Ιστορία|25.09.2022 07:55

Υπόθεση Χολ και Μιλς: Αυτό ήταν το έγκλημα που ξύπνησε το πάθος των Αμερικανών για τις υποθέσεις δολοφονίας

Newsroom

Πάνε χρόνια πολλά από το διπλό φονικό των Χολ και Μιλς, όμως ακόμα η υπόθεση στοιχειώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες: αυτό ήταν το έγκλημα που ξύπνησε το πάθος των Αμερικανών για τις υποθέσεις δολοφονίας!

Μπορεί να θεωρείται από πολλούς, ότι η εμμονή για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχετικά νέα· πριν από τον κατά συρροή δολοφόνο Τεντ Μπάντι ή τον διεστραμμένο Τσαρλς Μάνσον και τον δολοφόνο - κλόουν Τζον Γουέιν Γκέισι μέχρι τον τερατώδη Τζέφρι Ντάμερ υπήρχε το έγκλημα και σκέπαζε τις γειτονιές των Πολιτειών της Αμερικής σαν σκοτεινό σύννεφο, τρομακτικό.

Κι έχουν γυριστεί ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, έχουν γραφτεί βιβλία που αφηγούνται τα αποτρόπαια εγκλήματα, τα οποία γοητεύουν και προκαλούν την περιέργεια του κόσμου. Όμως η εμμονή με το αληθινό έγκλημα πηγάζει πολύ πιο πίσω από ό,τι φαντάζεστε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922, η Έλινορ Μιλς και ο Ρέβερεντ Έντουαρντ Χολ δολοφονήθηκαν στο Νιού Τζέρσι.
Το τι ακολούθησε μετά ήταν απερίγραπτο· επικράτησε φρενίτιδα από τα μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν στην υπόθεση τέτοιων διαστάσεων δημοσιότητα, ώστε ολόκληρη η Αμερική από τον βορά μέχρι το νότο, από τον Λευκό Οίκο μέχρι το τελευταίο αγροτόσπιτο, συζητούσαν για τη δολοφονία.

Η αποτρόπαια πράξη, η δίκη, με πρωταγωνίστρια μια μυστηριώδη μάρτυρα και ένα ρομαντικό σκάνδαλο, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι ήταν το φυτίλι που έφτασε στην πυριτιδαποθήκη των εμμονών της Αμερικής με το έγκλημα.
Ο Χολ και η Μιλς ήταν πιθανότατα δύο θύματα του παράνομου έρωτά τους. Ο Χολ, 41 χρονών, ένας πάστορας που παντρεύτηκε μια από τις κληρονόμους της δυναστείας των Τζόνσον & Τζόνσον, τη Φράνσις Χολ.
Η Μιλς, 34, ήταν μια γυναίκα από την εργατική τάξη, που τραγουδούσε στη χορωδία στην εκκλησία του Χολ. Ήταν παντρεμένη με τον Τζέιμς Μιλς, ο οποίος ήταν νεωκόρος στην εκκλησία και θυρωρός πλήρους απασχόλησης· οι δυο τους είχαν αποκτήσει δύο παιδιά.

Η ανακάλυψη των σορών των Χολ και Μιλς έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1922, σε ένα χωράφι στην κομητεία Σόμερσετ του Νιου Τζέρσι.

Στο Μονοπάτι των Ερωτευμένων

Ένας κάτοικος της περιοχής και η κοπέλα του, περπατούσαν κατά μήκος του δρόμου κοντά σε ένα αγρόκτημα, όταν είδαν κάτι που έμοιαζε με έναν άνδρα και μια γυναίκα να είναι ξαπλωμένοι κάτω από μια καστανιά, ένα συνηθισμένο θέαμα σ’ εκείνο τον δρόμο, που αποκαλούσαν πολλοί «το μονοπάτι των ερωτευμένων».
Από μακριά φάνηκε όμως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ότι οι δύο άνθρωποι πρέπει να ήταν νεκροί.
Οι Χολ και Μιλς βρέθηκαν ξαπλωμένοι ανάσκελα, έχοντας τρύπες – προφανώς από σφαίρες στο κεφάλι: ο Χολ μία και η Μιλς τρεις. Της Μιλς ήταν επίσης κομμένος ο λαιμός της και, όπως ανακαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα (!), της είχαν κόψει και τη γλώσσα.
Τα πτώματα είχαν μετακινηθεί μετά το θάνατό τους και είχαν τοποθετηθεί δίπλα-δίπλα, όπως αποδείχτηκε αργότερα.
Όμως το πιο περίεργο κομμάτι της ανατριχιαστικής ανακάλυψης ήταν ότι υπήρχαν πολλά ερωτικά γράμματα που το ζευγάρι είχε γράψει ο ένας στον άλλο, τα οποία είχαν σκιστεί και τοποθετηθεί ανάμεσά τους. Λέγεται ότι ήδη κυκλοφορούσαν φήμες πως οι δυο τους είχαν σχέση λόγω της στενής επαφής τους στην εκκλησία και το γεγονός ότι βρέθηκαν δολοφονημένοι πλάι πλάι, όπως και η παρουσία των ερωτικών επιστολών το επιβεβαίωσε.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονίας, το θέμα έγινε η συζήτηση της πόλης «talk of the town», που λέμε .
Όπως εξήγησε τότε ένας συγγραφέας: «Η υπόθεση είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να ικανοποιηθεί ένα απαιτητικό. Είχε φρίκη, δράμα, περιλάμβανε πλούτο και… ιερότητα».

Έλα πάρε πάρε...

