Ιστορία|26.07.2022 07:55

Κλάψε Αργεντινή: Η θρυλική Εβίτα δολοφονήθηκε; – Ο καρκίνος τη σκότωσε ή η λοβοτομή; Πού χάθηκε για χρόνια η σορός της;

Newsroom

Don't Cry for Me Argentina ή Κλάψε για μένα Αργεντινή; Η Εβίτα Περόν, η κοσμαγάπητη, δολοφονήθηκε; Ο καρκίνος τη σκότωσε ή η λοβοτομή στην οποία την υπέβαλε ο πρόεδρος σύζυγός της; Και τέλος πώς και γιατί χάθηκε επί χρόνια η σορός της;

Την λάτρευαν σαν Θεά όσο ζούσε και τη θρήνησαν σαν μάνα τους όταν πέθανε, μια μέρα σαν σήμερα, 26 Ιουλίου του 1952: η εικόνα της Εβίτας «τους» ήταν στο εικονοστάσι των Αρεντινών, πλάι στη Παρθένο της Λουχάν για χρόνια…

Ήταν η Εύα Περόν, η Εβίτα, η λαμπερή και αμφιλεγόμενη πρώην Πρώτης Κυρίας της Αργεντινής· η ζωή της έχει όλα αυτά τα χρόνια έχει υφανθεί με όλα τα χρώματα της δημοσιότητας από άρθρα, ντοκιμαντέρ, μέχρι κι από ένα (διάσημο) βραβευμένο με Tony θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ το 1979, αλλά και ένα μιούζικαλ που έκανε καριέρα στη Μεγάλη Οθόνη, με πρωταγωνίστρια μια άλλη Θεά, τη Μαντόνα! Στην ταινία - ντοκιμαντέρ «El misterio Eva Peron», αργεντίνικης παραγωγής του 1987, περιγράφεται το μυστήριο της μεταφοράς της σορού της Εβίτας από τους αξιωματούχους της χούντας στην Ιταλία. 

Αν η ζωή της Εβίτας γοήτευσε, οι λεπτομέρειες του χαμού της - πρόωρος και τραγικός, στα 33 της - μπορεί να είναι το περισσότερο συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της. Γιατί; Διότι κατά το αδόκητο τέλος της υπέστη μια άκρως απόρρητη λοβοτομή, που έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή της, και μετά τον θάνατό της η σορός της εξαφανίστηκε για 16 χρόνια!

Ο καρκίνος δεν σεβάστηκε τη Θεά

Το 1950, στο απόγειο της δημοτικότητας και της δύναμής της, η Εύα διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν, η Αουρέλια, είχε πέθανε επίσης από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα πολλοί να πιστεύουν ότι ο Περόν «σκότωσε» και τις δύο συζύγους μεταδίδοντας τους τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που τις οδήγησε στο θάνατό.
Ο καρκίνος ήταν επιθετικός και εξαπλώθηκε γρήγορα. Τον Ιούνιο του 1952, η Εύα στάθηκε πλάι στον σύζυγό της, στη δεύτερη ορκωμοσία του ως Πρόεδρος της Αργεντινής. Ήταν εξαιρετικά αδύναμη, με κόπο στεκόταν όρθια και ζύγιζε μόλις 38 κιλά.
Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, η Εβίτα θα ήταν νεκρή, όμως ο θάνατός της μπορεί να προκλήθηκε όχι μόνο από τον καρκίνο, αλλά και από μια λοβοτομή, που διέταξε ο σύζυγός της και διενεργήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, λίγο πριν από τον θάνατό της.

Η μοιραία λοβοτομή

Μισό αιώνα αργότερα, ο Daniel Nijensohn, νευροχειρουργός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, αποκάλυψε την αλήθεια αφού εξέτασε τις ακτινογραφίες του κρανίου της Εύα και μίλησε με ανθρώπους του περιβάλλοντος του χειρουργού που φέρεται να έκανε την επέμβαση, τον Dr James L. Poppen, του Lahey Clinic της Βοστώνης.

Η αμφιλεγόμενη διαδικασία, η οποία απαιτεί διάτρηση του κρανίου και διακοπή της σύνδεσης μεταξύ των προμετωπιαίων λοβών και του υπόλοιπου εγκεφάλου για να αναισθητοποιήσει τις συναισθηματικές αποκρίσεις και να «σταθεροποιήσει» την προσωπικότητα, διεξήχθη από ανησυχία και φόβο.
Από τη μία πλευρά, η λοβοτομή μπορεί να ήταν μια ακραία προσπάθεια του Περόν να απαλύνει τον πόνο της γυναίκας του από τον μεταστατικό καρκίνο. (Μια λοβοτομή δεν μπορεί να εξαλείψει τον βασανιστικό πόνο, μπορεί όμως να βοηθήσει να τον αντέξει ο ασθενής).

