Ιστορία|16.09.2022 07:55

Τον είπαν παρανοϊκό δικτάτορα γιατί ήταν κόντρα στο σύστημα: Ο Χιούι Λονγκ δολοφονήθηκε πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρούσβελτ χαμογέλασε

Newsroom

Τον έλεγαν Χιούι Λονγκ: Κυκλοφορούσε με σωματοφύλακες, υποστήριζε πως κάθε άνθρωπος είναι ένας βασιλιάς, αυτοαποκαλείτο Kingfish και ήταν ο Κυβερνήτης της Λουϊζιάνα από το 1928 μέχρι το 1932 όταν εξελέγη γερουσιαστής. Στις ΗΠΑ είσαι κόντρα στο ρεύμα; Πέθανες!

Ο Χιούι Λονγκ ήταν φτωχόπαιδο που κατάφερε να σπουδάσει νομικά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα φτωχών και αδυνάτων…

Εκμεταλλεύτηκε την αγάπη του λαού που κυριολεκτικά πεινούσε στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και έγινε το αφεντικό της Λουϊζιάνα.
Και τότε ο φτωχός Λονγκ, ο Καλός Σαμαρείτης, έγινε ένας «στυγνός και μισότρελος δικτάτορας», όπως τον χαρακτήριζαν οι άνθρωποι του συστήματος! Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις 21 Μαΐου του 1928, ο Λονγκ κινήθηκε γρήγορα για να εδραιώσει την εξουσία, απολύοντας εκατοντάδες αντιπάλους από την κρατική γραφειοκρατία, σε όλες τις τάξεις, από επικεφαλής τμημάτων σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μέχρι εργάτες δημοσίων έργων.
«Αηδιασμένος» από τα «ανήθικα» καταγώγια των τυχερών παιχνιδιών και από τους οίκους ανοχής στη Νέα Ορλεάνη, ο Λονγκ έστειλε την Εθνική Φρουρά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με εντολή να «πυροβολήσουν χωρίς δισταγμό». Ο εξοπλισμός των τυχερών παιχνιδιών κάηκε, οι ιερόδουλες συνελήφθησαν και πάνω από 25.000 δολάρια (που ισοδυναμούν με περίπου 400.000 δολάρια το 2020) κατασχέθηκαν. Οι τοπικές εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες με Εθνοφύλακες που έσερναν βίαια στο δρόμο γυμνές γυναίκες. Ο γενικός εισαγγελέας της Λουϊζιάνα κατήγγειλε τις ενέργειες του Λονγκ ως παράνομες, αλλά ο Λονγκ τον επέπληξε λέγοντας: «Κανείς δεν του ζήτησε τη γνώμη του».

Σε δικό του Λευκό Οίκο!

Ο Λονγκ γκρέμισε το Μέγαρο του Κυβερνήτη - που είχε ανεγερθεί το 1887 – και έχτισε νέο πιο εντυπωσιακό, χρησιμοποιώντας κατάδικους από το Κρατικό Σωφρονιστικό Κατάστημα. Στη θέση του παλιού Μεγάρου, ο Λονγκ ύψωσε ένα πολυτελές οίκημα το οποίο έμοιαζε με τον Λευκό Οίκο· λέγεται πως ήθελε να είναι εξοικειωμένος με την προεδρική κατοικία, όταν θα έμπαινε μέσα ως Πρόεδρος...

Ως Κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, προώθησε πολλές μεταρρυθμίσεις που τον έκαναν αγαπητό στους φτωχούς της υπαίθρου. Ένθερμος εχθρός των εταιρικών συμφερόντων, υπερασπίστηκε τους ταπεινούς και καταφρονημένους ενάντια στους πλούσιους και προνομιούχους.

Έδωσε στον εαυτό του το παρατσούκλι Kingfish (Ο βασιλιάς των ψαριών) δικαιολογώντας το: «Είμαι ένα μικρό ψάρι εδώ στην Ουάσιγκτον, αλλά είμαι ο βασιλιάς των ψαριών για τους λαούς στη Λουϊζιάνα».

Ο Χιούι Λονγκ ήταν ο ορκισμένος εχθρός της Wall Street, των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρήσεων και ήταν επίσης διαπρύσιος εχθρός της κυβέρνησης Ρούσβελτ, επειδή την θεωρούσε ως απόλυτα υπεύθυνη για τις κακουχίες των αδυνάμων και τη γιγάντωση των Τραπεζών.
Ο Λονγκ, όταν εγκατέλειψε το γυμνάσιο στα εφηβικά του χρόνια, πήρε πτυχίο νομικής μέσα σε ένα χρόνο (!). Από τότε κόμπαζε ότι αυτός θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν τόσο σίγουρος που έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Πρώτες ημέρες μου στον Λευκό Οίκο» στο οποίο απαριθμούσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρούσβελτ ως Γραμματέα του υπουργείου Ναυτικών και του προέδρου Χούβερ ως υπουργό Εμπορίου. Στο ίδιο βιβλίο κατέγραφε μακρές - φανταστικές - συνομιλίες με τον Ρούσβελτ και τον Χούβερ τους οποίους προσπαθούσε να μειώσει, υποχρεώνοντάς τους να δείξουν την υποτέλεια τους στο φτωχό αγόρι από το πευκοδάση της Λουϊζιάνα.

