι υπερασπιστές της άρχισαν να διαπραγματεύονται την παράδοσή τους. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι άντρες του Κρόμγουελ ξεχύθηκαν ξαφνικά μέσα στην πόλη. Οι ιρλανδικές δυνάμεις ήταν απροετοίμαστες και ακολούθησε πανικός. Οι υπερασπιστές τράπηκαν σε φυγή, καταδιωκόμενοι από τους στρατιώτες οι οποίοι τους κυνήγησαν μέχρι τον ποταμό Σλέινι, όπου εκατοντάδες πνίγηκαν και μαζί με αυτούς και ο κυβερνήτης και ο βασικός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Σίνοτ. Οι μαινόμενοι στρατιώτες κυνήγησαν και έσφαξαν μέχρι και τους ιερείς και κάθε ίχνος ελέγχου χάθηκε σε ένα χάος από φόνους πλιάτσικο και κτηνωδία! Σκοτώθηκαν κάπου 5.000 Ιρλανδοί, ενώ οι Άγγλοι έχασαν μόλις 20 άντρες.

Δεν έκανε κάτι να τους σταματήσει

Ο Κρόμγουελ αρνήθηκε πως είχε δώσει διαταγή να επιτεθούν, όμως δεν έκανε και πολλά για να ανακτήσει τον έλεγχο των στρατιωτών του. Αργότερα, οι προπαγανδιστές του «ανθρώπου που θα γινόταν βασιλιάς» όπως τον αποκαλούσαν, θα ισχυρίζονταν πως ήταν νόμιμη εκδίκηση για το πειρατικό ιστορικό της πόλης και τους θανάτους των προτεσταντών προσφύγων. Η φρίκη της σφαγής στο Ουέξφορντ γράφτηκε με πύρινα γράμματα στη συνείδηση των Ιρλανδών και ήταν μία ανεξίτηλη κηλίδα στην υστεροφημία του Κρόμγουελ. Είτε το αιματοκύλισμα αυτό ήταν σκόπιμο, είτε όχι, έγινε σύμβολο της φονικής έκφρασης του Βρετανικού ιμπεριαλισμού στην Ιρλανδία.                                                                                                                                 Πηγή: Dan Snow «On This Day in History».

σφαγήΑγγλίαΙρλανδία