Ο τόπος του εγκλήματος έγινε γρήγορα δημόσιο θέαμα, με πωλητές - κυριολεκτικά - να μοιράζουν χωνιά με ποπ κορν, φιστίκια, αναψυκτικά και μπαλόνια στα πλήθη!
Αρχικά, η αστυνομία πίστευε ότι η υπόθεση θα εξιχνιαζόταν γρήγορα, με κύριους ύποπτους τη σύζυγο του Σεβασμιότατου και τα δύο αδέρφια της. Δύο μήνες μετά την ανακάλυψη των σορών, ωστόσο, δεν είχαν ακόμη κανένα στοιχείο για τον ή τους ενόχους.
Μέχρι τη στιγμή που συγκεντρώθηκε η επιτροπή των ενόρκων, δεν είχε απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία στην κυρία Χολ, που έφυγε από τη χώρα λίγο αργότερα, γεγονός που έριξε - προσωρινά - τίτλους τέλους στη δημοσιότητα της υπόθεσης.
Η ιστορία επανήλθε στις… αίθουσες της περιέργειας των κατοίκων, ξανά τέσσερα χρόνια μετά όταν η εφημερίδα «Daily Mirror» άρχισε να δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη δολοφονία των ερωτευμένων του Νιού Τζέρσι και την έλλειψη πορίσματος.

Και η υπόθεση ανοίγει και πάλι

Δημοσίευαν επίσης ότι φέρεται να έχουν στην κατοχή τους νέα στοιχεία. Και η δημοσιογραφική αναψηλάφηση μιας τόσο ενδιαφέρουσας υπόθεσης για τον κόσμο, την οδήγησε στο να ξανανοίξει. Το 1926, η κυρία Χολ και τα αδέρφια της συνελήφθησαν όλοι για τη δολοφονία των Μιλς και Χολ.

Και αρχίζει η δίκη. Και σαν να μην ήταν από μόνη της τόσο θεαματική η ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία - με τα ταμπλόιντ και τις μεγάλες εφημερίδες να στέλνουν ομάδες ρεπόρτερ για να την καλύψουν – εμφανίστηκε και μια γυναίκα, ως κύριος μάρτυς που έδωσε άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Η Τζέιν Γκίμπσον, που είχε το προσωνύμιο Pig Woman (Γουρονογυναίκα), όχι για την εμφάνισή της, κάθε άλλο, αλλά γιατί εξέθρεφε γουρούνια, είπε πολλά και εντυπωσιακά και εξέπληξε κοινό και δικαστές. Η Γκίμπσον έπασχε από καρκίνο και χρειαζόταν συνεχή ιατρική φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης. Μάλιστα έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει ξαπλωμένη σε κρεβάτι νοσοκομείου ενώ την έφερναν καθημερινά στο δικαστικό μέγαρο με ασθενοφόρο!

Η κυρία Γκίμπσον παρείχε διαφωτιστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία των Χολ και Μιλς. Σύμφωνα με την ίδια, είχε βγει με το μουλάρι έξω εκείνη τη νύχτα, όταν άκουσε τον σκύλο της να γαυγίζει, γεγονός που την έκανε να υποψιαστεί ότι κάποιος είχε εισβάλει στο κτήμα της.
Τότε είδε έναν άνδρα να στέκεται στο χωράφι της και προσπάθησε να πλησιάσει. Όταν έφθασε κοντά, μπόρεσε να δει ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν τέσσερα άτομα που στέκονταν πλάι σε ένα δέντρο· άκουσε πυροβολισμούς και είδε ένα από τα άτομα να σωριάζεται στο έδαφος και ακούστηκε μια γυναίκα να φωνάζει τρεις φορές «Μη». Και μετά κι άλλοι πυροβολισμοί. Και τότε η Γκίμπσον είδε ότι κι ένα δεύτερο άτομο έπεσε κάτω αφού φώναξε «Χένρι»...

Η δίκη είχε τεράστια δημοσιότητα, δεν αποδείχτηκε το παραμικρό και η κυρία Χολ με τα αδέρφια της αθωώθηκαν από τις κατηγορίες για τη δολοφονία. Η υπόθεση παραμένει ακόμη και σήμερα ανεξιχνίαστη.

«Είναι ψεύτρα! Είναι ψεύτρα!»

Κατά τη διάρκεια της δίκης, έγινε προσπάθεια απαξίωσης της Τζέιν Γκίμπσον ως μάρτυρα. Το γεγονός υποβοηθήθηκε από την ίδια τη μητέρα της που βρισκόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της αίθουσας του δικαστηρίου και συνεχώς μουρμούριζε: «Είναι ψεύτρα! Είναι ψεύτρα! Είναι ψεύτρα!»

Οι ένορκοι επέλεξαν να πιστέψουν την κατάθεση της κυρίας Χολ, στην οποία δόθηκε το παρατσούκλι «Σιδηρά Χήρα» για τη στωική της συμπεριφορά. Η υπόθεση δεν έχει ξανανοίξει επίσημα έκτοτε, αλλά έχουν ακουστεί πολλές άλλες θεωρίες και έχουν υποδειχτεί ύποπτοι από κατοίκους.

Αν και η υπόθεση Χολ και Μιλς έχει επισκιαστεί από δεκάδες συγκλονιστικές δολοφονίες μέχρι τώρα, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις για την εποχής της.
Και τα εγκλήματα στις ΗΠΑ δεν έχουν τέλος…

ειδήσεις τώραΕγκλήματαΝιου ΤζέρσεϊΗΠΑέγκλημαδολοφονίες