Κομουνιστικές ιδέες...

Ο Kingfish ήθελε η κυβέρνηση να δημεύσει τον πλούτο των ολιγαρχών και προνομιούχων του έθνους. Κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί σε κάθε οικογένεια των ΗΠΑ ετήσιο εισόδημα 5.000 δολαρίων, ώστε να έχουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, όπως ένα σπίτι, μια δουλειά, ένα ραδιόφωνο και ένα αυτοκίνητο.
Πρότεινε επίσης τον περιορισμό της ιδιωτικής περιουσίας σε 50 εκατομμύρια δολάρια, των κληροδοτημάτων σε 5 εκατομμύρια δολάρια και των ετήσιων εισοδημάτων σε 1 εκατομμύριο δολάρια. Όλοι οι άνω των 60 ετών θα λάμβαναν σύνταξη γήρατος. Το σλόγκαν του ήταν «Every Man A King» (κάθε άνθρωπος, βασιλιάς…).

Από πολλούς καταγγέλθηκε ως φασίστας δημαγωγός. Παραπέμφθηκε το 1929 για κατάχρηση εξουσίας, αλλά οι κατηγορίες κατέρρευσαν στη Γερουσία. Οι αντίπαλοί του υποστήριξαν ότι οι πολιτικές και οι μέθοδοί του ήταν αντισυνταγματικές και δικτατορικές. Ο Λονγκ εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1930 , αλλά δεν ανέλαβε την έδρα του μέχρι το 1932. Όταν ο Λονγκ μπήκε στη Γερουσία, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη δίνη της Μεγάλης Ύφεσης. Σε αυτό το φόντο, ο Λονγκ εκφωνούσε φλογερούς λόγους, καταγγέλλοντας την ανισότητα της διανομής του πλούτου. Επέκρινε δε τους ηγέτες και των δύο κομμάτων, ότι δεν αντιμετώπισαν επαρκώς την κρίση.

Ένα πιστόλι έδωσε τη λύση

Καθώς πλησίαζαν οι εκλογές του 1936, η κυβέρνηση Ρούσβελτ ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τη δημοτικότητα του Λονγκ· οι μυστικές δημοσκοπήσεις τον έδιναν πρώτο με διαφορά!
Κι ενώ ήταν έτοιμος πια για την προεδρική υποψηφιότητα του 1936, ο Λονγκ δολοφονήθηκε!

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1935, ο Χιούι Λονγκ ταξίδεψε στο Καπιτώλιο για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο. Στις 21:20, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά απομάκρυνε από τη θέση του τον δικαστή τον Μπέντζαμιν Πάβι - θέση που κατείχε επί 28 χρόνια - ο γαμπρός του Πάβι, Καρλ Βάις, πλησίασε τον Λονγκ και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Οι σωματοφύλακες του Λονγκ, που είχαν το παρατσούκλι Κοζάκοι και Κρανιοθραύστες, πυροβόλησαν τον Βάις σκοτώνοντάς τον.

Η νεκροψία έδειξε ότι ο δολοφόνος του Λονγκ είχε πυροβοληθεί τουλάχιστον 60 φορές. Από την άλλη, ο Λονγκ κατέβηκε τρέχοντας μια σκάλα και πέρασε από το Καπιτώλιο χαιρετώντας, μέχρι που μπήκε σε ένα αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Ο Λονγκ εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο όπου οι γιατροί έραψαν τις διατρήσεις στα έντερα του, αλλά απέτυχαν να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία. Ο Λονγκ πέθανε στις 04:10 τα ξημερώματα στις 10 Σεπτεμβρίου, 31 ώρες μετά την δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, τα τελευταία του λόγια ήταν: «Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τα φτωχά μου αγόρια από το πανεπιστήμιο…» ή «Θεέ μου, μην με αφήσεις να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά να κάνω»...

Ο θάνατος του Λονγκ έκανε τον Ρούσβελτ να πάρει βαθιά ανάσα… Και ο Δικτάτορας της Λουϊζιάνα έγινε σε μια βραδιά ο θρύλος της Πολιτείας! Το 1938, ο Σουηδός κοινωνιολόγος Gunnar Myrdal συνάντησε παιδιά της υπαίθρου της Λουϊζιάνα που όχι μόνο επέμεναν ότι ο Λονγκ ήταν ζωντανός, αλλά ότι ήταν και πρόεδρος των ΗΠΑ!

Ακαδημαϊκοί και ιστορικοί δυσκολεύτηκαν να κατηγοριοποιήσουν τον Λονγκ και την ιδεολογία του. Η φιλοσοφία και οι πράξεις του, έχουν συγκριθεί με ιδεολογίες σαν τον Μακαρθισμό μέχρι τον Φασισμό και τον Σταλινισμό. Όταν ρωτήθηκε κάποτε, ο Λονγκ για την πολιτική του φιλοσοφία απάντησε: «Ω, διάολε, πες ότι είμαι sui generis και άφησέ το να πάει έτσι». Κι έτσι πήγε…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςγερουσιαστέςειδήσεις τώραδολοφονίαΠρόεδρος των ΗΠΑ