Η λοβοτομή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήθηκε - όπως υποστηρίζουν οι θεωρίες συνομωσίας - για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Εύας, με λίγα λόγια, για να της κλείσει το στόμα. Τη χρονιά πριν από το θάνατό της, η Εύα γινόταν ολοένα και πιο αδέσμευτη, πιο κυρίαρχη και πιο αγαπητή στο λαό, που την άκουγε με δέος: Προέτρεπε τους οπαδούς της να «πολεμήσουν την ολιγαρχία» και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: Η Εύα, εν αγνοία του συζύγου της, είχε παραγγείλει χιλιάδες πιστόλια και πολυβόλα, σχεδιάζοντας να εξοπλίσει εργάτες των συνδικάτων για να σχηματίσουν ομάδες πολιτοφυλακής!

Θα μπορούσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις της Εύας να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο; Ο Χουάν Περόν ίσως και να το πίστευε, και είχε βάσιμους λόγους. Ως Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, η Εύα ήταν κάτι περισσότερο από αγαπητή και συμπαθής. Ο Περόν μπορεί να ήταν πρόεδρος και αρχηγός του περονιστικού κόμματος, αλλά η σύζυγός του, με το χρόνο, είχε αποκτήσει μεγάλη εξουσία: Ήταν ηγέτις της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και κάθε της λέξη ήταν θέσφατο για τους οπαδούς της!

Με τη φθορά που υπέστη κατά τη δεύτερη θητεία διακυβέρνησής του, ο Περόν, δεν είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι μια πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάσταση.
Για τον Περόν, η λοβοτομή (μέθοδος που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940) μπορεί να ήταν μια λύση. Η επέμβαση έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο της Εύας - με μυστικότητα και χωρίς τη συγκατάθεση της Εύας - σε ένα αυτοσχέδιο χειρουργείο που είχε στηθεί στο προεδρικό μέγαρο. Πράγματι, η λοβοτομή θα έκλεινε το στόμα της Εβίτας κυριολεκτικά και ίσως όχι με τον τρόπο που ήθελε ο σύζυγός της: Μετά την επέμβαση σταμάτησε να τρώει και τελικά πέθανε!

Το μυστήριο με τη σορό

Ο Pedro Ara, εξαιρετικός ταριχευτής, κλήθηκε για να κρατήσει το σώμα της Εβίτας «ζωντανό» για λαϊκό προσκύνημα. Η διαδικασία ταρίχευσης, που περιελάμβανε την αντικατάσταση του αίματός της με γλυκερίνη, κατέστησε τη σορό της Εύας, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Άρα, «εντελώς και επ' αόριστον άφθαρτο».
Το σώμα της, επρόκειτο να τοποθετηθεί στη βάση ενός εντυπωσιακού τάφου. Αλλά πριν ολοκληρωθεί το φαραωνικό μνημείο, ο Χουάν Περόν ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1955 και εγκατέλειψε τη χώρα πριν προλάβει να εξασφαλίσει την τελευταία κατοικία για το σώμα της Εύας.
Αυτό που συνέβη στη σορό της για τα επόμενα 16 χρόνια ήταν κάτι σαν μυστήριο: Εξαφανίστηκε! Τελικά, το 1971, στρατιωτικοί αποκάλυψαν ότι η σορός της Εβίτας βρισκόταν σε μια κρύπτη στο Μιλάνο της Ιταλίας, με το ψεύτικο όνομα «Maria Maggi».

Ο Περόν πήρε πίσω το ταριχευμένο σώμα της Εβίτας, που πραγματικά δεν είχε φθαρεί - αν εξαιρεθεί ένα δάχτυλο που έλειπε - και το πήγε στο σπίτι του στην Ισπανία. Ο Χουάν Περόν και η τρίτη σύζυγός του, η Ισαμπέλα, θα κρατούσαν το πτώμα της Εβίτας στην τραπεζαρία τους, σε μια βιτρίνα πλάι στο τραπέζι!

Επιστροφή στην πατρίδα

Το 1973, ο Περόν επέστρεψε στην Αργεντινή για να αναλάβει και πάλι την προεδρία· πέθανε το 1974 και τον διαδέχθηκε η σύζυγός του Ισαμπέλα, η οποία μετέφερε το σκήνωμα της Εβίτας στην αγαπημένη της πατρίδα και το τοποθέτησε στο νεκροταφείο La Recoleta, τόπο ταφής πολλών πλουσίων και ισχυρών Αργεντινών. Χαραγμένες στα λατινικά, στην προμετωπίδα πάνω από στις μαρμάρινες στήλες που κοσμούν την είσοδο είναι οι λέξεις «Αναπαύσου εν ειρήνη». Και αυτή τη φορά αναπαύθηκε για τα καλά. 

Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν, η Εβίτα, είχε γεννηθεί στο χωριό Λος Τόλδος, στην Πάμπα και ήταν η νεότερη από τα 5 παιδιά της οικογένειας. Το 1934, σε ηλικία 15 χρονών μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου προσπάθησε να κάνει καριέρα ηθοποιού. Τότε ήταν που γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν σε φιλανθρωπική εκδήλωση και παντρεύτηκαν. Τα υπόλοιπα είναι ένα κράμα Ιστορίας και μύθου...