Ιστορία|30.12.2022 07:55

Μια απίθανη ιστορία: Η μεγαλύτερη επιτυχία του τραγουδιστή των Boney M ήταν το Ρασπούτιν – Τι τραγικά κοινό είχαν ο Μπόμπι Φάρελ με τον Σατανικό Καλόγερο

Newsroom

Ο Μπόμπι Φάρελ ήταν αναμφίβολα μια εκκεντρική και αλησμόνητη φιγούρα της παγκόσμια ποπ μουσικής κουλτούρας και έγινε διάσημος ως ο frontman του μουσικού συγκροτήματος «Boney - M», που μεσουράνησε στα τέλη της 10ετίας του ‘70. Ένα από τα τραγούδια που τους έκανε διάσημους; Το «Ρασπόυτιν»!

Ο Φάρελ ήταν η ψυχή του συγκροτήματος και έδινε μια ξεχωριστή εικόνα με τις απίθανες χορευτικές φιγούρες του κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Επιπλέον, συχνά γέμιζε τα πρωτοσέλιδα των Tabloids με ασυνήθιστες ειδήσεις…

Ο Φάρελ εντάχθηκε στο νεοσύστατο συγκρότημα το 1976, μετά από πρόσκληση του ατζέντη - παραγωγού Φρανκ Φάριαν, ο οποίος τον είχε δει να μεγαλουργεί ως DJ στη Γερμανία. Οι «Boney – M» βρέθηκαν στο αποκορύφωμα της καριέρας τους το 1978, όταν κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά τσαρτς με επιτυχίες όπως το «The Rivers of Babylon» και το «Rasputin», το οποίο όμως απαγορεύτηκε όταν το συγκρότημα έγινε το πρώτο δυτικό μουσικό γκρουπ που προσκλήθηκε από τον σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ για να εμφανιστεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Κάποτε, ο ατζέντης του συγκροτήματος Φρανκ Φάριαν αποκάλυψε ότι ο Μπόμπι δεν συμμετείχε φωνητικά σχεδόν καθόλου στις ηχογραφήσεις των επιτυχιών του γκρουπ και ότι ο ίδιος ο Φάριαν ήταν η ανδρική φωνή στα τραγούδια. Το ίδιο επιβεβαίωσε και η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Λιζ Μίτσελ.

Αποχώρηση με θλίψη

Ο Μπόμπι Φάρελ αποχώρησε από το συγκρότημα το 1981 έπειτα από καυγάδες με τον Φρανκ, για να επανενταχθεί το 1984. Εν τω μεταξύ, παντρεύτηκε επίσης την Ρομά Γιασμίνε Σαμπάν, με γάμο που έχει χαρακτηριστεί τότε ως ο «γάμος της δεκαετίας». Με τη Σαμπάν, ο τραγουδιστής απέκτησε μια κόρη και έναν γιο· η σχέση τους ήταν ταραχώδης και έτσι χώρισαν το 1995. Σύμφωνα με την κόρη τους Ζανίλια: «Ήταν και οι δύο πολύ έντονες προσωπικότητες, ευέξαπτοι και, περιστασιακά, γινόταν βίαιοι».

Η κόρη του Μπόμπι ισχυρίστηκε επίσης ότι ο παραγωγός στέρησε από τον Φάρελ τα δικαιώματά του από τις επιτυχίες των «Boney – M», γεγονός που έκανε τον τραγουδιστή να χάσει όλα του τα εισοδήματα μετά τη διάλυση του συγκροτήματος: «Όταν ο μπαμπάς ζήτησε από τον Φαριάν 100.000 μάρκα του είπαν να υπογράψει κάποια χαρτιά. Υπέγραψε ό,τι του έδωσαν, δικαιώματα εικόνας, δικαιώματα μουσικής, τα πάντα. Ο πατέρας μου έχασε ό,τι είχε. Έπρεπε τότε να μετακομίσουμε με τη γιαγιά μου στην Ολλανδία και να ζήσουμε με τη βοήθεια της Πρόνοιας. Έπειτα από αυτό ο μπαμπάς άρχισε να πέφτει σε κατάθλιψη. Αλλά η μαμά ήταν πολύ έξυπνη και τον συμβούλευσε ότι το όνομα και η παρουσία ήταν δικά του και μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Ο ατζέντης του συγκροτήματος δεν είχε καταχωρήσει το το Brand Name «Boney – M» παγκοσμίως, γι' αυτό ο μπαμπάς μπορούσε να εμφανιστεί μόνο σε ορισμένες χώρες».

Όταν ο Ρασπούτιν τον πήρε κοντά του...

Ωστόσο, το πιο περίεργο από όλα τα γεγονότα σχετικά με τη ζωή του Μπόμπι Φάρελ, ήταν ο χρόνος και ο τόπος του θανάτου του, που συνέβη μια μέρα σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2010. Ο Φάρελ έπεσε νεκρός, κεραυνοβολημένος από καρδιακή προσβολή, λίγες ώρες έπειτα από μια παράσταση στην Αγία Πετρούπολη. Ο θάνατός του ήταν μια απίθανη σύμπτωση που σχετίζεται με μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, το τραγούδι «Rasputin». Το θέμα του τραγουδιού είχε να κάνει με τον ρώσο μυστικιστή μοναχό Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την ίδια ημερομηνία (30 Δεκεμβρίου 1916) και μάλιστα στην ίδια πόλη με τον Μπόμπι!
Κατά τη διάρκεια πολλών ζωντανών εμφανίσεων, ο Μπόμπι συνήθιζε να ντύνεται σαν Ρασπούτιν!
Ο Σατανικός Καλόγερος πήρε τον Φάρελ μαζί του, εκδικούμενος την διακωμώδηση του… Τι να πεις;

τραγουδιστήςΡασπούτινθάνατοςχορευτικό συγκρότηματραγούδιειδήσεις τώραμουσικόςσαν σημερα